KOSGEB'den KOBİ'lere Yeşil Destek

Turkishtime Dergi

Değişen yeni dünya düzeni ile KOBİ’lerde Ar-Ge bilincinin yaygınlaştırılması için sahip olduğu tüm argümanları harekete geçiren KOSGEB, son yıllarda iklim ve çevre konusunda yaşanan gelişmeler noktasında da KOBİ’lere yönelik destek paketleri sunuyor. Bu anlamda karbon emisyonlarının azaltılması ve enerji verimliliği konusunda firmalara yapılan destekler dikkat çekiyor. 

KOSGEB, iklim değişikliği ile mücadelenin en önemli unsurlarından biri olan karbon emisyonunun azaltılması konusunda çalışmalarına devam ediyor. Ar-Ge, Ür-Ge ve İnovasyon Destek Programı kapsamında KOSGEB, karbon emisyonu azaltılmasına yönelik 2 milyon TL’ye varan destek sunuyor. Sanayide karbon emisyonlarını azaltacak, KOBİ’lerin verimliğini artıracak destek programı ile KOBİ’lerin motor ve enerji etüt giderleri karşılanacak.

İMALAT VE BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA

KOSGEB, 2050 yılında sıfır karbon hedefine katkı sağlayacak Ar-Ge ve İnovasyon ile Ür-Ge projelerinin desteklenmesi için yeni bir çağrı başlattı. İmalat sektörü ile bilgisayar programlama faaliyetlerindeki KOBİ’ler bu çağrıya başvurabilecek. İşletmeler, karbon emisyonunun azaltılmasına yönelik yenilikçi uygulamalar ve karbon emisyonlarının izlenmesine yönelik sistemler konularında proje sunabilecek. Proje süreleri, 8-24 ay ile sınırlı olacak.

Destek üst limiti 2 milyon TL olan çağrıda, proje ile ilişkilendirilmiş olmak kaydıyla işletmede tam zamanlı çalışması şartı ile mevcut veya yeni istihdam edilecek personel 400 bin TL’ye kadar desteklenecek. Çağrıda, işletmeler makine-teçhizat, donanım, ham madde, yazılım ve hizmet alımı giderleri desteği alabilecek. İşletmelerin sınai mülkiyet hakları giderleri ile test, analiz ve belgelendirme giderleri de desteklenecek.

4 PROJEYE ÖDÜL

Proje Teklif Çağrısı kapsamında desteklenmesi kabul edilen projeler, yeni bir değerlendirmeye tabi tutulacak. Yapılacak sıralamada en yüksek puanı alan ilk üç proje ile jürinin seçtiği bir projeye bu yıl Samsun’da düzenlenecek olan TEKNOFEST Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivalinde ödül verilecek.

ENERJİ VERİMLİLİĞİ DESTEĞİ DEVREDE

KOBİ’lere motor değişimi için 100, verimlilik artırıcı giderler için de 400 bin TL’ye kadar destek verilecek. Avrupa Birliği’nin sanayide en önemli gündem maddesi olan yeşil dönüşüm konusunda KOSGEB’den önemli bir hamle geldi. KOBİ’lerin sürdürülebilir, kaynak-etkin ve verimli bir dönüşümü sağlaması amacıyla KOBİ Enerji Verimliliği Desteği devreye girdi.

SÜREÇ NASIL İŞLEYECEK?

Program, Enerji Motorları Desteği ve Verimlilik Artırıcı Destek olarak iki ayrı modüle sahip. Enerji Motorları Desteği, 10-99 TEP yıllık enerji tüketen KOBİ’lere yönelik olarak kurgulandı. Bu desteğin ilk aşamasında Enerji Verimliliği Danışmanlık (EVD) şirketleri, etüt proje sertifikası olanlar veya enerji yöneticileri, işletmelerin motor etütlerini yapacak. Hazırlanan rapor, KOSGEB sistemine girilecek. KOSGEB, işletmelere ilk etapta rapor için 2 bin 500 TL’ye kadar destek verecek. Rapor, KOBİ’nin kullandığı motorun değişimi yönünde olur ve işletme de bu değişikliği yaparsa KOSGEB’den 100 bin liraya kadar geri ödemesiz destek alacak.

AMAÇ VERİMLİLİĞİ ARTIRMAK

Programın ikinci modülü olan Verimlilik Artırıcı Destek’te ilk aşamada enerji etüdü yapılacak. Yetkilendirilmiş kişiler; işletmede kazanlardan fanlara, fırınlardan termal ölçüme kadar detaylı bir etüt yapacak. Rapor, KOSGEB sistemine girdikten sonra işletmeye 30 bin liraya kadar destek ödemesi gerçekleştirilecek. İşletme, rapordaki tespitlere uygun değişikliklere giderse KOSGEB’den 400 bin liraya kadar geri ödemesiz destek alacak. Bu destekten TEP değeri 100-500 arası olan işletmeler yararlanabilecek. 

100 BİN KOBİ KAPSAMDA

KOBİ Enerji Verimliliği Desteği’nden öncelikli olarak “Enerji Kaynaklarının ve Enerjinin Kullanımında Verimliliğin Artırılmasına Dair Yönetmelik” kapsamında destek alan işletmeler dışındaki KOBİ’ler yararlanabilecek. Yıllık enerji tüketimi 500 TEP (Ton Eşdeğer Petrol) değerinin altında olan yaklaşık yaklaşık 100 bin işletme destekten faydalanabilecek. 

KOSGEB, çevreyi ve yeşil kalkınmayı desteklerine adapte etmek için emisyon azaltılması, daha temiz ve döngüsel ekonomiye geçiş, çevre kirliliği üreten sanayinin ortadan kaldırılması, enerji verimliliğinin artırılması gibi konularda ihtiyaçlar kapsamında yeni destek mekanizmaları da oluşturacak