Kale Araştırma Geliştirme Genel Müdürü Cüneyt Kenger; Türkiye’nin Yerli ve Milli Füze Motorları Seri Üretimde!
Kale Arge, yeni Turbojet Motor çeşitlerini geliştirmeye ve üretmeye devam ediyor, Gaz türbinli sistemlere yönelik bir mükemmeliyet merkezi olma hedefi ile ilerliyor.
2013 yılında kurulan, Kale Grubu’nun bir teknik grup şirketi olan Kale Arge, Türkiye’nin ilk özgün Turbojet Motoru olan KTJ-3200’ü geliştirdi. 330 mm çap, 50 kg ağırlığa sahip motor 3200 N’a kadar itki üretebiliyor. Yüksek teknolojiye sahip KTJ-3200, iki farklı varyantı ile yerli seyir füzeleri SOM ve Atmaca Füzelerine güç veriyor.
KTJ-3200’ün, Türk Silahlı Kuvvetleri ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla seri üretim ve teslimatları devam ederken uçuş testleri de başarıyla ilerliyor. Yüksek müşteri talepleri doğrultusunda Kale Arge, üretim kapasitesini artırmaya yönelik altyapı genişletme çalışmalarına da devam ediyor.
KTJ-3200’den alınan bilgi birikimi ve tecrübeyle, Kale Arge farklı Turbojet Motorlar da geliştiriyor. Bunlardan ilki KTJ-1750, 200 mm çap ve 22,5 kg ağırlığıyla 1750 N’a kadar itki üretebiliyor. Bu motor, düşük ağırlık, kendi sınıfındaki en yüksek itki/ağırlık oranına sahip motor olarak öne çıkmakta ve Yerli Seyir Füzesi Çakır’a güç vermektedir. Uçuş testleri ve seri üretimi başarıyla ilerlemektedir.
Kale Arge’nin bir başka ürünleşmiş tasarımı, uçuş testlerine hazırlanan KTJ-3700 Türkiye’nin yerli seyir füzelerinden Kara Atmaca’ya güç verecek.
Kale Arge seri üretim çalışmalarını, Kale Grubu şirketlerinden Kale Havacılık’ın desteğiyle yurtdışına bağlı teknoloji, modül, komponent bulunmadan tamamen yerli olarak yürütmektedir.
Kale Arge özgün motorlarını, sahip olduğu gelişmiş test düzenekleri ve güçlü altyapısıyla geliştiriyor. Dünyada örneği az bulunan Türkiye’nin ilk ve tek İrtifa Test Sistemi, Kale Arge’nin gaz türbinli motor teknolojisi geliştirmeye yönelik kabiliyetlerinin başında geliyor.
