AR-GE 250


Türkiye’de Bu Oyun da Var!

Dünya dijital oyunlar pazarı 70 milyar dolara koşuyor
Elif Akın

“Facebook artık bir sosyal arkadaşlık sitesi değil, bir oyun platformuna dönüştü.” Yakın zamanda bu cümlenin Berlin’de düzenlenen teknoloji konferansında Facebook yöneticilerinin ağzından çıktığını okuduk. Yöneticileri böyle düşünmeye iten gelişmeler hayli ilgi çekici. Resmi rakamlara göre dünyadaki toplam Facebook kullanıcı sayısı 800 milyondan fazla ve bu kullanıcıların yüzde 70’i oyun oynuyor. Türkiye de bu anlamda kayda değer bir örnek. Ülkemizde bilgisayar kullanıcıları içinde yaklaşık 20 milyon kişi oyun oynuyor, 30 milyon Facebook kullanıcısı var ve bunların yüzde 80’i aktif birer oyuncu.

42 MİLYAR DOLAR
Online oyun şirketi tencent’in piyasa değeri 76 milyar tl. Türkiye’nin ilk 3 şirketinin toplam değeri ise 95 milyar tl.

2011 verilerine göre dünya toplam oyun sektörü 70 milyar dolar. Bu oranla Hollywood’un pazar büyüklüğünü de geçiyor. PC kutu ve konsol oyunları pazarı 40 milyar dolara yaklaşırken, online ve sosyal oyun pazarı 20 milyar doları aşıyor. MMO (massively multiplayer online) yani çok oyunculu çevrimiçi oyun, bu pazardan 15 milyar dolarlık pay alırken, sosyal oyunlar çok kısa sürede 1,5 milyar dolara yaklaşmayı başardı. 8 milyar dolar olan mobil oyun pazarının 2014’te 12 milyar dolara ulaşması bekleniyor.

Türkiye’de pazar küçük, potansiyel büyük

Dünyada pazar bu kadar büyükken Türkiye oyun ekonomisi henüz çok küçük bir payı elinde bulunduruyor. Ancak son iki yılda ciddi bir ivme yakalayarak yüzde 50 büyüyen pazar, tahminen 150-200 milyon dolarlık bir ekonomiye sahip. Sektörde büyüme hız kazanırken atılımlar yaparak pazarı genişletmek için de yeni planlar devreye alınıyor. Yerli ‘oyun kurucuların’ çalışmaları, ürettikleri oyunların hedef kitle yaratması ve yabancı şirketlerle yapılan işbirlikleri Türkiye’deki oyun sektörünü kamçılıyor. Suudi Arabistan menşeli oyun şirketini satın alan Peak Games, dünya futbolunun en önemli takımlarından biri olan Manchester United’la anlaşma imzalayan Sobee, Türkiye’den çıkıp Ortadoğu ve Kuzey Afrika’ya kadar uzanan Joygame, dünyanın her noktasındaki oyuna ulaşma imkanı sağlayan dijital oyun platformu Playstore Türkiye oyun sektörünün nabzını tutuyor.

70 MİLYAR DOLAR
Dünya oyun pazarının büyüklüğü 70 milyar dolar. Türkiye’de ise 150 milyon dolar.

Yerli oyun kurucuların artması sektör adına sevindirici. Ancak oyun pazarının en büyük sıkıntısı oyuncu sayısının çok olmasına rağmen üretilen yerli içeriğin çok zayıf kalması. Her şeye rağmen bu durum yine de önümüze karamsar bir tablo çıkarmıyor. Aksine işlenmesi gereken bir sektör olarak talep görüyor. Türkiye’de yaratılan hikayeler sınırları aşıp yurtdışındaki önemli oyun şirketlerine ilham veriyor. Özellikle kurulan dijital oyun federasyonunun bu gelişmeyi daha da artıracağı düşünülüyor.

