VERİMLİLİĞİ ÖLDÜREN 10 ALIŞKANLIK
1. Aşırı planlama
Bazı insanlar her saatini hatta her dakikasını planlamaya çalışır. Oysa hayatın rastlantısal bir yanı vardır, planlar çoğu kez kağıt üzerinde kalır. Bu da bütün günün düzenini alt üst eder.
2. Hiç plan yapmama
Planın aşırısı zararlı ama hiç plan yapmamak da iyi değil. Hedeflere ulaşmanın yolu strateji kurmaktan geçer. Strateji ise planlama gerektirir.
3. Telefonu yatağın yanından ayırmamak
Akıllı telefonların ve tablet bilgisayarların mavi ışığının melatonin hormonunun salgılanmasını azalttığı bilimsel araştırmalarla ispatlandı. İyi uykunun yolu melatoninden geçer. Kötü uyku, verimsizliğe giden en kısa yoldur.
4. Rutin dışına çıkma alışkanlığı
Bir işi başardığımızda birçoğumuz iş rutinine ara verip, kısa süreliğine de olsa hoşlandığı şeyleri yapar. Rutin dışı süreler arttıkça verimlilik düşer.
5. Aynı anda birden çok iş
Araştırmalar insanların sadece yüzde 2'sinin aynı anda birden çok işin altından başarıyla kalktığını gösteriyor. Odaklanın!
6. Önem sırasına dizmemek
Biraz önceki kötü alışkanlığın devamı. Aynı anda birden çok işten kaçınmak için işleri önem sırasına dizmeyi bilmek gerekiyor.
7. Fazladan yarım saat uyku
Sabah kalktığımızda endokrin sistemi vücudumuzu güne hazırlayan hormon salgılar. Uykuya geri dönmek bu süreci yavaşlatır.
8. Refleks olarak internette gezinme
Ofiste önümüzde açık duran internete aklımıza gelen her soruyu, anında sormak yerine biriktirip uygun bir zaman diliminde araştırmaya ne dersiniz?
9. Gereğinden fazla toplantı
Gereksiz bir toplantı kadar yapılmakta olan bir işi engelleyici ne olabilir?
10. İşleri ertelemek
Çoğumuz güne en kolay işlerle başlayıp en zor işi sonraya bırakmayı tercih ederiz. Böylece en önemli işi hep sonraya bırakmış oluruz.
Turkishtime