Twitter Türkiye'de yasaklandı ama!
Başbakan Tayyip Erdoğan’ın önceki gün Bursa mitingde “Twitter mivitır hepsinin kökünü kazıyacağız” demesinin ardından, dün gece 23.45 itibaren Twitter'a erişim engellendi. Ancak kullanıcılar Twitter'ın kapatılmasının ardından DNS değiştirerek veya VPN gibi servisleri kullanarak siteye yeniden erişim imkanı buldu.
YASAKLANIR YASAKLANMAZ DÜNYADA TREND OLDU
Twitter'a erişim yasağının gelmesiyle birlikte kısa sürede alınan yasak kararı dünya gündemine oturdu. Gece saatlerinde Twitter'ın dünya trendi listesine #TwitterisblockedinTurkey ve #TurkeyBlockedTwitter hashtag'leri kısa sürede yer buldu ve ilk sıralara yerleşti.
BTK YASAKLANMAZ DEMİŞTİ
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Tayfun Acarer, internette yüzde 100 yasaklamanın ancak kablo keserek olacağını belirterek, “Kabloyu kesmeden internette engelleme olmaz” demişti. Acarer yeni internet düzenlemesiyle TİB'e verilen yasaklama yetkisi çok nadir kullanılacak bir yetki demişti.
BTK'YA TWITTER BAŞVURUSU
Dün gece itibariyle Twitter'a erişimin yasaklanması Ankara Barosu’nu harekete geçirdi. Baro twitter kullanıcısı olarak Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’na (BTK) jet hızıyla başvuru geldi.
Ankara’daki genel arama kararını da itiraz edip kaldırtan Ankara Barosu Başkanı Sema Aksoy, mahkeme kararının sadece linklere erişimi yasakladığı, internete ve twittera girişin yasaklanmasının hukuka aykırı olduğu ve kaldırılması için BTK’ya başvurduklarını söyledi. Aksoy, İstanbul ve Samsun’daki üst mahkemelere de kararın kaldırılması için itiraz edeceklerini de açıkladı.
Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu da twitter yasağının "yok hükmünde" olduğunu belirterek, 12 milyon twitter kullanıcısını mağdur eden kararın "Acilen kaldırılması" için İstanbul Nöbetçi Ağır Ceza Mahkemesi'ne başvurduklarını ve kararı verenlerle uygulayanlar hakkında suç duyurusunda bulunduklarını açıkladı. Feyzioğlu, "Twittera erişimin engellenmesi kararı yok hükmündedir. Kararı verenler ve uygulayanlar suç işlemiştir" dedi.
TÜRKİYE Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu da twitter yasağının "yok hükmünde" olduğunu belirterek, 12 milyon twitter kullanıcısını mağdur eden kararın "Acilen kaldırılması" için İstanbul Nöbetçi Ağır Ceza Mahkemesi'ne başvurduklarını ve kararı verenlerle uygulayanlar hakkında suç duyurusunda bulunduklarını açıkladı. Feyzioğlu, "Twittera erişimin engellenmesi kararı yok hükmündedir. Kararı verenler ve uygulayanlar suç işlemiştir" dedi.
Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu, 2 milyon twitter kullanıcısını da hak aramaya ve BTK’ya başvurmaya çağrıda bulundu.
Twitter'da günde ortalama 1 milyon 800 bin tweet atılıyor. Twittertürk'ün raporuna göre dün gün boyu atılan tweet sayısı 1 milyon 750 bini aşmış. Yasak kararına rağmen sabah saatlerine kadar Türkiye'de 500 bin tweet atıldığı 13.00 itibariyle bu sayının 800 bini geçtiği belirtiyor.