Proteze ulaşamayan çocuklara destek ROBOTEL'den!
Robotel Türkiye el ve parmak protezi ihtiyacı duyan bireylere, özellikle çocuklara kişiye özel ölçü ve niteliklerde 3 boyutlu yazıcılarla üretilmiş, ekonomik ve kullanılabilir mekanik ellerin ücretsiz paylaşıldığı bir platform. 2014 yılında bir sosyal sorumluluk projesi olarak başlıyor; 2017 itibariyle resmi bir Sivil Toplum Kurumu oluyor.
Derneğin amacı öncelikle çocuklar olmak üzere Türkiye’de parmak ve el deformasyonu nedeniyle proteze ulaşamayan veya kullanamayanlara destek vermek. Kardeşlerimiz protez alabilecek yaşa gelene kadar kaslarının erimemesi, sağ & sol beyin sağlıklı gelişimi ve de duygusal & sosyal gelişimlerine katkısı olması amacıyla Robotel yapıyoruz. Ama işimizin özü teknoloji ve tasarımı gönülden, insan odaklı kullanarak sosyal fayda sağlamak.
Robotel İhtiyacı…
ABS (Amniotic Band Syndrome) doğuştan itibaren çocukların gelişiminde özellikle uzuvları etkileyen bir hastalık. ABS hastalığına ek olarak travma sonucu uzuv kayıpları da özellikle parmak ve el bölgesinde oldukça yüksek oranlarda görülüyor.
Dünyada protezlerin çoğunda hareket kabiliyeti özellikle el ve parmak protezlerinde ikinci planda kalmış durumda. Bunun yanı sıra mevcut protezler gelir seviyesi orta ve düşük olan ailelerin karşılayabileceği fiyatlardan çok yukarıda. Bu nedenlerle tüm dünyada çocuklarda protez takma süreci sıkıntılı; çünkü gelişimiyle birlikte sık sık değiştirilme zorunluluğu ortaya çıkıyor. Dolayısıyla çoğu gelişimini tamamlayana kadar protezden yoksun kalıyor.
3 Boyutlu yazıcıdan çıkan Roboteller aslında mekanik. Yani bilek veya dirsek ekleminin hareketi ile parmaklar kavrama yapıyor. Kısaca Roboteller çok kullanışlı; çünkü hem ucuz hem fonksiyonel. Ancak özellikle protez çağına gelene kadar çocuklara hayat kalitelerini büyük oranda yükseltecek bir çözüm sunuyor.
Robotel Tarihçe...
Türkiye’de ilk Robotel’i 2014’te yaptıktan sonra projeyi paylaşmak, herkesin yapabileceğini anlatmak için www.robotel.org sitesinde yayınladık. Duyuldukça talepler çoğaldı ve yeni vakalar üzerinde çalışmaya başladık. Ve nihayet Robotel Türkiye ile başta çocuklar olmak üzere ihtiyaç sahiplerine ulaşarak gönüllüler ile buluşturan bir ağ oluşturduk.
2016-2017’de Robotel ailemiz en hızlı büyümeyi yaşadı ve Robot El Derneği kuruluşu 2017’de tamamlandı. Ayrıca 2017’de Sabancı Vakfı tarafından Fark Yaratanlar projesi olarak seçildik. Kurucularımızdan Zeynep Karagöz, 2017 TEDx Reset programı dâhil pek çok platfromda Robotel Türkiye ile ilgili paylaşımlarda bulundu. Diğer kurucular Serdar Okumuş ve H.Hakan Paketn ile birlikte bir sosyal girişim olarak Maker Çocuk & Maker Atölye markalarını büyüterek derneğe kaynak yaratmak üzere çalıştılar.
İlk çocuk vakamızı 2015 sonu Yağmur ile yaptık. O günden bugüne 150’den fazla kardeşimize gönüllülerin desteği ile ücretsiz mekanik eller yaptık. Üstelik her çocuğun büyüme hızına göre farklı sürelerde elini yenilemesi gerektiğinden, bazı kardeşlerimiz birden fazla el almış oldu. Bugün 3500 kadar gönüllü & 600’den fazla 3 boyutlu yazıcı ile gelen taleplere destek olmaya çalışıyoruz. Türkiyenin her yerinden başvuran ihtiyaç sahiplerine Robotel yapmak için organize oluyoruz.
Eksik Değil Güçlü!…
Yaptığımız mekanik ellerin, proteze erişimi olmayan kardeşlerimizin hayatlarını bir nebze olsun kolaylaştırması kadar kendilerini eksik değil farklı, hatta güçlü hissetmeleri de amacımız. Bunun için Robotel’leri onların tercih ettikleri temalarda, hayal ettikleri şekillerle bezeyerek sevdikleri hatta süper kahraman temalarında üretiyoruz. Hem 3 boyutlu yazıcı teknolojisinin kişiye özel tasarım, hem kullandığımız malzemelerin erişilebilir ve ekonomik olması avantajını kullanıyoruz.
