AR-GE 250


TEMMUZ SAYISI BAYİLERDE

Barış Soydan

11 MAKRO: Siyasi kırılganlıklar sıcak parayı ısıtıyor

Haziran ayında, uzun süredir pek ağza alınmayan “siyasi risk” lafı tekrar ve hiç beklenmedik bir şekilde dolaşıma girdi, daha doğrusu birden bire gündemin orta yerine düşüverdi.

15 NEXT: Nokta bazlı süpermarketler
İtalya’nın Modena şehrindeki bir süpermarket, yoksulların ve işsizlerin ihtiyaçlarını ücretsiz karşılıyor. Süpermarketten alışveriş yapmak için para yerine gönüllü çalışmak gerekiyor. İtalya’da son 20 yılın en yüksek seviyesine ulaşan işsizliğin ve yoksulluğun bu model ile azaltılması hedefleniyor.

21 BRİFİNG: Şirketler, insanlar, gelişmeler….

27 DİJİTAL TREND: Şarj sektörü yeniden trend olacak
Şehir hayatına yenilik getirecek yeni bir inovasyon teknoloji dünyasında gözlerin tekrar cep telefonu şarj sektörüne dönmesini sağlayacak.

30 İNTERNET GİRİŞİMLERİ: altincicadde.com ve modanisa.com

33 KAPAK: İzlenmeye Değer 100 Startup
Ekosistemin hızla geliştiği, kaliteli girişimlerin ve girişimcilerin artmasına bağlı olarak girişim sermayesi ve melek yatırımcı sayısının da hızla arttığı Türkiye’de dijital ekonominin hızla gelişiyor. Türkiye’nin izlenmesi gereken 100 startup araştırması “Gözde Startup”ları ön plana çıkararak bu gelişmeye katkı yapıyor.

64 Söz uçar yazı kalır
Kalemler bugün yazı dışında çok başka anlamlar taşıyorlar. Aksesuar olarak önem kazanan kalem, bir prestij göstergesi aynı zamanda. Kalem tutkusunun peşinden gidenler için bazı markalar öne çıkıyor. Faber Castell bunlardan biri…Lüks ve işlevselliği bir arada sunduğu koleksiyonu Graf Von Faber Castell ise iş insanlarından politikacılara kadar herkesin favorisi. En önemli imzalar onunla atılıyor.

66 Başarının 3 anahtarı
Şirketlerin artık en önemli gündemi, daha çevreci ve daha az kirleten çözümler geliştirmek. Çünkü öteki türlü finansal başarıdan söz etmek mümkün değil. Başarılı bir sürdürülebilir iş modelinin yolu ise operasyonel kârlılık, risklerin yönetimi ve büyümeden geçiyor.

72 Gezi’den çıkan ‘sosyal şirket’ dersleri
Taksim Gezi Parkı protestoları, iş dünyası açısından da önemli bir sınav oldu. Şirketlerin toplumsal duyarlılıklara verdiği yanıt ve tepkilerin, şirket itibarını doğrudan etkilediği günümüzde yaşanan bu gelişmeler, Turkishtime’ın Mart 2012’de ele aldığı “Sosyal Şirket’ kavramını yeniden gündeme getirdi. Mado, Starbucks, Garanti Bankası gibi markalar, tartışmaları odağında yer alırken, süreç itibar yönetimi stratejisinin ne olması ya da olmaması gerektiği üzerine önemli dersler barındırıyor.

76 Bu gençler ne istiyor?
Türkiye demokrasi tarihi daha önce benzeri görülmemiş bir deneyim yaşıyor. Taksim Gezi Parkı için başlayan protestolarda ’90’lı yıllarda doğmuş olan gençler kendi gelecekleri için söz söylediler. Gezi Parkı protestolarından sonra artık onları daha çok anlamaya ihtiyaç var. Bununla birlikte demokratik ve gelişmiş bir topluma sahip olmak için de gençlerin eğilimini iyi tutmak gerekiyor. Trend Group’un hazırladığı araştırma gençlerin eğilimlerine dair ilginç göstergeler içeriyor.

