Yeni endüstriyel devrim

Zehra Tike

3d Printer, crowdsourcing ve yeni web. Yeni endüstriyel devrimin 3 sacayağını bu kavramlar oluşturuyor. Yeni web ile birlikte dünyanın herhangi bir yerinden başarılı bir tasarımcıyla çalışmak mümkün. Hatta sadece bir tasarımcı değil, dünyanın dört bir yanından farklı tasarımcılar aynı ürünü ortaya koymak için takım olabiliyor. Crowdsourcing ile birbirlerini tanımayan ürün tasarımcıları bir araya gelebiliyor. Daha önemlisi 3d printing ile artık bu tasarımların ürüne dönüşmesi çok kolay ve ucuz. 2 bin dolara masaüstü üretim sistemi kurmak mümkün.

Tabii bu noktada geçerli bir soru ortaya çıkıyor. Bu yeni üretim tarzı geleneksel üretim tarzıyla rekabet edebilir mi, yoksa bir internet hobisi olarak mı kalır? Wired dergisinin baş editörü ve vizyoner teorileriyle ünlü teorisyeni Chris Anderson yeni kitabı Makers (Yaratıcılar) ile bu soruya “evet rekabet edebilir” diyor. Kendisi de bir crowdsourcing üretim firmasının ortağı olan Anderson kendi firmasından örnekler veriyor. Mini helikopter üreten DIY Drone firması crowdsourcing üretim zinciri ile 3 milyon dolarlık bir şirket haline geldi. Daha büyük ölçeklerde bu sistemle otomobil üreten şirketler bile var. Anderson’ın bahsettiği Local Motors tüm dünyadan tasarımcılardan katkı alıp Raja modelini üretmeyi başardı.

Anderson yolun başında olduğumuzu da hatırlatıyor. Dünyada üretilen ekonominin sadece yüzde 20’si web’de üretiliyor. Geri kalan yüzde 80’i hala fiziksel alanda üretiliyor. Ancak yeni endüstri devrimi de tam da web ile fiziksel üretimi birleştirmeyi amaçlıyor.