20 milyon oyuncu var

Türkiye son dönemde oyun tüketicisi ve üreticisi bir ülke olarak önemli mesafe kat etti. Genç oyuncu kitlesiyle Türkiye, dünya oyun sektörünün yükselen yıldızlarından biri. Pando Networks’ün yaptığı araştırmaya göre Türkiye’deki ‘free to play’ (ücretsiz oyun) kullanımı son 12 ayda 5 milyon kullanıcıyla yüzde 534 artış gösterdi. Türkiye oyun sektörü 15-20 milyona hitap ediyor, ancak bu oyuncu sayısı ekonomiye katılamıyor. İşte bu noktada yerli içerik sorunsalı karşımıza çıkıyor. Türkiye Dijital Oyunlar Federasyonu Başkanı ve Sobee Genel Müdürü Mevlüt Dinç, Türkiye’nin kendi potansiyelinin farkında olmadığını belirtiyor. Dinç’in önderliğinde bu farkındalığı yaratmak adına yakın zamanda Dijital Oyunlar Federasyonu kuruldu. Gençlik ve Spor Bakanlığı’na bağlı 61’inci federasyon, oyun sektörünün Türkiye’de istenilen seviyeye gelmesini amaçlıyor. Federasyon çalışmaları hakkında bilgi veren Dinç, “Oyunların derecelendirilmesi gerekiyor, ancak Türkiye’de resmi bir derecelendirme mekanizması yok. Oyunlar satın alınırken sadece bandrol üzerinden bakılıyor. Federasyon bu sistemi sağlayacak. Güvenli internet hizmeti kapsamında filtreleme işlemini, oyunların yaş gruplarına göre kategorize edilmesini federasyon yapacak. Federasyon ile Türkiye’de oyun sektörünün gelişmesi için yerli içeriğin öne çıkarılmasını sağlayacağız” diyor.

Oyun oynayan kitlenin yaş ortalaması düşüyor ancak buradan büyümediği yönünde bir sonuç çıkarılmaması gerekir. Beş yaşında da oyuncu var, 60 yaşında da. Türkiye’deki oyuncu kitlesine değinen TTNet Dijital Medya Pazarlama Direktörü Yaman Alpata, “Playstore olarak, oyun oynayan herkesi hedef kitlemiz olarak görüyoruz. Kataloğumuzda bine yakın farklı oyun yer alıyor. Sadece PC kullanıcıları için değil, Mac kullanıcıları için de oyunlar bulunuyor.”

SHR Joygame CEO’su Barış Özistek, “Ücretsiz online oyunlar kategorisinde pazar payımız yüzde 75. Şu anda 8,5 milyon kullanıcımız, 2 milyondan fazla aktif oyuncumuz bulunuyor. Google Zeitgeist 2011’in En Hızlı Yükselen Aranan Kelimelerinde, yedinci sırada oyunumuz Wolfteam’in olması oyuncu sayımızın da bir göstergesi” diyor.

100 MİLYON OYUNCU
Facebook oyuncularının iki yıl içinde beş kat artarak 100 milyon kişiye ulaşacağı tahmin ediliyor.

Pazarın gözdesi online oyunlar

Oyun pazarına baktığımızda online oyunlar ve mobil oyunlar aslında hep birbirine karıştırılıyor. Ancak online oyunlar, birden çok kişinin aynı anda oynadığı oyunlarken, mobil oyunlar kullanıcıların mobil cihazlar ile tek kişi oynadıkları oyunlar olarak tanımlanabilir. Halen en büyük pazarı konsol oyunları oluşturuyor fakat ülkelerin büyük çoğunluğunda konsol oyunları hızla değer kaybediyor. Sebebi ise basit, artık tüketici denemediği, zevk alıp almayacağını bilmediği bir oyuna para vermek yerine internet üzerinden konsol oyunu kalitesinde ve hatta içerik olarak çok daha dolu bir oyunu bedavaya indirerek oynayabiliyor. Üstelik konsol oyunlarının kısıtlı olarak sunabildiği bir sosyal çevreye ulaşması ve yüzlerce arkadaşı ile birlikte oyunları oynaması da mümkün. Sektörün geleceğini yorumlayan Barış Özistek, “Konsol oyunları pazar payını kaybetmeye devam ederken, çok oyunculu online oyunlar (MMO), Facebook ya da benzer platformlardan oynanabilen sosyal oyunlar değer kazanıyor. Bununla birlikte özellikle tablet PC’lerin ve Android platformunda çalışan ekonomik cep telefonlarının gelişmesiyle mobil oyun sektörünün de gelişeceğini söyleyebiliriz” diyor.

