Türkiye’de organik tarım katlanarak büyüyor
Günümüzde gelişmiş ülkeler başta olmak üzere, dünyadaki birçok ülkede çevreye duyarlılık ve organik ürünlere olan talep giderek artıyor. Bu kapsamda ön plana çıkan organik tarım, neredeyse dünyadaki tüm ülkelerde uygulanırken üretim alanı ve üretici sayısı da giderek artış gösteriyor. Geçmişten günümüze katlanarak büyüyen organik tarım Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı 2013 yılı verilerine göre Türkiye'de 769.014 hektar alanda, 1.620.466 ton organik üretim gerçekleşti. İnsanların uzun ve zinde yaşamak adına sağlıklı ve güvenli ürünlere olan ilgisi 1970’ler den bu yana oldukça büyüme göstermiş durumda. Araştırmalara baktığımızda Türkiye’de başlangıçta 8 tarımsal ürün organik olarak üretilirken, 1999 yılında bu rakam 92’ye, günümüzde ise 213’e ulaşıyor. Ancak, tüketici talepleri doğrultusunda işlenmiş organik ürün sayısı hızla artmakta ve bu rakamın 300’ün üzerinde ürün kalemi civarında olduğu tahmin ediliyor.
6. kez bir araya geliyorlar
Tureks Fuarcılık 6 yıldır verimli iş anlaşmalarına ortam yaratarak, sağlık sektörüne ekonomik açıdan da destek sağlıyor. Aynı zamanda sektörünün uluslararası planlanan ilk ve tek fuarı olma özelliğine sahip Exponatura’15 başarılı işbirlikleri yapmak adına, Türkiye, Avrupa Birliği ve Ortadoğu başta olmak üzere birçok ülkeden sektör profesyonelleri, iş insanları, perakende, toptancı, distribütör ve temsilcilikleri 8-15 Ocak tarihleri arasında “Doğal, Organik & Sağlıklı Ürünler Fuarı'nda 6. kez bir araya getiriyor. Ekolojik Tarım Organizasyonu Derneği (ETO) Genel Merkez Yönetim Kurulu Başkanı Atila Ertem, “Ülkemizde organik tarım, 1984-85 sezonunda geleneksel ihraç ürünlerimizden kuru üzüm ve kuru incir ihracatı ile başlamış ve daha sonraki yıllarda hızla gelişme göstererek 2013 yılı verilerine göre hammadde bazında 213 ürüne ulaştı. Ürün sayısı, bu hammaddelerden elde edilen işlenmiş ürünlerle birlikte düzenli bir artış gösteriyor. Başlangıçta organik tarımın gelişmesine yardımcı olan kuru ve kurutulmuş meyveler ile organik pamuk pazarında Türkiye halen lider ülkeler arasında yer alıyor. Son yıllarda destek politikaları ve sivil toplum kuruluşlarının çabalarıyla iç pazarda ekolojik ürünlere olan ilgi de artış gösteriyor. Bu anlamlı artışa organik semt pazarları önemli bir katkı sağlıyor. Günümüzde iç piyasadaki organik ürün tüketim değerinin 100 milyon TL civarında olduğu gözleniyor" diyor.
Aydın ilk sırada
İllerdeki organik üretim istatistiklerine bakıldığında 2.775 üreticiyle Aydın ilk sırada yer alıyor. Sonrasında ise 1.085 üreticiyle Manisa ve 947 üreticiyle İzmir geliyor. Üretim alanı olarak ele alındığında 14.345,22 hektar alanla en büyük organik üretim alanı Aydın’da bulunuyor. Şanlıurfa 10.045,44 hektar, İzmir 7.127,25 hektar organik üretim alanıyla Aydın’dan sonra en büyük alana sahip iki şehir. İhracatın yapıldığı ülke sayısı ise 32 olup, AB ülkeleri en önemli ihraç pazarlarını oluşturuyor. AB ülkeleri dışında, Kuzey Avrupa ülkeleri, ABD, Kanada ve Japonya da Türkiye için çok önemli pazarlar arasında yer alıyor. Türkiye’de organik ürün ihracat değerlerinin 2014 yılı ETO verilerine göre 350-400 milyon dolar civarında olduğu belirtiliyor.