Ünlü Kullanımında Dip Nokta
Ünlü kullanmakta bizim reklam ajanslarının üstüne yok ama kötü ünlü kullanımı konusunda daha bir üstlerine yok!
Capatect yalıtım ürünü yıllar sonra Zeki Alasya-Metin Akpınar gibi çok değerli bir ikiliyi reklama çıkarmış, ama nasıl!
Beyaz bir sonsuz fon, Zeki-Metin ikilisi sadece kuru kuru laf ediyorlar. Hepsi bu. Evet hepsi bu. Gerçekten çıldıracağım. Ben yazınca sonra suçlu oluyorum. Kardeşim madem sadece kuru kuruya konuşup vaadi vermek yetiyor o zaman ikisi de gerçekten birer değer olan, ikisi bir araya gelince daha değerli olan Zeki-Metin ikilisine niye o kadar parayı veriyorsun?..
Ekranda Cem Yılmaz, Şafak Sezer, Ata Demirer kılıktan kılığa girip hizmet ettikleri markalara beğeni katıyor ama kahkaha işinin iki ustası sadece beyaz fon üzerinde konuştukça konuşuyor. Gerçekten aklımı kaçıracağım. Yapmayın Allah aşkına, kolay kazanmıyorsunuz bu paraları. Hiç olmazsa reklamdan da anlamayın, işi uzmanlarına yaptırın.
İnternet medya planlamasına dikkat!
İnternet medya planlamasında ciddi sorun var. Kimse ne aldığından emin, ne verdiğinden ne de sonuçlarından. Ne tür internet reklamının, ne tür etki yarattığı konusunda bilinmezler sürüyor. Biraz daha bilinçli reklam yapmak isteyenleri ve kazıklanmak istemeyenleri biraz netleştireyim. İki tür internette reklam yöntemi var ki etkisi kanıtlanmış durumda: Biri viral video diğeri ise Google adwords.
Her ikisinin de inceliklerini gelecek haftadan başlayarak bu köşede yazmaya başlayacağım. Şimdilik şunu söyleyeyim, internet medya bütçenizin büyük bir kısmını videolarınızı yaygınlaştırmak ve Google'da aranan sözcüklerle işinizi örtüştürmek için kullanın. Her zaman olduğu gibi bu faydamızı da unutmayın. Türkiye'de size bu kadar faydalı bir köşe daha bulun iki dişimi kırayım.
Atlas Halı reklamları sadece dikkat çekiyor
Atlas Halı reklamlarında Hıncal Uluç, Akrep Nalan, Ümit Usta, Kaleci Aykut ve Ahmet Çakar oynuyor. Akrep Nalan "ilk kilolarını" (herhalde dayanıklı denmek istiyor!) Atlas üzerinde aldığını, Hıncal Uluç ilk kahkahalarını Atlas üzerinde attığını, Ümit Usta ise ilk aşçılık deneyimlerini Atlas üzerinde gerçekleştirdiğini söylüyor. Diğer ünlüler de farklı şeyler söylemiyor.
Filmde kanıt olarak da ünlülerin çocukluk günlerinden amatör kamera ile çekilmiş video görüntüleri var. Sonra da ekrana Atlas Halı, 1967'den beri logosu geliyor. Her reklamın arkasına da pack-shot olarak yer karosu kıvamında bazı halı türleri konmuş.
Beğendim mi? Yani "beğendim" demek çok zor. Beğenmenin ötesinde reklamın öncelikle "ne" söylemesi gerektiği konusunda stratejik bir hata var. Bir halı markasının "yıllanmış" marka olmasının ana vaat olarak verilmesi doğru bir şey değil.
Kimse bir halı markası "yıllanmış" diye gidip o markayı almaz. Bu bir mesajdır. Atlas Halı bu mesajı geçiriyor ama reklamda var olan genel potansiyeli, mesajı böyle dar bir çerçeveye sıkıştırarak kullanmak hiç doğru değil. Çünkü bu vaat Atlas'a olduğundan fazla hareketlenme getirmez. Etki sınırlı kalır.
Reklamın "nasıl" söylediği ise başka bir sorun. Reklam filmi "beğenilir" desen "beğenilir" değil, "inandırıcı" desen inandırıcı değil, "ilgili" desen "ilgili" değil. Ünlüler nedeniyle dikkat çekiyor olabilir ama beyni ilgi kurmakta oldukça zorluyor ve reklam işlemesi beyine olduğundan fazla yük bindiriyor. Özellikle de biz Türkler için. Atlas markası yıllar sonra önemli reklam avantajını iyi kullanamamış görünüyor.
