KOSGEB Başkanı A. Serdar İbrahimcioğlu; AR-GE Çalışmalarında KOSGEB Destekleri

Turkishtime Dergi

KOSGEB olarak işletmelerin Ar-Ge ve Ür-Ge projelerini ticarileştirme ve yerlileştirme çalışmalarına destek sağlıyoruz.

KOBİ Teknoyatırım Destek Programı ile işletmelerin başarıyla tamamlanmış Ar-Ge ve Ür-Ge projeleri kapsamında ya da orta-yüksek/yüksek teknoloji alanında yer alan ve cari işlemler hesabına katkı sağlayacak ürünlerinin üretimi ve ticarileştirilmesi amacıyla KOBİ’lere 10 milyon TL’ye kadar destek sağlıyoruz. Bu destekle; işletmelerin Ar-Ge ve Ür-Ge projelerinin ticarileşmesini, yurt dışı pazarına açılarak ithalatı azaltmasını ve ihracata katkı sağlamasını hedefliyoruz. Bu doğrultuda, 2023 yılının tamamını ve 2024 yılının ilk çeyreğini kapsayan dönemde 59 işletmeye yaklaşık 82 milyon TL destek ödemesi gerçekleştirdik.

Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı, “Türkiye’de katma değerli üretimin artırılması” amacıyla Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile bağlı ve ilgili kuruluşları tarafından sağlanan destek ve teşviklerin orta-yüksek ve yüksek teknoloji seviyeli sektörlere yoğunlaştırılmasına yönelik kurumların iş birliğini içeren özel bir programdır. Söz konusu programın bileşenlerinden biri olan KOSGEB Stratejik Ürün Destek Programı ile ülkemiz için ortayüksek ve yüksek teknoloji seviyeli sektörlerdeki katma değeri yüksek ürünlerin ve bu sektörlerin gelişimi için kritik öneme haiz ürünlerin üretimini artırmaya yönelik projelere destek sağlıyoruz. Bu doğrultuda, 2023 yılının tamamını ve 2024 yılının ilk çeyreğini kapsayan dönemde 21 işletmeye yaklaşık 37 milyon TL destek ödemesi gerçekleştirdik.

Girişimcilerimizin Yanındayız

Girişimcilerimize, finansman desteğinin yanında girişimcilik ekosistemine yön verecek şekilde, işletmelerini kurmadan önce başlayan, ihtiyaç duydukları rehberlik, danışmanlık ve mentörlük hizmetlerini içeren destekler sağlıyoruz. Bu kapsamda, bugüne kadar 168,6 bin girişimciye 31,9 milyar TL tutarında destek ödemesi gerçekleştirdik.

Girişimcilik Ekosisteminin Geleceği

Teknoloji Geliştirme Merkezleri (TEKMER); girişimcilere ve işletmelere ön inkübasyon, inkübasyon ve inkübasyon sonrası süreçlerde; iş geliştirme, mali kaynaklara erişim, yönetim, danışmanlık, mentörlük, ofis ve ağlara katılım gibi hizmetlerin sağlandığı yapılardır. İlk olarak 1990’lı yıllarda kurulan TEKMER’ler, günümüz teknokentlerin öncüsü olarak teknogirişim ekosisteminin oluşumunda önemli bir yere sahiptir. Halihazırda Ankara, İstanbul, İzmir, Tekirdağ ve Bitlis illerinde bulunan 27 adet TEKMER; biyoteknoloji, nanoteknoloji, yazılım, ilaç, tıbbi cihaz, medikal, genetik, yapay zekâ, akıllı şehirler, yenilenebilir enerji, regülasyon teknolojileri, oyun blok zincir, finansal teknolojiler vb. alanlarda yeni nesil temalar üzerine faaliyet gösteriyor. TEKMER Destek Programı kapsamında kurulacak işletici kuruluşlara 6 milyon TL’ye kadar, yüzde 70 doluluk oranını sağlayan TEKMER’lere ise buna ek olarak 4 milyon TL’ye kadar ilave destek sağlıyoruz.

Yeşil Sanayi

Ekonomi ve sanayinin yeşil dönüşümü; kapsayıcı ve sürdürülebilir bir büyümenin tesis edilmesinin yanı sıra, ülkemizin AB başta olmak üzere, üçüncü ülkelere ihracatında rekabetçiliğinin korunması ve güçlendirilmesi için önem arz etmektedir. Bu çerçevede 2021 yılının Temmuz ayında Yeşil Mutabakat Eylem Planı açıklanmıştır. Sınırda Karbon Düzenlemesi, Yeşil ve Döngüsel Ekonomi, Yeşil Finansman, Temiz, Ekonomik ve Güvenli Enerji Arzı, Sürdürülebilir Tarım, Sürdürülebilir Akıllı Ulaşım, İklim Değişikliği ile Mücadele, Diplomasi ve Bilinçlendirme faaliyetleri gibi başlıklar Eylem Planında belirlenmiştir. Yeşil ve döngüsel bir ekonomi adına yatırım ve büyüme stratejileri belirlenirken, sera gazı emisyonlarının azaltılmasının yanı sıra enerji ve kaynak verimliliğinin artırılması da gözetilmelidir. Bu bağlamda, Dünya Bankası tarafından finanse edilen, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, KOSGEB ve TÜBİTAK tarafından yürütülen “Türkiye Yeşil Sanayi Projesi” yürürlüğe alınmıştır. Projenin KOSGEB bileşeninde, “Sanayide KOBİ’lerin Enerji ve Kaynak Verimliliğinin Sağlanması ve Karbon Emisyonlarının Azaltılması”nı hedefleyerek ülkemiz KOBİ’lerinin güneş enerjisi yatırımları ile temiz ve döngüsel ekonomiye yönelik yatırımlarını 250 milyon Dolar büyüklüğünde bir bütçe ile desteklemeyi planlıyoruz. Proje kapsamında KOSGEB tarafından ilan edilen proje teklif çağrıları ile 8 Aralık 2023– 30 Kasım 2024 tarihleri arasında işletmelerin proje başvuruları alınacak olup projesi desteklenecek işletmelere, güneş enerjisi temalı projeleri için 14 milyon TL’ye, temiz ve döngüsel ekonomi temalı projeleri için ise 4 milyon TL’ye kadar geri ödemeli destek sağlayacağız.

Dijital Dönüşüm

Dijital Dönüşüm Değerlendirme Analizi ve Yol Haritası Raporu oluşturan işletmelerin belirlenen ihtiyaçları doğrultusunda gerçekleştirecekleri dijital dönüşüm yatırımı giderlerine destek sağlanacaktır. Bu amaçla, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) ile mutabakata varılarak 300 milyon avro tutarında fon sağlanmıştır. Söz konusu fon ile KOBİ’lerin dijital dönüşüm projeleri için 20 milyon TL üst limitli, 36 ay vadeli ve uygun maliyetli finansmana erişim imkânı bulunmaktadır.