Turkishtime Mayıs Sayısı Bayilerde!
MAKRO
Türkiye ve dünya ekonomisindeki son gelişmeler, kapsamlı veriler
NEXT
İş dünyasının son trendleri, küresel iş modelleri…
KISALAR
Bu ayın öne çıkan şirket haberleri….
ATOK İLHAN’IN ANISINA
İş dünyasında geçtiğimiz yakın dönemlere damgasını vuran yöneticilerden Atok İlhan geçtiğimiz ay hayatını kaybetti. Aslında o ve benzeri yöneticiler sessiz sedasız yaptıkları işlere, çevrelerine ve hayata önemli değerler yaratıyor. Bunu da daha çok onları yakından tanıyanlar biliyor.
KAPAK: DÖNÜŞÜMÜ BAŞARANLAR
Türkiye’deki iş dünyası, kurucu emekli olduğunda ya da yönetim sonraki nesillere geçtiğinde aile şirketlerinin yok olup dağıldığına pek çok kez tanık oldu. Bunun en önemli sebebi ise “İşlerin kurallara göre değil kişilere göre yürümesi”… Yani kurumsallaşmanın hayata geçirilememesi. Artık Türkiye’deki aile şirketleri parçalanmadan hayatta kalabilmek, sürdürülebilir büyümeyi yakalamak, hızlı karar alabilmek ve daha rekabetçi olabilmek için, kurumsallaşma dönüşümünü başarmak gerektiğinin farkında…
DOSYA: 2013 EĞİLİMLERİ
Türkiye’de yatırım teşviklerine yönelik eğilimler özel sektörün yatırım motivasyonunu doğrudan yansıtan verilerin başında geliyor. Bu veriler incelendiğinde 2013’ün yatırımlar açısından hareketli başladığı görülüyor. 2013’ün Ocak ayında öngörülen sabit yatırım tutarı 5,3 milyar TL oldu. 2012’nin aynı döneminde bu rakam 2,8 milyar TL idi. Yatırım motivasyonu Şubat ayında da devam etti. 2012’de ortaya çıkan büyük projeler ve bu projelerin yarattığı hareketlilik 2013’te de etkilerini gösterdi. 2012’nin en büyük özel sektör yatırım projeleri ve 2013 yılına ilişkin ilk eğilimler…
“İŞ DÜNYASI İÇİN MENA’NIN ‘BİR BİLENİ’ OLACAĞIZ”
Türkiye bankacılık sektörünün en yeni markalarından Kuveytli Burgan Bank’ın Genel Müdürü Mehmet Sönmez, Türkiye ekonomisinin bölgedeki iş olanakları için hem finans hem de danışmanlık anlamında iş dünyasına destek vereceklerini söylüyor. Sönmez, Irak başta olmak üzere bölgedeki diğer ülkelerle ilgili ciddi bilgi birikimlerinin ve altyapılarının olduğunu, Türk iş dünyası için MENA bölgesinin (Ortadoğu ve Kuzey Afrika) ‘bir bilen’i olacaklarının altını çiziyor.
SEGMENT BANKACILIĞI GELİYOR
Türkiye’de son dönemde internet bankacılığında yeni bir model gündemde. Bu modelde internet bankacılığından farklı olarak fiziki kanalların varlığı tümüyle aradan çıkarılıyor. Belli bir segmente yönelik hedef ürünler geliştiriliyor. Finansbank Enpara.com bu modelin önemli örneklerinden. Enpara.com Direktörü Elsa Pekmez Atan, modelin detaylarını anlatırken, gelecekte bankacılıkta belli “segmentlere özel” bankacılık kanallarının genişleyeceğini ifade ediyor.
DOSYA: LÜKS TÜKETİM
Dünya çapında her sene artarak büyüyen lüks tüketim pazarı, gelişmekte olan ülkelerin artan talebi ve yabancı yatırımlar doğrultusunda Türkiye’de de hızlı büyüyor. Müşteri deneyimi ve yeni medyanın da katkısıyla geçtiğimiz beş yıl içinde yüzde 15 büyüme kaydeden Türkiye lüks pazarı, yabancı markaların gözdesi konumuna geldi.
