T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır; “Milli Teknoloji Hamlesi” Hedeflerimiz Doğrultusunda Ekonomik ve Teknolojik Bağımsızlığımızı Temin Etme Yolunda Önemli Adımlar Atıyoruz

Turkishtime Dergi

Kalkınma Planı’nda ortaya koyduğumuz vizyon doğrultusunda; ülkemizin özellikle kritik teknoloji üretme noktasında küresel bir çekim üssüne dönüşmesi için gerekli adımları atmayı sürdürüyoruz.

Nitelikli insan kaynağımıza yönelik yatırımlar yaparken, katma değerli bir Ar-Ge ekosistemi hedefiyle üniversite, özel sektör ve kamu iş birliğini desteklemeye devam ediyoruz.

Teknolojik yeniliklerin dönüştürücü etkisi ile birlikte iklim değişikliği ve pandemi gibi küresel krizlerin sonuçları, dünya genelinde üretim, tedarik ve ticaret dinamiklerini yeniden şekillendirmektedir. Bu köklü değişimler, yenilikçi ve rekabetçi bir küresel sistemin oluşumuna zemin hazırlarken, aynı zamanda yeni üretim merkezlerine duyulan ihtiyacı da artırmaktadır.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak, teknolojideki paradigma değişimlerinin tehdit değil aksine doğru adımlarla bir fırsat olduğu anlayışıyla hareket ediyoruz. Sanayi ve teknoloji altyapımız, nitelikli insan kaynağımız ve stratejik konumumuz ile ülkemizi küresel bir cazibe merkezi haline dönüşüyoruz. “Millî Teknoloji Hamlesi” hedeflerimiz doğrultusunda ekonomik ve teknolojik bağımsızlığımızı temin etme yolunda önemli adımlar atıyoruz. Kritik teknoloji ve ürünleri millî imkânlarla tasarlama, geliştirme ve üretme kabiliyetlerimizi en yüksek seviyeye taşıyoruz.

Cumhuriyetimizin ikinci asrında, “Türkiye Yüzyılı”nda özellikle güçlü üretim kapasitemizle birlikte teknoloji odaklı yatırım yolculuğunda ivmeli büyümemizi sürdürüyoruz. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde, son 22 yılda birçok alanda büyük atılımlar gerçekleştirdik. Büyümenin ve kalkınmanın anahtarlarından bilime ve teknolojiye yaptığımız yatırımlarla güçlü bir ekosistem inşa ettik. Bugün; 1,600’den fazla Ar-Ge ve tasarım merkezimiz, 208 üniversitemiz, 272 binden fazla Ar-Ge personelimizle, kurduğumuz 102 teknoparkta yer alan 10 binden fazla tekno-girişimcimiz ile ülkemizi teknoloji ve yenilikçilik alanında küresel düzeyde rekabet edebilir bir konuma getirdik. 2002’de 1,2 milyar dolar olan Ar-Ge harcamalarımızı yaklaşık 10 kat artırarak ülkemizin bilimsel ve teknolojik kapasitesini güçlendirdik.

Son dönemde gerçekleştirdiğimiz atılımlarla, birçok alanda küresel ölçekte rekabetçi ve yetkin teknoloji ürünleri üretmeye başladık. Savunma sanayiinde, değişimin öncüsü olarak uluslararası düzeyde önemli bir oyuncu haline geldik ve askeri insansız hava araçları üretiminde dünya çapında lider konuma yükseldik. Hava, kara ve deniz platformlarını geliştirme ve üretme konusundaki kararlılığımızı sürdürüyoruz. TÜRKSAT 6A projemizle, kendi haberleşme uydusunu üretebilen sadece 11 ülkeden biri olmanın gururunu taşıyoruz. Yerli ve milli otomobilimiz Togg ile mobilite ekosistemindeki rolümüzü güçlendiriyoruz.

