Türk Havacılık Uzay Sanayii Genel Müdürü ''Ciromuzun Yarısını AR-GE’ye Ayırdık!''


DR. MEHMET DEMİROĞLU
Türk Havacılık Uzay Sanayii Genel Müdürü / Turkish Aerospace President & CEO
Yıllık ciromuzun yüzde 49,69’unu Ar-Ge yatırımlarına tahsis ederek, ülkemizin ihtiyaç duyduğu havacılık ve uzay alanındaki kritik teknolojilerin Ar-Ge çalışmalarını gerçekleştirmeye devam ediyoruz.
Türk Havacılık Uzay Sanayii, ülkemizin yarım asırlık öncü havacılık ve uzay şirketidir. Sahip olduğu değerli insan kaynağı ve tecrübesi ile ülkemize katma değer sağlayan şirketimiz, bu çabalarının sonucunda dünyanın en büyük savunma firmaları arasında 58. sırada yer alarak büyük bir başarıya imza atmıştır. TUSAŞ, rekabetçi yapısı ve ürettiği yerli ve milli platformlarıyla ülkemizin dışa bağımlılığını azaltarak başarılarını taçlandırmıştır.
Teknolojinin Ar-Ge’sine yönelik gerçekleştirdiğimiz yatırımlarımıza her geçen gün yenilerini eklediğimiz ulusal Ar-Ge çalışmalarımızın yanında, uluslararası Ar- Ge faaliyetleri ile de küresel havacılık ekosistemine güç katmayı sürdürüyoruz. Dünyadaki teknolojik ve bilimsel yenilikleri kullanan araştırma ve geliştirme çalışmalarının yapılması amacıyla kurulmuş olan teknoloji merkezlerimiz ile etkin çalışmalar gerçekleştiriyoruz.
Üniversite-sanayi iş birliğine verdiğimiz yüksek önem kapsamında, 63 üniversite ile Ar- Ge konularında sahip olduğumuz protokol çerçevesinde savunma, havacılık ve uzay alanlarında sürdürülebilir insan kaynağının yetiştirilmesine yönelik çalışmalarımıza devam ediyoruz. Her geçen yıl gösterilen ilginin daha da arttığı LIFT UP programımıza 2023 yılında, 42 farklı üniversiteden 550 öğrenci kabul edilmiştir. Öğrenciler, bitirme projelerini TUSAŞ tarafından belirlenen 170 farklı konuda yaparak deneyim kazanmışlardır. 2023 yılında LIFT UP+ programı kapsamında, 13 yarı zamanlı çalışan üniversitelerde kurulan TUSAŞ Laboratuvarlarında istihdam edilmiştir. LIFT UP++ programı kapsamında da 2023 yılı itibarıyla 10 doktora öğrencisi, çalışmalarına TUSAŞ’ın teknolojik faaliyet alanlarında yer alan konularda devam etmektedir.
2023 yılında, 12 TUSAŞ BAP projesi başlatılmış ve 8 TUSAŞ BAP projesi başarıyla tamamlanmıştır. Ulusal ve uluslararası alanda patent ve faydalı ürün geliştirme çalışmalarını hızla sürdüren şirketimiz Avrupa Birliği projeleri başta olmak üzere birçok kurum ve kuruluşla projeler yürütmüştür. Bu projeler kapsamında 2023 yılında 54’ü uluslararası olmak üzere 124 ulusal patent başvurusu ve 38 faydalı model başvurusu gerçekleştirmiştir.
Türkiye’nin havacılık ve uzay geleceğine azami katkı sağlayan bir şirket olarak, savunma ve havacılık sanayiinin geleceğini şekillendirecek teknolojik gelişmeleri Teknoloji Yol Haritası ile yakından takip etmeye devam edeceğiz. Bu doğrultuda otomasyon ve dijitalleştirme teknolojileri, yeni malzemeler, alternatif enerji kaynakları, yapay zekâ, veri analitiği ve Endüstri 4.0 teknolojileri ile ilgili çalışmalar yürütmeyi sürdüreceğiz. Bağımsız savunma, havacılık ve uzay sanayiimizi daha da güçlendirebilmek için 4 milyon metrekare açık, 710 bin metrekare kapalı alanda 7 bini mühendis yaklaşık 17.000’i aşkın çalışanı ile hizmet vermeye devam edeceğiz.