LİDERLER İÇİN 5 YILDA İZLENECEK 15 TREND
Bireyler, şirketler ve kurumlar olarak anlamaya ve öngörmeye çalıştığımız en önemli olgu: Gelecek. Oysa gelecek hep belirsiz ve değişken. Önümüzdeki yıllarda küresel ekonomideki dengesizliğin uzun bir süre daha devam etmesi beklenirken sosyal gücün, hükümetler ve bankalar gibi geleneksel kurumlardan topluluklara, bireylere ve hatta geleceği şekillendirecek olan büyük trendleri yakalayan şirketlere geçeceği tahmin ediliyor.
İLAÇTA KAR ORANI DÜŞTÜ ŞİRKETLER “OTC”YE YÜKLENDİ
“Tezgah üstü” ürünler olarak adlandırılan OTC ürünler ilaç pazarının yeni gözdesi. 2010-2012 yıllarında reçeteli ilaç pazarı yüzde 4,3 daralırken, OTC ürünler pazarı yüzde 35 oranında büyüdü. Ve bugün 1,2 milyar dolarlık bir hacme ulaştı. Kâr marjının yüksek olması, sanayi ve ecza kuruluşları için de OTC’nin cazibesini artırıyor.
“HERKES YAPTIĞI İÇİN CEO’SU OLMALI”
Türkiye’de bir etkinlikte takipçilerine seslenme şansı bulan iş düşünürü Robin Sharma yeni çok satan kitabı “Unvanı Olmayan Liderler” ile yeni dönemdeki liderlik hakkında dikkat çekici unsurlar ortaya koyuyor. Sharma, lider olmak için belli bir unvana ya da pozisyona ihtiyaç duyulmadığını, gündelik hayatta kendi işini daha iyi yapmaya çalışan kişilerin de liderlik özelliği gösterdiğini söylüyor. Sharma, lider olmak için herkesin yaptığı işin CEO’su olması gerektiğini belirtiyor.
GEÇTİĞİMİZ 13 YIL İÇİNDE SEKTÖR YÖNETİCİLERİ YAŞLANDI
Uluslararası yönetici yerleştirme şirketi Pedersen&Partners’ın yaptığı araştırmaya göre son 13 yıl içinde Türkiye’de faaliyet gösteren yerel ve global şirketlerin yöneticileri giderek yaşlandı. Yerel ve yabancı şirketlerin yönetici yaşlarının en belirgin olarak ayrıştığı sektörün ise bankacılık olduğu göze çarpıyor. Sektörler arasında perakendecilik ve hızlı tüketim sektörlerinin diğer sektörlere kıyasla daha genç yöneticiler tarafından yönetiyor En yaşlı yöneticiye sahip olan sektör ise sigortacılık.
“DAHA İYİ BİR DÜNYA İÇİN YAPISAL GELİŞİM ŞART”
Dünyada ciddi bir ekonomik kriz var ve artık pek çok ülkede insanların iş bulması artık yetenekten çok biraz da şansa bağlı. Dünyanın en büyük yazılım şirketlerinden biri olan SAP, bu gerçekten yola çıkarak gençlere ve onların istihdamına yönelik oluşturduğu çok sayıda programla bünyesinde yapısal bir gelişim süreci inşa ediyor. SAP EMEA İK Direktörü Eleanor Philips SAP teknolojilerini en iyi şekilde kullanacak olan genç toplulukları büyük bir özveriyle iş hayatına nasıl hazırladıklarını anlatıyor.