12. Kalkınma Planı’nda ortaya koyduğumuz vizyon doğrultusunda; ülkemizin özellikle kritik teknoloji üretme noktasında küresel bir çekim üssüne dönüşmesi için gerekli adımları atmayı sürdürüyoruz. Nitelikli insan kaynağımıza yönelik yatırımlar yaparken, katma değerli bir Ar-Ge ekosistemi hedefiyle üniversite, özel sektör ve kamu iş birliğini desteklemeye devam ediyoruz. Yüksek katma değerli üretimi destekleyecek nitelikte öncül araştırma ve teknolojileri teşvik ederken; stratejik ve öncelikli teknoloji alanlarında varlığımızı güçlendiriyor, sektörel ve teknoloji odaklı yol haritalarımızı adım adım hayata geçiriyoruz. Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı ile yüksek teknoloji yatırımlarını Ar-Ge’den seri üretime dek destekliyoruz. Program kapsamında bugüne kadar makine, mobilite, üretimde yapısal dönüşüm, sağlık ve kimya ürünleri ve dijital dönüşüm alanlarında 175 proje ile yaklaşık 102 milyar lira yatırımı harekete geçirdik. Yenilikçi ve Yıkıcı Teknolojiler Çağrısı ile döngüsel ekonomi ve iklim teknolojilerinden malzeme teknolojilerine, biyoteknoloji ve akıllı yaşam teknolojilerinden yeni nesil bilgi ve iletişim teknolojilerine, elektronik ve makine teknolojilerinden afet teknolojilerine kadar birçok teknoloji trendine uyum sağlarken, küresel rekabet gücümüzü artıracak yatırım ortamını oluşturuyoruz. Teknolojik ve stratejik yatırımlara yön verecek, yeni yatırımların gerçekleşmesinde itici güç olacak Yatırım Taahhütlü Avans Kredisi (YTAK) programını sanayicilerimizin kullanımına sunduk. Yıllık 100 milyar Lira olmak üzere üç yılda 300 milyar Lira limit tahsis edilmesini planladığımız programla, ülkemizin rekabet gücünü pekiştirecek, Pazar gücünü artıracak, ekonomik büyümeyi ve yerel kalkınmayı destekleyeceğiz.

Ülkemize yönelik yatırım iştahının yükseldiği dönemde Türkiye’yi yüksek teknoloji yatırımlarının odağı hâline getirecek tarihimizin en büyük ölçekli teşvik programı HIT-30 Yüksek Teknoloji Yatırım Programı’nı sayın Cumhurbaşkanımız Dünya’ya ilan etti. Program kapsamında yatırımlara proje bazlı yatırım teşviklerimizin yanında Pazar geliştirme destekleri, cazip koşullarda finansman ve uygun yatırım alanları sunacağız. Yarı iletkenlerden mobiliteye, ileri imalattan haberleşme ve uzaya, sağlık teknolojilerinden dijital teknolojilere ve yeşil enerjiye 7 ana sektörde ve yüksek teknoloji değer zincirimizi tamamlayacak diğer alanlarda çıkacağımız çağrılarla bugüne kadarkilerin çok ötesinde ölçekte özel sektör yatırımlarını 2030 yılına dek gerçekleştirmeyi amaçlıyoruz.

Ülkemizi yatırım, üretim, istihdam, icat ve ihracat odaklı politikalarla geliştirip kalkındırırken aynı yolu yürüdüğümüz ArGe şampiyonu şirketlerimizi yürekten kutluyorum. Milletimizin kritik teknolojilerde üretme ve yenilik yapma yeteneğini güçlendirmeye devam edeceğiz. “Türkiye Yüzyılı”nda “Milli Teknoloji Hamlesi” hedeflerimize ilerlerken, tam bağımsız ve müreffeh Türkiye’yi hep birlikte inşa edeceğiz. Asra bedel kazanımlarımızı, sağlam temellere dayandırarak, üretimi, emeği, alın terini, akıl teriyle birleştirerek yenilikçi yaklaşımların öncüsü, refahın ve kalkınmanın kilit ülkesi olma yolunda kararlılıkla yürümeye devam edeceğiz.