AR-GE 250


Kompozit metal üretiminde yeni bir model

Turkishtime Dergi

Yeni nesil kompozit metal üretimi ve yüzey modifikasyon işlemleri ile fonksiyonel makine elemanı üretmek amacıyla yola çıkan Doç. Dr. Levent Cenk Kumruoğlu ve Prof. Dr. Tolga Depci; “Termo-Kimyasal-Mekanik Borlama ile Yüksek Sertlikte ve Aşınma Dirençli Yeni Nesil Kesme Bıçağı İmalatı” ile İKMİB tarafından düzenlenen “9. Kimya Ar-Ge Proje Pazarı”nda ödüllendirildi. Çelik ve diğer metallerin üretiminden sonraki şekil verme işlemlerine dair entegre bir proses ortaya koyan projenin hayata geçirilmesi ile imalat sanayindeki maliyet ve zaman kaybının minimize edilerek, yerli bir kompozit ürün ile alternatif oluşturulacağı belirtiliyor.

İKMİB tarafından ödüllendirilen “Termo-kimyasal-mekanik Borlama ile Yüksek Sertlikte ve Aşınma Dirençli Yeni Nesil Kesme Bıçağı İmalatı” başlıklı projenizden ve bu proje ile temelde neleri hedeflediğinizden biraz söz eder misiniz?

T.C. Ticaret Bakanlığı onayında, İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) organizasyonu ile düzenlenen “9. Kimya Ar-Ge Proje Pazarı”na Prof. Dr. Tolga Depci ile birlikte geliştirdiğimiz “Termo-Kimyasal-Mekanik Borlama ile Yüksek Sertlikte ve Aşınma Dirençli Yeni Nesil Kesme Bıçağı İmalatı” başlıklı proje ile katılarak, “Temel Kimyasallar” kategorisinde ikinci olduk. Çelik ve diğer metallerin üretiminden sonraki şekil verme işlemlerine dair entegre bir proses ortaya koyan proje.
Projenin hedefi yeni nesil kompozit metal üretimi ve yüzey modifikasyon işlemleri ile fonksiyonel makine elemanı üretmek diyebiliriz. Esas olarak projede çelik ve diğer metallerin üretiminden sonraki şekil verme işlemlerine dair entegre bir proses ortaya konuldu. Mevcut ağır şartlar altında çalışan dişli, zımba, muy, punch, keski, tij, aşınma plakası, kesici ekipman, testere, bıçak, tarım ekipmanı, kimyasal dirençli ekipman, maden kırıcıları, ahşap sanayi, plastik sanayi kesicileri gibi sayısız ürünün yeniden özgün bir teknikle mevcut ürünlerden kat kat daha fazla ömür sağlayan bir yöntem ortaya konmuştur.

Projeyi geliştirirken sizi motive eden unsurlar neler oldu?

Proje yaklaşık 20 yıllık teknik birikimin sanayinin ihtiyaçlarına cevap verebilecek üretim şartlarında ve üstün performans gerektiren durumları, kompozit ürün bilgisi ve ileri düzey çelik ısıl işlem ve yüzey işlem bilgileri ile harmanlanması ile vücut bulmuştur. Projedeki motivasyon mevcut metal, kimya, plastik, cam, imalat sanayinde kullanılan metal aşınma, kesme gibi ekipmanların yurt dışı menşeili metallerden üretiliyor olması, yüksek miktarda döviz çıktısı olması ve buna rağmen halen performans düşüklüğü olmasıdır. Bu bağlamda kesme bıçaklarında yeni bir üretim modeli ortaya konmuş ve döküm, ısıl işlem, yüzey işlem, kompozit, termomekanik işlem gibi bilim alanlarından alınan bilgilerin bir harman yapılması ile proje ortaya çıkmıştır.

Projenizin dünyada hayata geçmiş bir örneği veya benzeri mevcut mudur?
Benzeri olmayan tamamen özgün bir teknik olup, çok fazla bilgi içermesi ve bir o kadarda basit yöntemler ile uygulanması projenin en önemli özelliği. Projenin kısmen anlatıldığı bir webinar videosu İSTE AR-GE Tv’de https://www.youtube.com/watch?v=Ovxp2-IA0xA&t=1236s anlatılmıştır.

“MALİYET VE ZAMANDAN TASARRUF”

Proje ile ilerleyen süreçte ne gibi planlarınızın olduğu ve bu konuda beklentilerinizin neler olduğunu bizimle paylaşır mısınız?

Projenin hayata geçirilmesi ile imalat sanayindeki maliyet ve zamandaki çıktılar minimize edilecek ve yerli bir kompozit ürün ile alternatif oluşturulacaktır. Diğer yandan melek yatırımcıya ihtiyaç duyulan bu çalışmanın birçok alanda etkin olacağını düşünüyoruz.

Yeni projeleriniz var mı? Varsa kısaca bahsetmeniz mümkün müdür?

Yeni projelerimiz devam etmektedir. Bunlar balistik amaçlı kompozit üretimi ve magnezyumdan üretilmiş hafif alaşımlar şeklinde ilerliyor. Ayrıca yine yüksek nitelikli çelik üretimi ve termo-mekanik işlemleri üzerine çalışmalar devam ediyor. Bunların yanı sıra endüstriyel simbiyoz ve akıllı şehirler alanında da çalışmalarımız start aldı.

Levent Cenk Kumruoğlu kimdir?

1977 yılında Ankara’da doğan Levent Cenk Kumruoğlu, Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Metalürji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü’nden mezun oldu. 2003 yılında SAÜ, Fen Bilimleri Enstitüsü’nde yüksek lisans yapan Kumruoğlu, 2013 yılında yine aynı bölümde “Elektrolitik plazma teknolojisi ile çeliklere uygulanan yüzey modifikasyon işlemleri” adlı tezi tamamlayarak doktor unvanını aldı.
Kumruoğlu, 2000-2005 yılları arasında tez çalışmaları ile eş zamanlı olarak özel sektörde döküm, ısıl işlem, talaşlı imalat, mekanik tasarım, makine imalatı, CNC ve kaynak, seramik gibi alanlarda mühendislik ve yöneticilik yaptı. 2010-2011 yılları arasında İngiltere Sheffield Üniversitesi Yüzey Mühendisliği Bölümü’nde plazma elektroliz ve PVD kaplamalar ve bu kaplamaların karakterizasyonu üzerine davetli bilim insanı olarak araştırmalar yapan Kumruoğlu, 2013 yılında Sivas Cumhuriyet Üniversitesi’nde Yardımcı Doçent oldu. 2017 yılında Malzeme Bilim dalında Doçent unvanı alan Kumruoğlu, 2020 yılında İskenderun Teknik Üniversitesi (İSTE) Mühendislik Temel Bilimleri Bölüm Başkanı oldu. Kumruoğlu, halen İSTE Teknoloji Transfer Ofisi Koordinatörlüğünü ve İSTE Teknopark Genel Müdürlüğü görevini yürütüyor.