AMERİKALI “KOÇ”TAN KOBİ’LERE TAKTİKLER
Amerikalı ActionCoach, dünyada KOBİ’lere verdiği “Koç”luk hizmetleriyle öne çıkıyor. Özellikle gelişmekte olan ülkelerde yüzlerce KOBİ ile çalışıyor. Asya Pasifik CEO’su Vic Ciufettelli,”Her ülkede KOBİ’ler kendi sorunlarını özel olarak görüyor. Fakat aslında tüm dünyada KOBİ’lerin sorunları ve beklentileri çok benzer” diyor. KOBİ’lerin her zaman daha çok müşteri istediğini vurgulayan Vic Ciufettelli, işletme sahiplerinin ise yardım almada çok çekingen olduğuna dikkat çekiyor. İşte Asya Pasifik CEO’su Vic Ciufettelli’nin Türkiye’deki KOBİ’lerin büyümek için neler yapması gerektiğine dair taktikleri ve tavsiyeleri…
TÜRK İŞ DÜNYASINI DÜNYAYA AÇAN ETKİNLİK: FUTURALLIA ISTANBUL
Futurallia, KOBİ’lere yönelik uluslararası matchmaking ve iş geliştirme platformudur. İki gün boyunca firmaların, önceden ayarlanmış yüz yüze ikili görüşmelerde bulunacağı ve katılan diğer kuruluşlar ve firmalarla networking ve görüşme imkanı bulacağı uluslararası bir organizasyon. 18. Forum bu sene İstanbul’da düzenlenecek. 600’den fazla katılımcı Avrupa’nın alım gücü en yüksek merkezinde buluşacak. 5-6-7 Haziran tarihlerinde WOW Hotel Kongre Merkezi’nde yapılacak olan etkinlik için 8 Mayıs tarihine kadar kayıt olma imkanı bulunuyor.
İNTERNET GİRİŞİMLERİ
Bu ayın internet girişimleri hikayelerinde annelutfen.com ve luksbazaar.com yer alıyor
B2B’DE SOSYAL MEDYA ETKİN SONUÇ VERİYOR
Bugüne kadar hep sosyal medyanın B2C (Business To Consumer) şirketler üzerindeki etkisi konuşuldu, yaratıcı kampanyalar hep bu alanda yapıldı. Ancak B2B (Business To Business) şirketleri ve bu şirketlerdeki çalışanlar da sosyal medyanın doğrudan etkisi altında. Şirketler takipçi ve hayran sayılarını yarıştırmayı bir kenara bırakıp sosyal medyanın hedef kitleleriyle ve müşterileriyle uzun soluklu ilişki kurmak açısından da yararlı olduğunu keşfetmeye başladılar.
MARKA İLETİŞİMİNDE “BRAND JOURNALISM” DÖNEMİ
Sosyal medya ve iletişimin yeni biçimleri, şirketlerin, markaların her konusunu bir “içeriğe-content”e dönüştürdü… Bu ise “Brand Journalism-Marka Gazeteciliği”ni doğurdu ve yeni bir trend haline getirdi. Marka gazeteciliği iletişim dünyası içinde içinde her kanalda, bir gazeteci gibi, marka hikâyesini oluşturmak ve yine gazeteciliğin tarafsızlık prensipleriyle birleştirerek tüketici için yeni bir değer katmak anlamına geliyor. Bu trend, reklam ve pazarlama dünyasına yeni bir açılım getirirken dünyada markaların itibarını artık gazeteciler yönetiyor.
“BÜYÜK VERİYE GEÇİŞ 3D TV’YE GEÇMEK GİBİ”
2011’de 1.8 zetabayt veri üretildi ve her iki yılda bir bu verilerin iki katına çıkması bekleniyor. Bu da 2020’de bugünküne oranla 50 kat daha fazla verinin oluşacağını ifade ediyor. Son dönemde Büyük Veri’nin (Big Data) bu kadar konuşulması şaşırtıcı değil. Verilerin çeşitlendiği ve çığ gibi büyüdüğü bu dönemde, tüketici davranışlarını daha iyi anlayabilmek için Büyük Veri’den faydalanmak şart. Ipsos İngiltere Sadakat Araştırmaları Bölümü Direktörü Charles Adriaenssens, Büyük Veri’den iyi bir şekilde yararlanabilmeyi siyah beyaz televizyondan 3D televizyonlara geçişe benzetiyor.
“OTOMOTİVDE ÜSTÜN OLDUĞUMUZ ALANLARA AĞIRLIK VERMELİYİZ”
Turkishtime’ın ilk sektör buluşmalarında otomotiv dünyasının üst düzey isimleri bir araya geldi. Sektörün geleceğini konuşmak üzere Turkishtime’ın düzenlediği toplantıda ülke ekonomisine yön veren şirketlerin CEO ve genel müdürleri gelecek hedeflerini ve öngörülerini paylaştı.
DİJİTAL TREND
Dijital dünyanın takip edilmesi gereken trendleri…
YAZARLAR
VOLKAN AKI
ZAFER PARLAR
ALİ ATIF BİR
ŞERİF KAYNAR
EGE ERTEM
HALİL OKŞİT