Tüketicilikten üreticiliğe

Online oyun alanında yabancı yatırımcıların Türkiye iştahı artıyor. Yerli oyun şirketleri ile yurtdışındaki başarılı markalar işbirliği için adım atıyor. Bunun son örneğini yakın zamanda okuduk. Yerli oyun şirketi Peak Games ilk uluslararası satın almasını Suudi Arabistanlı oyun şirketi Kammelna Games ile yaptı. Bu örneklerin artması Türkiye’nin tüketici olduğu bir alanda üretici rolüne bürünmesi adına çok önemli. Aynı şekilde son dönemde şahit olduğumuz oyunlardaki Türkçeleştirme uygulamaları, oyun şirketlerinin Türkiye pazarına ve kullanıcı potansiyeline yönelik taşıdıkları olumlu bakış açısını yansıtıyor. Sektörün know-how’ının artması, sektöre ihracat ve rekabet şansı tanıdığı gibi bölgede söz sahibi olması adına da önemli fırsatlar sağlıyor. ODTÜ’de Animasyon Teknolojileri ve Oyun Geliştirme Merkezi ATOM ise sektöre verilen öneme ışık tutuyor. Çeşitli üniversitelerde de oyun ile ilgili alanlar yaratılıyor. Sektörün tanıtımı için kilit rol oynayan bir diğer faktör ise fuarlar. Mevlüt Dinç Gamex’e değiniyor ve “İlk defa herkese bir oyun fuarımız var dedirttik. Bu yıl uluslararası katılımla, sadece Türkiye’nin değil bölgenin de oyun fuarı haline geleceğiz” diyor.

TÜRKİYE’NİN ÜÇ KATI
Güney kore’de başarılı bir oyun şirketinin yıllık cirosu 900 milyon dolar.

Güney Kore örneği

Dijital Oyunlar Federasyonu tarafından kurulması planlanan “Ulusal Oyun platformu” ile Türkiye’de yerli içeriğin üretilmesi planlanıyor. Bu proje ile bütün üniversiteler, kurum ve kuruluşlarla yerli oyunların geliştirilmesi için işbirliği yapılmak isteniyor. “Buradan özgün projelerin çıkmasını destekleyeceğiz” diyen Mevlüt Dinç, bu konuda başarılı örneği şöyle anlatıyor: “Güney Kore milyarlarca dolarlık bir sektör yarattı. Bunu ülkenin stratejik sektörü olarak belirledi ve yatırım yaptı. Güney Kore’de bir oyun şirketi 900 milyon dolar ciro yaparken, Türkiye’de toplam pazar bu rakamın çok gerisinde. Aslında kullanıcı sayısı açısından benzer ülkeleriz. Bu nedenle Türkiye Güney Kore’yi örnek almalı.” Türkiye’de yüzde 95 yabancı içerik varken, Güney Kore’de yüzde 95 yerli içerik var. Türkiye’nin de bunun başarması gerektiğinin altını çizen Dinç, bu kapsamda federasyonun yapacağı faaliyetlerden bahsediyor. “Oyun fuarını önümüzdeki yıl uluslararası hale getirip bölgeyi oyun fuarına dönüştürme düşüncemiz var. Ülke çapında yapılacak fuarlarla oyun milli takımları oluşturulacak. Engelli vatandaşların da online oyun oynaması için çalışmalar yapılacak. Oyun oynama yaşı 5-6 yaşa indi. O yüzden federasyon tarafından hangi oyunların hangi yaş grubuna uygun olduğu konusunda bilgilendirme toplantılarına da ağırlık vereceğiz”.

