Turkishtime Şubat Sayısı Bayilerde!
TÜRKİYE’NİN EN BEĞENİLEN ONLINE ALIŞVERİŞ SİTELERİ
Online; tüketiciyi, şirketleri ve ürünleri yeniden biçimlendiriyor. Trendgroup ve Turkishtime’ın birlikte hazırladığı “Türkiye’nin En Beğenilen Online Alışveriş Siteleri” araştırması online ticaretin etkilerini somut olarak ortaya koyuyor. Türkiye’de hızlı büyüyen bir kategori olarak online ticaret segmenti tüketicilerin tüketim anlayışında köklü bir değişime neden oluyor. Türkiye’de ilk defa yapılan bu araştırma, en beğenilen online alışveriş sitelerini ve kategori liderlerini ortaya koyduğu gibi tüketimin değişen yapısını da gözler önüne seriyor.
“100 MİLYAR DOLARDAN PAY ALMA POTANSİYELİ VAR”
Katılım bankaları arasında hem bireysel bankacılık atağı hem de kullandırdığı fon tutarları ile öne çıkan Türkiye Finans, sukuk ihracındaki girişimiyle de dikkat çekiyor. Genel Müdür Derya Gürerk, “Türkiye bu piyasadan yüzde 1 bile pay alsa önemli bir rakam. Bu sadece katılım bankaları için değil tüm Türk bankacılığı için önemli bir potansiyel” diyor.
BİREYSEL EMEKLİLİK ÖZEL DOSYASI
Bireysel Emeklilik Sistemi’ndeki yeni düzenlemelerin etkisi, yılın ilk ayında etkisini gösterdi... Devletin tüm katılımcılara yüzde 25 katkı sağlayacak olması, pek çok kesimin sisteme olan ilgisini artırdı. Katılımcı sayısının yükselmesiyle yılsonunda, sistemdeki fon büyüklüğünün 25 milyar TL’nin üzerine çıkması bekleniyor...
BÜYÜME YAVAŞLAYINCA GAYRİMENKULLER ELDEN ÇIKTI
Gayrimenkul, Türkiye’de bireysel yatırımcılar kadar şirketler için de önemli bir yatırım aracı. İnşaat sektöründeki şirketlerle birlikte Türkiye’nin birçok şirketi portföylerinde yatırım amaçlı gayrimenkul bulunduruyor. Ancak Türkiye’de birçok şirket 2012 yılının ilk 3 çeyreğinde ellerindeki gayrimenkulleri çıkardı, bazı şirketler de gayrimenkul portföylerini geliştirmedi.
TEKSTİLCİ BOYNER’İN ELEKTRİKLİ TUTKUSU!
Tekstilci kökleriyle bildiğimiz Boyner Ailesi’ndeki geleneği, elektrikli otomobil girişimiyle Osman Boyner bozdu… Ünlü işadamı Cem Boyner ile dedeleri kardeş olan Osman Boyner, elektrikli araç işinde büyümeyi hedefliyor. Türkiye’deki ticari araçların, elektrikli olmasına odaklanmış durumda.
YETENEK YARATMADA “STRATEJİK” DÖNEM
Şirketler kritik yetenekleri yetiştirmekte ve elde tutmakta başarısız. Bu nedenle yetenek maliyetleri giderek artıyor. Diğer yandan geleneksel kariyer yolculuğunun sonuna gelindi. Yerini iş tatmininin ön planda olduğu, esnek çalışma modeli alıyor. İşgücünde yeni bir döneme giriyoruz. Şirketlerin geleceği için “İşgücü Planlaması”, “stratejik” hale geliyor.
C-SÜİTİNİN YENİ LİDERLERİ
Şirketler değişen şartlara adapte olabilmek için yeni yönetici rollerine ihtiyaç duyuyor. Çevre duyarlılığı, regülasyonlar, zorlu pazar koşulları ve değişen tüketici gibi etkenler şirketlerin C-süitini de değişime uğratıyor. CSO, CCO ve CLO gibi pozisyonlar CEO’nun sağ kolu olarak global şirketlerin tepe yönetimlerinde şimdiden yerini almaya başladı.
KRİZLER, EXPAT’LARI TEĞET GEÇİYOR
Küresel ekonomik krizden en az etkilenen beyaz yakalıların, yabancı ülkelerden gelen (expat) yöneticiler ve CEO’lar olduğu ortaya çıktı… Uluslararası yönetici yerleştirme şirketi Pedersen & Partners’ın yaptığı araştırmaya göre son 5 yılda dünyanın önde gelen şirketleri daha maliyetli bile olsalar yabancı CEO ve yöneticileri tercih etmekten vazgeçmiyorlar. Lokal yöneticilerle farklı bir ülkeden gelen yöneticilerin maaş paketleri arasında 2 ila 5 kat fark olduğuna işaret eden Pedersen&Partners’ın yönetici ortağı Poul Pedersen “Yabancı bir yöneticinin maliyeti yüksek olabilir fakat bu, kötü yönetim nedeniyle şirketin zarar görme potansiyelinden yine de daha az maliyetli” diyor.
D-SMART OYUNA DÖNDÜ REKABET HIZ KAZANDI
Türkiye’de 18 milyon televizyonlu hanenin 5 milyonu dijital yayın platformlarını kullanıyor. Internet, HD kalitesi ve teknolojik gelişmelerle bu alan giderek büyüyor. Oyunun kuralları tekrar yazılıyor… Bu alanın oyuncularından D-Smart, Genel Müdür Ali Güven ile yenilikçi uygulamalarıyla, oyuna tekrar dönüp iddialı hale geldi. Böylece rekabet arttı…
GELECEĞİN YATIRIMI AVM’LER DEĞİL OFİSLER
Türkiye ekonomisindeki frenle birlikte ikinci çeyrekte büyüme hızı 0.4’e inen inşaat sektöründe konut, alışveriş merkezleri ve lojistik yatırımları oldukça durağan bir seyir izlerken, ofis piyasası en canlı dönemini yaşıyor. Gayrimenkul şirketleri özellikle İstanbul’da hepsi birbirinden iddialı ofis projelerine odaklandılar. Ofislerdeki doluluk oranı yüzde 90’lara dayanırken, metrekare başına kiralar da aylık 30 dolara ulaştı.
“SOĞUK BİR MARKAYDIK, BİZ BU ALGIYI DEĞİŞTİRDİK”
Otomotiv pazarındaki yüzde 10’u bulan daralmaya karşın, pazar payını büyüten ve koruyan markalar da oldu. Bu markalardan biri de iki yılda 20 bin adedin üzerinde satışa imza atan Nissan Türkiye… Otomotiv sektörünün deneyimli ismi Nissan Türkiye Genel Müdür Yardımcısı İlkim Sancaktaroğlu, bu başarının arkasında yatan etkenin tüketicinin zihnindeki marka algısını değiştirmek olduğunu söylüyor. Türkiye’de yapacakları yatırımla ilgili olarak ise “Olay bir şehir efsanesi gibi dolaşıyor. Yeni bir durum gelişmedi” diyor.