Teknolojinin mucitleri İstanbul'da yarışıyor

Turkishtime Dergi

Havacılıktaki son teknoloji araçların görücüye çıktığı TEKNOFEST İstanbul bu yıl, 19 alanda, 122 ülkeden 50 bin yarışmacının katıldığı teknoloji yarışmalarının adresi oldu. Geçen yıl 550 bin kişinin ziyaret etttiği festivale, bu yıl 1 milyonun üzerinde teknoloji tutkunu bekleniyor.

Türkiye'nin en büyük teknoloji etkinliği TEKNOFEST İstanbul Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali (TEKNOFEST İstanbul) dün kapılarını açtı. Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı (T3 Vakfı) ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı öncülüğünde Atatürk Havalimanı'nda düzenlenen festivalin açılışını Bakan Mustafa Varank yaptı.

Konuşmasında teknoloji üreten bir Türkiye hedefiyle yola çıktıklarını bildiren Varank "Bugün burada roket fırlatan, İHA yarıştıran, enerji araçları üreten gençler; yarının en modern uçaklarını, akıllı şehirlerini, uzay araçlarını tasarlayacaklar. Buradaki gençlerden astronotlar, kozmonotlar, bilim insanları, teknoloji girişimcileri çıkacak” dedi.

T3 Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Selçuk Bayraktar ise “Teknofest bu yıl; 19 farklı alanda, 122 ülkeden ve 81 ilimizden, 50 bin yarışmacının katıldığı teknoloji yarışmalarının adresi oldu. Gençlerimiz roket, İHA ve uydu yarışmalarında göklere imza atıyor. Uluslararası Girişim Zirvesi’nde, Siber Güvenlik yarışmasında, teknolojide lider olmak için tüm dünyayla yarışıyor” diye konuştu. 22 Eylül'de sona erecek fuar ücretsiz gezilebilecek, yarışmalarda başarılı olanlara toplam 3 milyon lira ödül verilecek. Havacılıktaki son teknoloji araçların görücüye çıktığı TEKNOFEST İstanbul bu yıl, 19 alanda, 122 ülkeden 50 bin yarışmacının katıldığı teknoloji yarışmalarının adresi oldu. Geçen yıl 550 bin kişinin ziyaret etttiği festivale, bu yıl 1 milyonun üzerinde teknoloji tutkunu bekleniyor.

Türkiye'nin en büyük teknoloji etkinliği TEKNOFEST İstanbul Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali (TEKNOFEST İstanbul) dün kapılarını açtı.Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı (T3 Vakfı) ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı öncülüğünde Atatürk Havalimanı'nda düzenlenen festivalin açılışına Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank da katıldı.

Ziyaretçi sayısı ikiye katlanacak

Bakan Varank, "Geçen sene 550 bin ziyaretçi TEKNOFEST'i ziyaret etmişti. Bu sene 1 milyonun üzerinde ziyaretçi bekliyoruz.Biz Milli Teknoloji Hamlesi'ni Türkiye'nin sahiplenmesini istiyoruz. Bu sahiplenmeyle birlikte Türkiye'yi teknoloji üreten lider ülke konumuna getirmek istiyoruz. Bu festival bu manada çok önemli ve oldukça memnunuz. Katılım gayet güzel" diye konuştu.

2 bin takım mücadele ediyor

TEKNOFEST bu yıl 19 farklı alanda, 122 ülkeden, 81 ilden, 50 bin yarışmacının katıldığı teknoloji yarışmalarına sahne oldu.

Bu kapsamda aralarında İnsanlık Yararına Teknoloji, Yapay Zeka, İnsansız Su Altı Sistemleri, Uçan Araba Tasarımı, Sürü İHA Simülasyonu'nun bulunduğu 19 yarışma düzenlendi. Yarışmaların finallerinde ise yaklaşık 2 bin takım ve 10 bin finalist mücadele etme hakkı kazandı. Festivalin en önemli ayağını oluşturan yarışmaların final bölümlerinin ardından dereceye girenler ödüllerini alacak. Dereceye girenlere bu yıl toplamda 3 milyon liranın üzerinde ödül dağıtılacak.

Halka açık ve ücretsiz

Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Selçuk Bayraktar ise şunları söyledi: “15 yıl öncesinde, Milli Teknoloji Hamlesi vizyonuyla Türkiye’nin Milli ve Özgün İnsansız Hava Araçlarını geliştirme yolculuğuna çıkmıştık. Ülkemiz sadece İHA’larda değil pek çok alanda büyük gelişmeler gösterdi. Teknofest, bu gelişmelerin milletimizle buluştuğu yerin adı. Milletimiz bu buluşmaya en güçlü şekilde sahip çıktı. Bir kıvılcım kocaman bir aleve, bir yolculuk adeta toplumsal bir seferberliğe dönüştü. İnanıyorum ki, bundan böyle güçlü ve müreffeh Türkiye’nin yol haritası olarak milletçe sımsıkı sarıldığımız, ortak idealimizdir. Yediden yetmişe el ele vererek Tam Bağımsız Türkiye yolculuğuna hep birlikte devam edeceğiz. Bu festivalde, gökyüzüne bakan her bir çocuğun gözlerindeki parıltı, en kıymetli umut ışığımızdır” diye konuştu.

