8 trilyonluk pazara davet

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, Çin Ülke Günü toplantısında “İkili ticarette Çin lehine 9 milyar dolarlık fazlalık var. Çin’in dünyadaki 100 milyar doları aşan doğrudan yabancı yatırımlarındaki payımız yetersiz. İki ülke iş insanlarının katkılarıyla ticaret daha dengeli olacak, 2018 Çin-Türkiye Turizm Yılı ile daha güçlü bir yakınlaşma sağlanacak” dedi.
Yabancı yatırımlardan daha fazla pay almalı
Çin’in küresel çapta 100 milyar doların üzerindeki doğrudan yabancı yatırımlarından Türkiye’nin yetersiz pay aldığını da vurgulayan Bahçıvan “Karşılıklı yatırımların yanı sıra, Çin ile Türkiye’nin Afrika ve Ortadoğu ülkeleri başta olmak üzere üçüncü ülkelerde ortak yatırımlar yapması için de büyük potansiyel bulunuyor. Karşılıklı yatırım, ticaret ve iş birliğimizin gelişerek daha yüksek düzeylere ulaşması için çalışmaktayız. 2018 Çin-Türkiye Turizm Yılı vesilesiyle daha güçlü bir yakınlaşma sağlanacaktır. Her yıl yaklaşık 200 milyon Çinli, turizm amaçlı yurt dışına çıkıyor. Geçen yıl Türkiye’ye gelen Çinli turist sayısı 160 bin civarındaydı. Başta tarihi şehir İstanbul olmak üzere Türkiye’nin güzelliklerini daha çok Çinlinin görmesini arzu ediyoruz. Özellikle vize sıkıntısının yetkili makamlarca ivedilikle çözüme kavuşturulması büyük önem taşıyor” dedi.
"Markalaşma şart"
Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Abdülkadir Emin Önen de “Karşımızda 1,4 milyar nüfusu ile dünyanın üçüncü büyük ülkesi, 209 ülkeye 2,3 trilyon dolar ihracat yapan, 206 ülkeden de 1,7 trilyon dolarlık ithalat yapan ve 600 milyar dolarlık dış ticaret fazlası veren bir ülke var. Her yıl ortalama büyümesi yüzde 7 civarında. Tek Kuşak Tek Yol projesi bu ülke ile ticaretimizde itici güç olacak. Çin’e geçen yıl yapılan 118 milyar dolarlık dış yatırım ağırlıklı hizmet sektöründen oluşuyor. Türk ihracatçısının Çin’de daha fazla pay alması için de ürünlerde markalaşmaya gitmesi gerekiyor” dedi.