Yatırımcılar, mıknatıs gibi çekiliyor

Zehra Tike

Türk girişimcilerinin uluslararasılaşma stratejilerinin temel odak ülkelerinden biri de Almanya. Özellikle bu ülkeye ihracat yapan Türk şirketleri için bu ülke önem taşıyor. Bu yüzden şirketler Almanya stratejilerini bir adım daha ileri götürerek Almanya'da doğrudan yatırımlar yapmaya başladı. 1961 yılında Türkiye ile Almanya arasında imzalanan misafir isçi alımı anlaşmasıyla sosyal ve ekonomik ilişkiler anlamında kendi içine kapalı olan Türkiye, ilk kez dış ülkelerle temas haline geçti. Bugün Almanya'da Türkiye'nin önde gelen Türk holdingleri ve şirketleri tarafından yapılan yatırımlar büyük yankı uyandırıyor. Bu yüzden Türkiye''den Almanya'ya yapılan yatırımlar arttı.

Türkiye artık Almanya'ya kamuoyunda sadece iş gücü gönderen değil, yatırım yapan bir ülke olarak da dikkat çekiyor. Son 5 yılda yaklaşık 300 Türk firmasının yatırım yaptığı belirtiliyor.  Alman Türk Ticaret Odası yetkililerinden Ünal Eren, "Yatırımlar Kuzey Ren Vestfalya (NRW) bölgesinde yoğunlaşıyor.  Bunun nedeni NRW eyaletinin endüstrisinin güçlü olması ve Türk nüfusun yoğun olması.  Bu bölge, Almanya’nın 16 eyaleti arasında en büyük nüfus ve en yoğun yerleşim yerine sahip olan eyalet olma özelliğini taşıyor" diyor. Ayrıca Almanya'daki üretim yatırımları, bulundukları ülkelerde önemli bir istihdam da yaratıyor. Dolayısıyla Türk şirketleri Alman ekonomisine hatırı sayılır bir şekilde katkı yapıyor.

Pazarda söz sahibi…

Türkiye’nin önde gelen GSM operatörlerinden Turkcell, iki yılı aşkın bir süredir Almanya’da faaliyet gösteriyor. Burada bin 200’ün üzerinde bayi ağı var. Köln`de yatırım yapan şirket, 400 binden fazla aboneye hizmet veriyor.

Türkiye’nin halı ihracat şampiyonu Merinos da başarısını yurt dışına  taşıyor. Merinos Avrupa çapında 3 bin noktaya ulaştı. Almanya’da iki lojistik merkezi bulunuyor. Merinos’un Almanya’nın Troisdorf şehrinde bugüne kadar yaklaşık 15 milyon Euro yatırım gerçekleştiren Merinos, Almanya’daki distribütörü Medipa ile Lutz, Porta, Poco, Kibek gibi halı ve mobilya mağazalarına ulaşıyor. Önümüzdeki dönemde 50 milyon Euro’luk ek yatırım yapmayı planladıkları belirtiliyor.

Eskişehir merkezli hazır giyim markası Sarar, Avrupa’da mağazalaşma sürecini devam ettiriyor. Bölgedeki 20. mağazasını Almanya’nın Düsseldorf şehrine açan şirket, bin 400 metrekarelik alanda hizmet verecek.

Doğrudan yatırımlar dikkat çekiyor

Türkiye’nin önde gelen holdingleri Almanya’ya doğrudan yatırım yapmaya başladı. Bu holdinglerin başında Türkiye’nin lider karo üreticilerinden Eczacıbaşı Grubu geliyor. 2007’de ortak olduğu 265 yıllık Villeroy&Boch markası için bugüne kadar 50 milyon Euro’luk yatırım yaptı. Almanya’daki tesisleri Bozüyük fabrikasındaki teknolojiyle eşit hale getirmek istiyorlar. Marka Eczacıbaşı’nın bünyesine geçtikten sonra 6 yılda pazar payı yüzde 7’den 12’ye çıktığı gözleniyor. Ayrıca bu yılın sonuna kadar şirket hisselerinin yüzde 90’ına sahip olmayı planlıyorlar.

Diğer bir yatırımcı ise Ülker markasını bünyesinde bulunduran ve Türkiye’nin en büyük gıda grupları arasında yer alan Yıldız Holding. Son yıllarda hem yerli hem de yabancı şirketlerle yaptığı satın alma ve ortaklıklarla dikkat çekiyor. 150 yıllık Alman merkezli meyve suyu üreticisi Eckes-Granini Group ile yeni bir şirket kurmak üzere yeni bir ortaklık anlaşması daha imzaladı. Her iki grubun meyve suyu alanında sahip olduğu premium markaların pazara sunulmasının yanı sıra, perakende de güçlü bir dağıtım ağı oluşturulması ve ev dışı tüketim alanında kuvvetli bir yer edinilmesi amacıyla faaliyet gösteriyor.

Avrupa’nın sayılı mobilya üreticilerinden Boydak Holding, İstikbal markası ile Almanya`ya yaptığı yatırımlarla dikkat çekiyor. Almanya’daki 4. mağazasının Nürnberg şehrine açtı. İstikbal’ìn yeni hedefi 2014 sonuna kadar Almanya’daki mağaza sayısını 10’a ulaştırmak…