Turkcell & Bilsem İşbirliği
2020 yılında gururla bahsettiğimiz projelerden biri Turkcell desteği ile Erzurum Bilsem sınıflarından biri ile yaptığımız Robotel Zeka Küpü Projesi oldu. Birkaç hafta boyunca uzaktan Robotel eğitimleri verdiğimiz sınıfa yaz başında ziyarete gittik ve yüz yüze bir montaj atölyesi yaptık. Bu sırada Milli Eğitim Bakanlığı’nın desteği ile tüm BİLSEM ailesine de Robotel Türkiye ile ilgili bir seminer verme fırsatımız oldu. Yaz sonu ve 2021-2022 okul yılı başında iki adet Robotel test elini tamamlayan liseli arkadaşlarımızı Giresun’dan bir vaka ile eşleştirdik. Ölçü alımından modellemeye, baskıdan montaja hepsini öğretmenleri liderliğinde tamamladılar.
Proje ile ilgili video: https://youtu.be/N5Iu_ra69YI
Çocukların çocuklara Robotel yaptığı bir dünyanın ilk adımı olarak gördüğümüz bu proje bir sonraki adıma geçmek için hepimize motivasyon oldu. Turkcell kurumsal desteği ile şimdi bekleyen kardeşlerimize gönüllü ailemize ek olarak, ufak ama profesyonel bir ekiple el yapmaya girişiyoruz. Böylece uzun zamandır bekleyen ailelere daha hızlı ulaşmayı umuyoruz. Ayrıca bu vesileyle daha geniş bir platformda daha çok ses getirmeyi, gönüllü ve destekleri de çoğaltarak daha çok kardeşlerimize ulaşmayı hedefliyoruz.
Gönüllülük & Destek…
Robotel’de gönüllü olup destek olmak için 3 boyutlu yazıcı sahibi, tasarımcı, üretici olmaya gerek yok! İhtiyaç olan özellikler heves ve özveri. Gönüllüler, her konuda destek olabiliyor. Robotel gönüllülük formunu http://www.robotel.org/gonullu-formu/ adresinden doldurarak sisteme kayıt olunabiliyor.
Robotel’deki süreçler başvuru, duyuru ve tespit, belgeleme & ölçü alımı, tasarım, baskı & montaj ve en sonunda teslim ve kontrol şeklinde gelişiyor. Tüm süreci bir kişi veya bir takım takip edebiliyor, ya da takım halinde ortak bir çalışma yapılabiliyor.
Robotel yapımının yanında; ailelere ulaşmak, farkındalık kampanyaları, akademik araştırmalar, biyonik el girişimcilerine destek gibi alanlarda da bireysel ve kurumsal ölçekte ayni / maddi destekler ile çok yönlü çalışmaya devam ediyoruz.
Hedefler…
Hedefimiz bireysel gönüllü ağının tüm Türkiye’yi kapsayan aktif ve sürdürülebilir bir model ile çalışmasını sağlamak ve kurumsal destekler ile Robotel Türkiye Projesini genişleterek daha çok ihtiyaç sahibine ulaşmak. Hayalimiz bir gün her çocuğun Robotel’e erişimi olduğu, ihtiyacı olduğunda kolaylıkla ve istediği şekilde bir ele ulaşabileceği bir sistemi oturtmak ve yaygınlaştırmak. Hatta mümkünse kendi tasarımlarını yapabilmelerini sağlamak.
Ayrıca tasarımlar üzerinde hem daha verimli, kullanışlı modeller yaratmak hem de ulaşılabilir, pratik elektronik / robotik Robotel tasarımları ortaya çıkarmak için çalışıyoruz. Henüz küresel kütüphanede Türkiye’den bir tasarım yok. Bunu gerçekleştirmek de hedeflerimiz arasında.
Uzun vadede nihai hedefimiz ise sadece Robotel değil her türlü #sosyalfayda için #teknoloji kullanımını kapsayan, bunun için farkındalık, eğitim, gönüllülük ve kaynak desteği sağlayan geniş bir çatı kurum haline gelmek. 3 Boyutlu yazıcıların yanı sıra yazılım, robotik, tasarım gibi ve çok daha fazlasını; yani teknolojinin her yönünü, sürdürülebilir yöntemlerle, sosyal fayda amaçlı kullanma konusunda rehber kurum olmayı amaçlıyoruz.