Kitlesel fonlama sistemi hızla büyüyor
Dünyada paya dayalı kitlesel fonlamayı regüle eden ilk 10 ülkeden biri olan Türkiye’de, bu alandaki yatırımlar büyüyor. Son 3 ayda kitle fonlamasıyla 13 girişime akan yatırım toplamda 2,9 milyon dolar oldu.
Toplulukları bir araya getirerek, bir startup’ın, girişimin, KOBİ’nin ya da proje sahibinin ihtiyacı olan finansmana ulaşmasını sağlayan kitlesel fonlama sistemi Türkiye’de hızla büyüyor. EKONOMİ gazetesinin haberine göre; Türkiye’de Ekim 2021’de yasal zemine oturan Kitle fonlaması, girişim ekosisteminde giderek popülerleşti. Son 3 ayda kitle fonlamasıyla 13 girişime yapılan yatırım toplamda 2,9 milyon dolar, girişim başına düşen yatırım ortalaması ise 223 bin 76 dolar oldu. İlk 9 ayda ise kitlesel fonlamada yapılan yatırımlar 9 ayda yüzde 90 artarak, 5.6 milyon dolara ulaştı. Yılın 9 ayında yatırım alan girişim sayısı 30’u buldu.
2022 yılında 3 kitlesel fonlama platformu kuruldu. Şu an Türkiye’de aktif 8 tane kitle fonlaması platformu bulunuyor. Gerçekleşen 13 yatırımın 11’i Fonbulucu, 1’i Fonangels ve 1’i de Startup Burada platformu üzerinden gerçekleşti. Ekosistem oyuncularına göre; özellikle girişimcilerin ihtiyaç duyduğu tohum yatırımlara daha çabuk ulaşmasına imkan sağladığı için kitle fonlaması yaygınlaştıkça, Türkiye girişim ekosistemi daha çok büyüyecek. Önümüzdeki yıl, kitlesel fonlamada bugüne kadar yapılan yatırımlar, ikincil işlemlerin kilit faktörü olacak.
Dünya kitle fonlama pazar büyüklüğü 400 milyar dolara ulaştı. Önümüzdeki 10 yıl neredeyse her yıl ortalama yüzde 20’ler mertebesinde büyümeye davam edecek. Türkiye paya dayalı kitlesel fonlamayı regüle eden dünyadaki ilk 10 ülkeden biri.
1 milyar TL’lik fona aracılık etme hedefi koydu
Fongogo Kurucu Ortağı ve CEO’su Ali Çebi, bir girişimcinin, KOBİ’nin ya da proje sahibinin, ihtiyacı olan sermayeye ulaşması için toplulukların bir araya gelerek finansman sağlaması olarak tanımlanabilecek olan kitlesel fonlama sisteminin tüm dünyada her yıl ciddi bir büyüme gösterdiğinin altını çizdi. Paya dayalı dikeyde, ilk ayda iki kampanyanın 1,6 milyon TL’nin üzerinde fonlanmasına aracılık ettiklerini kaydeden Çebi, “Şu an için 90 bine yakın üyemiz mevcut. Bu üyelerle birlikte girişimler için toplamda 10 milyon TL’nin üzerinde kaynağa aracılık ettik” dedi. Fongogo’nun hedefi 2022 sonunda toplamda 30 milyon TL’lik, önümüzdeki üç yılda ise 1 milyar TL’nin üzerinde fona aracılık etmek.
50 bin üyeye ulaşma planı
Fonbulucu Kurucusu ve Genel Müdürü Hakan Yıldız ise “Platformumuza 8 Nisan 2021’den itibaren 2.800’den fazla girişim, finansmana erişmek için başvurdu. 53 girişim, kitle fonlaması sahnesine çıkarak 28 binden fazla yatırımcıyla buluştu, 41’i 117 milyon TL’nin üzerinde fon topladı. 2022 yılında çok rahatlıkla 150 milyon TL’lik bir finansmanı girişimlere aktarmayı başaracağız. Üye sayımızı yılsonunda 50 bin olarak göreceğiz, 2023 sonuna kadar ise 1 milyar TL finansman hacmine ulaşmayı hedefliyoruz” diye konuştu.