YERLİ OYUNLAR

SOBEE:

İstanbul Kıyamet Vakti, yaşanan doğal afetin ardından ortaya çıkan saklı türler ile insanlığın arasında geçen mücadeleyi konu ediyor. “1 man 1 team” adlı oyun, ilk Türk yapımı Facebook futbol menajerlik oyunu. I can football, Fifa ve PSP’nin ardından Manchester United’ın takım olarak yer aldığı online futbol oyunu. Süpercan da sağlıklı beslenme, trafik, çevre bilinci konularında çocukları eğlendirirken bilgilendiren online oyun.

JOYGAME:

Wolfteam’de insan sağlığını bulma, koruma ve yaşatma çalışmaları sırasında DNA’sı insana benzeyen kurtlarla yapılan mücadele konu alınıyor. Cengiz Han oyununda oyuncular Moğol ordusunun askerleri olarak rol alıyor. Deepolis online denizaltı savaş oyunu denizin derinliklerinde, üç farklı grup ırk içeriyor. Oyunda bütün ırklar birbirine düşman, hepsi okyanusun hakimi olmak için savaşıyor.

PLAYSTORE:

Bu yıl Max Payne 3, Street Fighter X Tekken, Shogun 2 Total War - Fall of the Samurai gibi oyun dünyasına damgasını vuran büyük oyunları oyun severlerle buluşturacak. Eylül 2012’de başlayacak yeni sezonda da bu oyunları yenileri takip edecek. Assassin’s Creed ve Call of Duty gibi büyük markaların yeni oyunları da yeni sezonda dünya ile aynı anda Playstore’da yerini alacak.

YILIN ONLINE OYUNLARI

  • Star Wars: The Old Republic
  • World of Warcraft: Cataclysm
  • DC Universe Online
  • Rift
  • Battlestar Galactica Online

ONLINE MI MOBİL Mİ?

YAMAN ALPATA

TTNET Dijital Medya Pazarlama Direktörü

Oyun pazarında online oyunlar hızlı bir şekilde büyümeye devam edecek ve buradaki en büyük rol sosyal oyunların olacak. Buna ek olarak mobil oyunların da büyüyeceğini tahmin ediyoruz Öyle ki bugün 8 milyar dolar olan mobil oyun pazarının 2014’te 12 milyar dolara ulaşması bekleniyor. Bizde bu iki kollu büyümeyi gözeterek Playstore’da hem sıkı oyuncu kitlesine hem de gündelik oyunlar oynayan (casual) kitleye hitap eden bilgisayar oyunları üretiyoruz. Ayrıca yakın zamanda ücretsiz flash oyunlar da Playstore içinde kendisine yer bulacak.  

MEVLÜT DİNÇ

Türkiye Dijital Oyunlar Federasyonu Başkanı ve Sobee Genel Müdürü

Online oyunlar, büyük bir gelişme gösteriyor. Ancak gelecek mobil oyunlarda. Çoklu oyun sisteminin kurulmasıyla bütün dünyanın mobil oyunlara yöneleceğini düşünüyorum. Sobee olarak animasyona ağırlık vereceğiz. Mobil oyunlarda yeni projelerimiz var. 1 man 1 team oyunumuzu Facebook’a taşımaya çalışıyoruz. Sonrasında mobil oyunlara da uygulayacağız. iPad ve android telefonlar için akıllı arayüzler deniyoruz.

BARIŞ ÖZİSTEK

SHR Group ve Joygame CEO’su

Önümüzdeki üç yılda sıralama online oyunlar, sosyal oyunlar ve mobil oyunlar şeklinde gidecek olsa da sonrasında sosyal ve mobil oyunların daha hızlı büyüyeceğini söyleyebiliriz. Oyun sektörünün geleceği “Cross-Platform” oyunlarda. Yani artık aynı oyunun basit versiyonunu mobil cihazınızda oynayabilirken, bir üst versiyonunu ya da Facebook’taki arkadaşlarınız ile iletişim kurduğunuz versiyonunu, herhangi bir bilgisayardan tarayıcınız ile bağlanarak bilgisayarınızda oynayabileceksiniz.