Yabancı yönetici tercih ediliyor

Elif Akın

 

Secretcv.com’un son araştırmasına göre Türkiye’de son 5 yılda yabancı yöneticilerin sayısı yüzde 10 arttı. Düzenlenen ankette ise çalışanların yüzde 81’i ‘Yabancı yöneticiyle çalışmak isterdim” dedi. Secretcv.com Genel Müdürü Okan Tütüncü, “Global şirketler Türkiye’deki operasyonlarını giderek artırıyor, hatta artık operasyon merkezi olarak Türkiye’yi belirliyorlar. Küresel rekabette kendine yer bulan Türk şirketleri de expat’ları talep etmeye başladı. Öte yandan, yeni iş kültürlerini tecrübe etmek isteyen çalışanlar da yöneticilerinin yabancı olmasını istiyor” yorumunu yaptı. Türkiye’deki expat’lar en çok tekstil, inşaat, turizm ve mağazacılık sektöründe tercih ediliyor. Toplam 23 bin expat’ın 12 bini İstanbul’da çalışıyor. Bu kişilerin yarısından çoğu ise 30’lu yaşlarında.

 

Expat sayısı 5 yılda yüzde 10 arttı

Secretcv.com Genel Müdürü Okan Tütüncü, “Global şirketler Türkiye’deki operasyonlarını giderek artırıyor, hatta artık operasyon merkezi olarak Türkiye’yi belirliyorlar. Öte yandan küresel rekabette kendine yer bulan Türk şirketlerinin yabancı yöneticileri talep etmeye başlaması da Türkiye’deki expat sayısında artışa neden oluyor. Burada ilginç olan ise çalışanların da kendi yöneticilerinin yabancı olmasını tercih etmeleri. Bunun nedeni çalışanların yeni iş kültürlerini tecrübe etmek istemeleri ve farklı çalışma ortamlarını merak etmeleri. Öte yandan yabancı yönetici ile çalışmış olmak sonraki iş başvurularında avantaj olarak görülüyor” dedi. Araştırmaya göre Türkiye’deki expat sayısı son 5 yılda yüzde 10 arttı. Çalışanlara yönelik düzenlenen ve 5.800 kişinin katıldığı ankette ise her 100 kişiden 81’i ‘Yabancı yöneticiyle çalışmak isterdim” dedi. Bugün Secretcv.com’un veritabanında 23 bin 732 expat bulunuyor.

 

Yabancı yönetici talebi en çok tekstil, inşaat ve turizmde

Yabancı yönetici talebi yüzde 8 oranında en çok tekstil, inşaat, turizm ve mağazacılık sektörlerinde görülüyor. Gıda, otomotiv, bilişim ve bankacılık da expat’ların tercih edildiği diğer sektörler. Tütüncü, “Deneyimli yöneticilerin az olduğu sektörlerde ya da spesifik bilgiler gerektiren alanlarda yabancı yöneticiler daha çok tercih ediliyor. Özellikle yeni teknoloji kullanımının zorunlu olduğu gelişen sektörlerde ya da lojistik, ithalat/ihracat gibi birebir uluslararası operasyona yönelik alanlarda expat’lara talep fazla” diyor.