Keşke sadece dikkat çekmek bir reklam için yeterli olsaydı. "Sadece maruz kalma" nedeniyle elde edilen etki sizi kandırmasın. Ekrana sadece Atlas 1967'den beri yazıp müzik eşliğinde yirmi saniye yazıyı tutsaydınız da insanlar 1967'den beri hayatta olduğunuzu öğrenirlerdi!
Sek’in Arabeskle İmtihanı
Sek Yoğurt reklamı ile yeniden Ezel Akay’ın yönettiği “Neredesin Firuze” filmine döndüm. "Ya evde yoksan" Orhan Gencebay'ın bestesini yaptığı, Cemal Safi'nin sözlerini yazdığı sevdiğimiz bir eser. "Ya evde yoksan"ı sevgili Ezel Akay'ın yorumuyla çok sevmiştim. Sek Yoğurt reklamında duyunca içim bir hoş oldu. Önce reklamla şarkı arasında bağ kuramadım ama biraz düşününce dolmanın yoğurda olan aşkından bir anlam çıkardım.
Tabii ki esas oğlanın takıntı düşüncesinin yol açtığı durum komedisinden de. İnsanın evde yoğurt gerektiren bir yemek olduğunda sevdiği bir marka yoğurdun da olmasını istemesi kadar doğal bir şey yok. Tek sorunumuz branding! Sek Yoğurt biraz daha kendini reklamlarda öne çıkarmalı. Aksi durumda reklamları başka markalara yarıyor.
Devletten Ricam Var!
Türkiye'de yasal şans oyunları oynatma hakkına sahip altı kuruluş bulunuyor:
- Bilyoner.com
- Misli.com
- Nesine.com
- Tuttur.com
- Oley.com
- Birebin.com
Bunların içerisinde Bilyoner.com Çukurova Holding yatırımı, Nesine.com Doğan Yayın Holding yatırımı, Oley.com Doğuş Holding yatırımı, Tuttur.com Saran Holding yatırımı olarak hayatımıza girdiler. Siteler üzerinde tüm iddia oyunlarından tutun da istediğiniz numaralı Milli Piyango biletinizi alabildiğiniz veya at yarışı oynayabildiğiniz birçok hizmet sunuluyor. Ve işin en önemli yanı tüm bu sitelere TC Kimlik numaranızla üye olmanız gerektiği için 18 yaş altı üyeleri kabul etmiyorlar.
Tabii ki bu noktada en önemli handikap 18 yaş altı gençlerin genelde ebeveynlerinin bilgileri ile sisteme dahil olabilmeleri. Ama aynı sorun sokaktaki bayiiler için de geçerli aslında. "Babam bu kuponu yatır dedi" cümlesi zaten toplum yapımız gereği sorgulanmaz.
Şimdi benim devletimden bir hizmet ricam var. TC Kimlik numaramı alarak devletin veri tabanında aratma yapan firmaların hangileri benim TC Kimlik numaramla kayıt alıp işlem yapmış vaziyette, bunu görebilmek istiyorum. Benim bilgim dâhilinde böyle bir kullanım var mı takip edebilmek istiyorum. Ve gerekirse bununla ilgili yasal işlem başlatabilmek istiyorum. Ve hayır, çok şey istemiyorum.
Eğer bu şans oyunları işine kendinizi kaptırmış veya kaptıracak gibiyseniz ve hatta hep kazandığınızı düşünüyorsanız Las Vegas'ta söylenen şu ünlü sözü aklınızın bir köşesine yazın: "Kasa daima kazanır!"
Reklametre (Mart 2012)
En İyi TV
- Masal (Renault Kangoo)
- Toplantı Sofrası (Maret)
- Ya evde yoksan
- Eşek Hoşaf (Yandex.com)
- Baba kız (Turkcell)
En İyi Gazete
- Buket (Filiz Makarna)
- Kadın yok, hayal yok (Renault)
- Egeboyu (Eviva, Sinpaş GYO)
- Böylesi olmaz (Audi 3)
En İyi Dijital
- Orkid - Yaklaş Bu Anı Paylaş
facebook.com/OrkidTurkiye - Vivident - Senin Maceran
facebook.com/Vivident.TR - Snickers - Açlar Meydanı
facebook.com/SnickersTR - Bomonti Bira - Bir Bomonti Macerası
www.birbomontimacerasi.com/ - LigTV - Efsane 11
facebook.com/ligtv