Turkishtime – İş Kültürü ve Ekonomi

AR-GE 500
Ekonomi

İSO İhracat Pazarları İklim Endeksi martta geriledi: Dış talepte toparlanma yavaşladı

08.04.2026 - 13:39

İstanbul Sanayi Odası’nın yayımladığı Türkiye İmalat Sektörü İhracat Pazarları İklim Endeksi, martta 50,3’e geriledi. Endeks 50 eşik değerinin üzerinde kalarak ihracat pazarlarında iyileşmenin sürdüğüne işaret etse de, şubattaki 52,1 seviyesine göre düşüş, dış talepteki toparlanmanın hız kaybettiğini ortaya koydu.

Türkiye imalat sektörünün ana ihracat pazarlarındaki talep koşullarını ölçen İSO Türkiye İmalat Sektörü İhracat Pazarları İklim Endeksi’nin mart sonuçları açıklandı. Martta 50,3 olarak ölçülen endeks, ihracat ikliminde üst üste 27. ay iyileşmeye işaret etti. Ancak verinin şubat ayındaki 52,1 seviyesinden gerilemesi, mevcut güçlenme sürecinin son dönemin en zayıf temposuna indiğini gösterdi.

Endekste 50’nin üzerindeki değerler ihracat pazarlarında iyileşmeye, 50’nin altındaki seviyeler ise bozulmaya işaret ediyor. Bu açıdan bakıldığında mart verisi teknik olarak olumlu bölgede kalmayı sürdürse de, dış talep cephesindeki ivme kaybı dikkat çekti.

Ana pazarlarda ivme kaybı öne çıktı

Mart verileri, Türk imalat sanayisinin önemli ihracat pazarlarında büyümenin yavaşladığını gösterdi. ABD’de üretim artışı oldukça sınırlı kalırken, ekonomik aktivite son 2,5 yılın en düşük hızında kaydedildi. En büyük ihracat pazarı olan Almanya’da büyüme ılımlı seyrini korusa da ivme kaybetti. Birleşik Krallık’ta ise üst üste beş aylık büyümenin ardından ekonomik aktivite yatay seyretti.

Avrupa tarafında tablo daha kırılgan bir görünüm sundu. İtalya’da üretim son 14 ayın ardından ilk kez gerilerken, Fransa ve Romanya’da daralma sürdü. Rusya’da ise iki aylık büyümenin ardından hafif bir düşüş görüldü. Buna karşılık İspanya ve Hollanda, mart ayında talep koşullarında iyileşmenin devam ettiği ve büyümenin hız kazandığı pazarlar olarak öne çıktı.

Orta Doğu’daki gerilim bazı pazarlarda baskı yarattı

Rapora göre Orta Doğu’daki savaş, özellikle Birleşik Arap Emirlikleri’nde büyümeyi yavaşlattı. Bu ülkede petrol dışı ekonomik aktivite yaklaşık son beş yılın en düşük artış hızını gösterdi. Bölgede Suudi Arabistan, Kuveyt, Katar ve Lübnan’da da üretim azaldı. Buna karşın Singapur, mart ayında rapor kapsamındaki ülkeler arasında en güçlü üretim artışının kaydedildiği ekonomi oldu. Hindistan, Tayland ve Uganda’da da güçlü artışlar görüldü, ancak bu ülkelerin Türkiye ihracatındaki payı görece sınırlı kaldı.

Önümüzdeki dönem için savaş ve tedarik riski vurgusu

S&P Global Market Intelligence Ekonomi Direktörü Andrew Harker, martta Orta Doğu’da başlayan savaşın bazı ülkelerde ticareti aksattığını ve fiyatları yükselttiğini, bunun da küresel talepte büyümenin yavaşlamasına neden olduğunu belirtti. Harker’a göre Türk ihracatçılarının önümüzdeki aylardaki performansı, büyük ölçüde savaşın süresine ve tedarik zincirindeki aksamaların ne kadar hızlı giderileceğine bağlı olacak.