Milli uçan araba "Cezeri" taşımacılığa yön verecek

Uçan Araba, TEKNOFEST İstanbul'da ilk kez görücüye çıkarak, sergilenmeye başlandı. Cezeri'nin Proje Yöneticisi Ozan Yağcı, büyük havacılık firmalarının ürettiği bir teknolojiyi, Selçuk Bayraktar'ın (Baykar Teknik Müdürü ve Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı) ortaya koyduğu proje vizyonuyla, özverili bir çalışma göstererek 9 ay gibi kısa bir zaman içerisinde tamamladıklarını bildirdi. Yağcı, şu anda Cezeri'nin tek kişilik taşıma yapabildiğini, ilerleyen versiyonlarında iki veya daha fazla kişi için taşıma yapabileceğini belirterek, "Şu anki prototip, yalnızca bir kişiyi taşımaya yönelik. İleriki zamanlarda bu prototipi tamamen şehir içi taşımacılıkta kullanılacak bir araç haline getirmeyi hedefliyoruz" dedi. Gelecek dönemde Cezeri'nin hem kargo hem de kentsel hava taşımacılığına yön vereceğini ifade eden Yağcı, yakın zamanda aracı bir saatlik uçuş kapasitesine ulaştıracaklarını söyledi. Yağcı, Cezeri'nin bugünün değil, yarının teknolojisi olacağını da vurguladı.

Taarruz İHA’sı Akıncı’ya büyük ilgi

İlk kez görücüye çıkan Taarruz İHA’sı Akıncı ve mühimmatları ise alanda görüntülendi. Akıncı İHA hakkında verilen bilgide, Akıncı'nın TEKNOFEST sonrasında ilk görev uçuşunu gerçekleştireceğini açıklandı. 1 ton mühimmat taşıma kapasitesi olan İHA, etkinlik alanında meraklıların beğenisine sunulacak.

Türkiye'nin ilk havadan havaya füzesi: Göktuğ

SAGE tarafından Türk Hava Kuvvetleri'nin ihtiyaçları doğrultusunda geliştirilen Türkiye'nin ilk hava-hava füzesi Göktuğ, TEKNOFEST İstanbul kapsamında festival alanında bulunan jet eğitim ve hafif taarruz uçağı Hürjet'in altına monte edilmiş şekilde sergileniyor. TÜBİTAK SAGE Müdürü Gürcan Okumuş, "Bu yıl sonunda tekrar arayıcı başlıklı uçan hedeflere karşı yerden atışlarımız yapılacak. Önümüzdeki yıl da projenin son aşaması yani havadan havaya testleri tamamlanacak. 2020 sonunda projemizin testleri tamamlandığında 2021 yılı itibarıyla seçilecek uygun bir kurum tarafından seri üretimine de başlanabilecek. TEKNOFEST'te Göktuğ'u TAI tarafından geliştirilmekte olan Hürjet uçağımızın altında görüyoruz. Göktuğ F-16 uçakları için geliştiriliyor. Seri üretime geçtiğinde Hürjet'te, ileriye yönelik yine Akıncı'da, Milli Muharip uçağımızda kullanılabilecek bir füzemiz olacak" dedi.

BMC’den zırh sürprizi

Altay ana muharebe tankının seri üretim sürecindeki ilk konfigürasyonu olan Altay T1'i sergiledi. BMC Yönetim Kurulu Üyesi Yasin Öztürk, Türk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK) yeni talepleri doğrultusunda geliştirilen Altay tankının ilk prototiplerini üretmeye başladıklarını dile getirerek, "Hızlı şekilde ilk seri üretimi bir aksilik çıkmazsa 2021'de TSK'de göreceğiz, ilk seri üretim orada başlayacak. Hızlı şekilde ilk seri üretimi bir aksilik çıkmazsa 2021'de TSK'da göreceğiz, ilk seri üretim orada başlayacak. Bin 500 beygirlik, şanzımanıyla beraber motoru yerlileştirmeye çalışıyoruz. Bu da bir aksilik çıkmazsa ilk tankımızın üzerine 2023'te koyacağız. Bundan sonra hiçbir ülkeye bağımlılığımız kalmadan bu araçları üretmeye devam edeceğiz” dedi. Öztürk, zırh üretimi için de özel bir çalışma sürdürdüklerini bildirerek, "Bu da halkımıza sürprizimiz olsun. Bizden sonraki nesiller inşallah yüzde 100 yerli, tamamen kendileri ürettikleri araçları kullanacaklar, dünyaya bağımlılıkları olmadan yaşayacaklar inşallah"dedi. . Öztürk, Altay tankına yönelik yurt dışından gelen taleplere ilişkin de bilgiler verdi Özellikle Orta Doğu'dan Altay'a çok büyük talep olduğunu vurgulayan Öztürk, "Yılbaşında ortağımız Katar'a testlere gidecek, yarışmaya katılacak ve orada da birinci olacağına inanıyoruz. Orada da bir aksilik çıkmadan gelecek. Testlerden geçtiği zaman 250 tane de sipariş sözü var"dedi.

