Yeni nesil meslek: Veri bilimciliği
Günümüzde veri miktarının artışı ve bu havuzun gittikçe büyümesiyle oluşan ‘Big data’ kavramı yeni nesil iş alanlarını gündeme getirmeye başladı. Bunlardan en dikkat çeken iş alanı ise ‘Veri Bilimciliği'. Veri bilimcilerin neler yaptığı ve bu mesleğin neleri kapsadığı merak konusu haline geldi.
Bilgi çağı olarak tanımladığımız 21. yüzyılda iletişim şeklinin, teknolojinin ve yaşam biçimlerinin değişmesi ile iş alanları da değişiyor. Büyük veri kadar bu verilerin kontrolü, doğru analiz edilmesi ve kullanılması da önemli bir konu haline geldi. Büyük veri kavramının giderek yaygınlaşması kuruluşların yapılanmalarını doğrudan etkilerken daha önce karşılaşılmayan bilgi çeşitliliği ve yoğunluk bu alanda yeni meslekleri gündeme getiriyor. Böylelikle büyük veri kavramıyla hayat bulabilecek bir meslek olarak göze çarpan veri bilimciliği yeni nesil mesleklerden biri olarak yerini alıyor.
Veri bilimci, bağlı bulunduğu şirket ya da kuruluşlar için değer yaratmak amacıyla büyük ve çeşitliliğe sahip verileri uçtan uca analiz edip dağınık halde bulunan bu verileri belli bir sistematiğe oturtan kişilerdir. Veri bilimciler, zengin veri kaynaklarını belirleyip, bunları diğer tamamlanmamış veri kaynaklarıyla birleştirir ve elde edilen sonucu düzenlerler. Veri bilimciler, elde edilen analiz sonuçlarını yönetim ile paylaşıp en iyi şekilde aksiyon alınmasını sağlar ve veri odaklı uygulamalar geliştirir. Büyük veriye yönelik araçları iyi kullanabilecek beceri ve zekaya sahip olan bu insanlar en az bu teknolojiler kadar önemlidir.
Veri bilimciler çalıştıkları kurum ve kuruluşların yönetim ve karar alma süreçlerinde de önemli rol oynuyorlar. Kurum ve kuruluşların çalışma alanlarına giren tüm verilerin toplanması, ayıklanması, sınıflandırılması ve kullanılır bir ürün olarak ortaya koyulması kurum veya kuruluşun performans ve kar artışı üzerinde etkili oluyor. İş hayatına ve veri topladıkları alana ilişkin uzmanlık sahibi olan veri bilimciler, karar alma süreçlerinde, verileri doğru anlama, geleceğe ilişkin tahminlerde bulunma ve en iyi sonuçları verecek eylemleri yerine getirme konusunda yöneticilere ve yönetici birimlere tavsiyeler veriyorlar.
Ereteam’in CEO’su Kutlay Şimşek, veri bilimcilerin yakın gelecekte en önemli meslekler arasında yerini alacağını söylerken birçok şirketin veri bilimcilere her zamankinden daha çok ihtiyaç duyacağını belirtiyor. Şimşek ayrıca yapılan bir araştırmayı hatırlatarak, ‘’2018’de ABD’de “derin analitik beceri sahibi çalışanlara” duyulan ihtiyaç 140 ila 190 bin kişiye ulaşabilir. Ayrıca büyük veri analizlerinden yararlanabilecek birikime sahip 1,5 milyon yönetici ve analiste de ihtiyaç olacağı tahmin ediliyor’’ dedi.