Teknonomi!

Ben bir ekonomist değilim! Ekonomiden iş dünyasında şirket yöneten bir profesyonelin anladığı kadar anlarım...Başlık Ekonomi üzerine ama yazının devamı ‘Keynesian’ teoremlerinden, dolardan veya borsadan bahsetmeyecek...Şimdiden uyarmakta fayda var. Bu yazı Teknoloji ve Ekonomi yani Teknonomi ile ilgili...

Bugün ekonomi deyince artık sadece yukarıdaki başlıklar anlaşılmamalı ve hatta ilk onlar akla gelmemeli. Bugünün ekonomisi teknoloji, dili de teknoloji...Nasıl mı? Hemen açıklayayım...

İspanya’nın Barcelona şehrinde “The Teatreneu club” isimli bir tiyatro ekonomik durgunluktan ve düşen gelir rakamlarından şikayet etmek yerine fark yaratmaya odaklanarak teknolojiyi koltuklara entegre etmiş ve yeni bir konsepti tiyatroya uyarlamış. Gülme başına öde! Harika bir fikir değil mi? Teknoloji ile buluşması zor olan bir sektöre teknoloji ayarı sayesinde gelirlerinde yüzde 30 artış sağlamışlar.

Bugün Türk Havayolları’nın Avrupa ve Dünya havayolları arasında başarısı hepimizin malumu ve gurur kaynağımız. Havayolları operasyonu yüzlerce uçak, binlerce personel, inanılmaz karmaşık bir lojistik ağ ile yönetiliyor ve dünyanın en zor operasyonel işlerinden biri zira en ufak bir aksaklık başınıza her anlamda büyük sorun açabilir. THY’nin piyasa değeri yaklaşık 5 milyar usd. Öte yandan 2009 Mart ayında iki genç girişimci tarafından kurulan hiçbir aracı olmamasına rağmen dünyanın en büyük ulaşım filosunu barındıran Uber’in bugünkü piyasa değeri 50 milyar dolar. Bugün hala bazı batılı ülkelerde hukuki altyapısı tartışılan bir hizmet sunuyorlar ancak bu ekonomik değerini değiştirmiyor. Teknoloji ile 6 senede ulaşılan başarı inanılmaz değil mi?

Bu senenin başında Barselona Belediye Başkanı ile bir yemek sırasında sohbet ederken teknolojinin belediyecilik uygulamalarına ve bunların ekonomik etkilerine yönelik harika bilgiler edindim. Örneğin araştırmalara göre bugün şehirlerdeki trafik yoğunluğunun yüzde 30’unu park yeri arayan araçlar oluşturuyor. Araç bilgilendirme veya navigasyon sistemlerine uygun park yerlerinin nerede olduğunu koymakla bu sorunun yüzde 30 oranında azaltılabildiğini öğrendim ki bu sadece zaman değil aynı zamanda yakıt tasarrufu anlamına da geliyor…

Geçen ay Çin’de kurulan Changying Precision Technology Company şirketinde 600 kişinin yaptığı işi 60 robotla yapmaya başlamışlar. Fabrikada yüksek teknoloji ve robot kullanımı hataları beş kat azaltırken verimliliği de 2.5 kat artırmış. Yeri gelmişken hemen söyleyelim evet kas gücü ile yapılan bir çok iş robotlar tarafından yapılmaya başlandı ve bu artarak devam edecek ama beyin gücü, yaratıcılık, yorum gerektiren işler insanlar tarafından yapılmaya devam edecek ve dip toplamda teknoloji, yok ettiği işlerden daha fazlasını 1.14 çarpanıyla yaratıyor.

Son paragrafta yazıyı ve tüm bu örnekleri toparlayalım: İçinde bulunduğumuz yıllar 20 sene öncesinden çok farklı. Bu farkı teknoloji getiriyor. Artık ekonomi denilince içinde mutlaka bir tutam teknoloji olmak zorunda. Bugünün ekonomi dünyasında Teknolojiye dokunmayan hiç bir şirketin yaşama şansı yok. İnsanin bile... Zira fark yaratmanın tek yolu teknoloji!