Türk firmadan koronavirüsü titreşimle yok eden teknoloji

Turkishtime Dergi

Vironance ile virüsler saniyede 1 milyar kez titretilip etkisiz hale getiriliyor…

İTÜ Teknokent’te faaliyet gösteren yerli firma Smarte’nin, hayata geçirdiği yeni teknoloji ile havada asılı ve yüzeye tutunmuş olan virüsler, elektromanyetik enerji ile saniyede 1 milyardan fazla kez titreştirilip etkisiz hale getiriliyor.

Virüsün yüzde 90’ının kabuktan oluştuğunu öne süren şirket, bu cihaz yardımıyla yaydığı titreşimle virüsün kabuğunu parçalıyor ve bulaş özelliğini yok ediyor. Saniyede 1 milyardan fazla titreşim gönderen Vironance adlı cihaz, koronavirüsün yanı sıra H1N1, H3N2, SARS, MERS gibi virüsleri de etkisiz hale getiriyor. Farklı kullanım alanları ve teknolojilere uyarlanabilen Vironance, dezenfekte işlemini 7/24 kesintisiz olarak yapabiliyor. Otomasyon sistemlerine entegre edilerek kontrol edilebiliyor ve raporlanabiliyor.

Ar-Ge tabanlı sensör, uzaktan kontrol ve raporlama sistemleri geliştiren Smarte’nin Yönetim Kurulu Üyesi Nazım Yavuz, bu teknolojiyi hayata geçirirken öncelikli olarak bulaş riskinin yüksek olduğu ve insanların toplu olarak vakit geçirdiği kamu binaları, ofisler, okullar, restoranlar, kafeler, AVM ve perakende zincirleri gibi sosyal alanlardaki sorunu çözmeye odaklandıklarını ifade etti. Smarte Kurucu Ortağı Melih Ballıkaya ise, “Virüsten en çok darbeyi almış HORECA, perakende ve turizm sektörlerine katkı sağlayacağını, ihracat gelirlerimizi de artıracağını düşünüyoruz” dedi.

4 farklı patent başvurusu

Ballıkaya, bu teknoloji için ulusal ve uluslararası 4 farklı patent başvurusu bulunduğunu belirterek, dünyada bu alanda çalışan şirketler olduğunu ancak ilk kendilerinin bu teknolojiye imza attığını açıkladı. Bu teknolojinin evlerde, okullarda da kullanılabileceğini söyleyen Ballıkaya, “Evlerde ve ofislerde enerji verimliliği sağlamak amacıyla kurulan şirketimiz, yerli ve patentli sensör teknolojileri ile sıcaklık, nem, ışık, basınç, hava kalitesi gibi insan sağlığı ve ortam konforu için hayati öneme sahip bilgilerin gerçek zamanlı ölçümünü yapıyor. Yaşadığımız topluma duyarlı bir marka olarak koronavirüs pandemisi ortaya çıktığında insan sağlığını doğrudan tehdit eden bu virüse karşı harekete geçmek istedik. Dünyada bir ilk olan bu teknolojiyi binalarda virüs tespiti ve yok edilmesi amacını içeren AR-GE çalışmaları sonucunda geliştirdik” diye konuştu.

Sağlık Bakanlığı onayladı

Ballıkaya, teknolojinin Türkiye’de Sağlık Bakanlığı’ndan ISO/IEC Standard 17025 akreditasyonuna sahip olduğunu ve virüs deneyleri için akredite edilmiş laboratuvar tarafından raporlandığını ifade etti. Vironance teknolojisinin en güçlü yanının insan sağlığına zarar vermeden, virüsleri etkisiz hale getirmesi olduğunu belirten Ballıkaya, “Kimyasallardan farklı olarak gıda ile temasında gıdaya herhangi bir zarar vermez. Yalnızca yüzeyde değil nesnenin derinliklerine iner ve kısa bir süre içinde ilgili hacimde virüsü inaktif hale getirir” dedi.