AR-GE 250


Türkiye’de içme suyu faturası aylık 50 TL

Ersin Kaplan

Grohe’nin TNS işbirliğiyle gerçekleştirdiği araştırmanın sonuçlarına göre katılımcıların yüzde 62’si su tasarrufunu önemserken, yüzde 17’si su tasarrufu konusunda herhangi bir şey yapmıyor. Yapılan su tasarruf yöntemlerinin başında ise hem kendisi hem de çocuğu olanlar için “Elleri yıkarken, dişleri fırçalarken, tıraş olurken musluğu gereksiz yere açık bırakmamak” geliyor. Çocuğu olanların yüzde 19’u ise su tasarrufu konusunda çocuklarına herhangi bir açıklama yapmıyor.

Su ve elektrik ile çalışan ürün satın alırken, katılımcıların yüzde 85’i alınacak ürünün elektrik/su tasarrufu sağlıyor olmasını “önemli” ya da “çok önemli” olarak görürken, yüzde 5’lik bir kesim ise bu durumu önemli görmüyor. Geri kalan yüzde 10’luk kesimin ise bu konu ile ilgili net bir yorumu bulunmuyor. Kentlerde yaşayanlarda alınacak ürünün su ve elektrik tasarrufu yapıyor olmasına daha duyarlılar.

Ürün satın alımı sırasında elektrik ve su tasarrufu yapıyor olması yüzde 85 düzeyinde önemli bulunmasına rağmen katılımcıların sadece yüzde 44’ünün evinde elektrik ve su tasarrufu sağlayan ürün bulunuyor. Bu özelliğe sahip ürünlerin ise yüzde 35 ile çamaşır makinesi ve yüzde 22 ile buzdolabı geliyor. Evinde çift kademeli rezervuar olanların oranı yüzde 2,8 iken su tasarrufu sağlayan perlatör olanların oranı ise yüzde 0,1.

Araştırmasının sonuçlarına göre hanelerde, içme suyu, şişe su gibi ürünlerin dahil olduğu su faturası miktarı ortalama aylık 50 TL. Araştırma sırasında görüşülen kesimin yüzde 62’si içme suyu olarak ilk sırada “musluk suyu” kullanıyor. Sonuçlara göre katılımcıların yüzde 89’u su filtreleme sistemine sahip değil. İstanbul, Ankara, İzmir (yüzde 74.2) ve Ege (yüzde 76) bölgelerinde içme suyu olarak ilk sırada tercih edilen su tipi ise “damacana su” olarak ortaya çıkıyor.

Katılımcıların yüzde 78’i içtiği suya güven duyarken bu oran ilk sırada damacana suyu tercih eden A-B gelir grubunda yüzde 88’e ulaşıyor. İçme suyuna güvenmediğini söyleyenlerin yüzde 58’i içilen suyun güvenilirliğini arttırmak için herhangi bir önlem almıyor. İçilen suyun güvenilirliği için alınan önlemlerin başında ise damacana / şişe suyu kullanmak geliyor.

Dünyada evlerde kullanılan suyun yüzde 32’si tuvaletlerdeki rezervuarlarda sarf ediliyor

Grohe küresel boyutta da çeşitli araştırmalar gerçekleştiriyor. GROHE’nin ürün geliştirmeye yönelik çalışmalarını gerçekleştirdiği bu araştırmaların sonuçlarına, dünyadaki su tüketim eğilimlerine ve müşteri beklentilerine göre şekillendiriyor. Bu çerçevede gerçekleştirilen araştırmaya göre, dünyada evlerde insanların kullandıkları suyun yüzde 33’ü duş ve banyo yapmak için, yüzde 32’si tuvalet rezervuarlarında, yüzde 12’si çamaşır yıkamak için, yüzde 9’u kişisel bakım sırasında (tıraş olmak vs.) yüzde 6’sı bulaşık yıkarken, yüzde 2’si içme ve yemek pişirme amaçlı ve yüzde 6’sı da diğer amaçlar için sarf ediliyor.

 Evde dikkatli, dışarıda umursamaz! Otellerde kişi başına üç kat daha fazla su harcanıyor

Grohe tarafından küresel boyutta gerçekleştirilen araştırma insanların kamuya açık ya da yarı açık cami, otel gibi mekanlarda su kullanırken su tasarrufuna evlerinde oldukları kadar dikkat etmediklerini de ortaya koyuyor. Faturayı düşük tutmak kaygısıyla bir kişi kendi evinde 130 litre su tüketirken bu oran bir otelde 300-600 litre arasında değişebiliyor. 300 yataklı bir otelin tüm alanlarındaki su sarfiyatı geleneksel ürünlerin kullanılması durumunda günde 67 bin 500 litre olurken, GROHE ürünleriyle bu miktarı 34 bin litreye düşürmek ve 33 bin 500 litre su tasarrufu sağlamak mümkün. Tüm bu veriler Grohe’ye insanların su kullanımı sırasında tasarruf sağlanabilecek alanları ve dolayısıyla su tasarrufuna katkıda bulunmak için ne tür ürünler geliştirilmesi gerektiği konusunda da ipuçları veriyor.