TİM Çadırı TEKNOFEST'te yerini aldı

İhracatçılar Meclisi ( TİM), İnovaTİM, İnoSuit, İnovaLİG, TİM-TEB Girişim Evleri projelerinin sergilendiği TİM Çadırı ile TEKNOFEST’te yer aldı. İnovaTİM ailesi de özel etkinliklere imza attı. İnovaTİM tarafından gerçekleştirilen Droneup, Atmosfer Dışında Bitki Yetiştirme, Geri dönüşüm, Arduino, 3D printer, Robotik atölyelerinde katılımcılar inceledikleri örnekleri uygulamalı olarak hayata geçirme fırsatı buldular. TİM Başkanı İsmail Gülle, “85 bin ihracatçının temsilcisi TİM olarak hedefimiz; teknolojiyi; tasarlayan, üreten, ihraç eden bir Türkiye olmak ve Türk Malı kalitesini tüm dünyaya ulaştırmak” dedi.

Dünyanın en yetenekli drone pilotları festivalde buluştu

İstanbul kapsamında düzenlenen World Drone Cup'ta dünyanın en yetenekli drone pilotları buluştu. World Drone Cup'a katılan pilotlar, iki gün sürecek deneme yarışlarının ardından zorlu platformda birincilik için ter dökecek. Drone Milli Takımı sporcuları da ilk kez uluslararası bir yarışta yer alacak. Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret AŞ'nin yürütücülüğünü üstlendiği ve Drone Yarışçıları Spor Kulübü tarafından düzenlenen World Drone Cup'a, 37 ülkeden 64 pilot katıldı. Atatürk Havalimanı'nda 5 gün sürecek World Drone Cup'ın ilk iki gününde yarışmacılar, parkuru tanımak için dörderli gruplar halinde deneme sürüşü yaptı. Pilotlar, ilk 32'ye girebilmek için ise 3. ve 4. gün, kıyasıya mücadele edecek.

Rus MC-21 uluslararası ilk uçuşunu yaptı

ilk uçuşunu dün Rusya Jukovski Havalimanı'ndan Atatürk Havalimanı'na gerçekleştiren Rus yolcu uçağı MC-21 TEKNOFEST'te sergileniyor. Tam uzunluğu 42,20 metre olan uçağın kanat açıklığı 35,90 metre. Rusların test çalışmalarını sürdürmeye devam ettiği uçağın ilk uluslararası uçuşunu gerçekleştiren Rus Pilot Oleg Mutovin, “Bu uçağın ve Rusya Federasyonu'ndaki dizayn bürosundaki diğer uçakların da test pilotuyum. Jet eğitim uçakları, yolcu uçakları gibi farklı uçaklar da üretiyoruz" ifadelerini kullandı. Bir ülkenin kendi uçağını yapmasının o ülkeye büyük katkı sağlayacağını vurgulayan Mutovin, "Bir ülke için kendi uçağını üretmek çok önemli. Çünkü kendiniz üretiyoruzsunuz kendi uçağınızı ve tüm teknik gelişmelerini kendiniz yapıyorsunuz. Bu durum ulusal seviyeyi de yükseltiyor" diye konuştu.

Yerli motor yüzde 20 daha tasarruflu

Erin Motor tarafından üretilen yerli motor, yüzde 20 enerji tasarrufu sağlıyor. Şirket, Türkiye'nin yıllık ithal ettiği 50 bin adet dizel motor ihtiyacını karşılamayı hedefliyor. Erin Motor Genel Müdürü Ersin Şahin, “Türk mühendislerin geliştirdiği motor, ucuz ve kalitesiz Uzak Doğu ürünlerinin ithalatının önüne geçerken, Avrupa'dan gelen pahalı markalara karşılık fiyat avantajı sunuyor" dedi.

Halka açık ve ücretsiz olan festival 22 Eylül'e kadar sürecek.