80 “YAN SANAYİCİ KÖŞEYE SIKIŞTI”
Otomotiv, enerji, tarım, gayrimenkul ve savunma sanayi sektörlerinde faaliyet gösteren Hattat Holding’in şu sıralar odak noktası enerji sektörü… Yan sanayinde ise yıllardır üretim yapan grup havacılık ve uzayı da hedefliyor. Ancak, Hattat Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İbrahim Hattat sektörün durumunu şu sözlerle özetliyor: “Türkiye’deki işçilikler sürekli artıyor. Enerji ve hammadde pahalı. Özellikle yan sanayicinin işi çok zor. Türkiye’de otomotiv sanayi tamamen köşeye sıkışmaya başladı.

88 ORTAKLAŞA REKABET
İstanbul’da üçüncü köprü, yeni İstanbul Havaalanı, elektrik dağıtımı gibi dev ihalelerle büyüyen ekonomik ölçekler, şirketlere rekabette yeni bir yön çizdi. Geçmişte aynı masada yemek yemekten bile çekinen şirketler bugün ihalelere birlikte giriyor. Cengiz, Mapa, Kolin, Kalyon, Limak, IC İçtaş, Ülker, Fiba, Koç, Nurol, Tepe, Alarko… Pek çok sektörde aslında birbirlerine rakip olan şirketler, kurdukları konsorsiyumlarla adeta “ortaklaşa rekabet” içinde birbirlerine sinerji katıyor.

92 “Hibrit tüketici geliyor”
Türkiye sigorta sektörü, tüm hareketliliğine rağmen halen kârlı sonuçlar yaratmıyor. Aksigorta Genel Müdürü Uğur Gülen, sigortanın bankacılık gibi insan kaynağı, teknoloji ve müşteriye yatırım yapmadığı görüşünde. Gülen, “Sektörde hem online hem de geleneksel mecraları bir arada kullanan hibrit bir tüketici modeli etkin olacak” diyor.

100 Miele’nin Türkiye planı
Kuruluşunun 114. yılında Miele Center’ın açılışı için İstanbul’a gelen Miele Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Marcus Miele, Türkiye’ye premium ürünlerle girdiklerini ve bundan pişman olmadıklarını söylüyor.

104 2015 REKABETİ
Akaryakıt bayilerinin sözleşmelerinin 5 yıl ile sınırlanması yönünde iki yıl önce hayata geçirilen düzenlemenin sektöre önemli etkileri oldu. BP Türkiye Akaryakıt Ülke Müdürü Richard Harding, bu gelişmenin sektörde kâr marjlarını aşağıya çektiğini ve dağıtım şirketlerinden bayilere bir değer transferi yarattığını ifade ediyor. Şimdi gözler sözleşmelerin biteceği 2015’e çevrildi. Sektördeki oyuncular bayi pozisyonlarını korumaya ve geliştirmeye hazırlanıyor. 2010 yılında sektör bu değişime hazırlıksız yakalanmıştı. Şimdi tüm oyuncular stratejilerini geliştiriyor. Harding, 2015 yılının sektör için zorlu geçeceğini vurguluyor.

119 ÖZEL BÖLÜM: Antalya'da 2023 hazırlıkları
Türkiye'nin turizm başkenti Antalya 2012'de Türkiye'ye gelen 31 milyon turistin 10,8 milyonunu ağırladı. Tüm Türkiye'ye gelen turistlerin yüzde 33'ünü ağırlayan Antalya'ya gelen turistler ekonomiye 12 milyar dolar civarında katkı sağladı. 2012'deki performansını artırmak isteyen şehir 2013'ün ilk çeyreğinde 1 milyon 250 binden fazla turist ağırlayarak Türkiye turizminin yüzde 18,82'sini tek başına gerçekleştirdi. Aslında turizmin başkenti için bu rakam çok da tatmin edici değil. Turizm profesyonelleri yılın geri kalanında Antalya'ya ve sektörü kaldırmak için kafa kafaya verip çalışıyor.