Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Dr. İbrahim Yavuz ''Ar-Ge 250 Araştırması, katılımcılar ve ekosistem için teşvik edici bir motivasyon kaynağı olmaktadır."


Günümüzde teknolojinin rolü ekonomik kalkınma süreçlerinde giderek artmaktadır. Teknoloji, ülkelerin rekabet güçlerini belirleyen en kritik unsurlardan biri haline gelmiştir. Teknolojiyi üreten, benimseyen ve etkin bir şekilde kullanabilen ülkeler, ekonomilerini güçlendirme ve sürdürülebilir büyümeyi destekleme konusunda önemli avantajlar elde etmektedirler. Ülkemizde de bu doğrultuda teknoloji gelişiminin sağlanabilmesi için 2001 yılında 4691 sayılı Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Kanunu çıkarılmıştır.
Teknoloji Geliştirme Bölgeleri’nin faaliyetlerine hız kesmeden devam etmesi, ülkemizin teknoloji ve yenilik alanındaki potansiyelini maksimize etmek için kritik öneme sahip. Teknoloji Geliştirme Bölgeleri, sadece ekonomik kalkınmayı teşvik etmekle kalmıyor, aynı zamanda ülkenin uluslararası rekabet gücünü artırarak, sürdürülebilir bir geleceğe doğru ilerlemesine yardımcı oluyor.
Teknoloji Geliştirme Bölgeleri (TGB’ler), günümüzde birçok ülkenin ekonomik kalkınma stratejilerinde önemli bir yer tutuyor. Teknoloji Geliştirme Bölgeleri, Ar-Ge ve inovasyon odaklı firmaları bir araya getirerek teknolojiyi etkin bir şekilde kullanıyor ve yüksek kaliteli çalışmaları iyileştirerek yeni teknolojik çıkarımlar elde ediyorlar. Aynı zamanda, bulundukları bölgelerde girişimciler, sanayiciler, üniversiteler ve araştırma kurumları gibi farklı teknoloji paydaşlarını bir araya getirerek çeşitli teşvik mekanizmaları ve katma değerli hizmetler sunarak bir ekosistem oluşturuyorlar. TGB’lerin öncelikli amaçları arasında üniversiteler, araştırma kurumları ve üretim sektörleri arasında iş birliği sağlanması ve ülke sanayisinin uluslararası rekabete dayanıklı hale getirilmesi yer alıyor. Bu amaçla teknolojik bilgi üretimi, ürün ve üretim yöntemlerinde yenilik geliştirme, ürün kalitesini artırma, verimliliği artırma, üretim maliyetlerini düşürme gibi hedefler belirleniyor. Ayrıca, Teknoloji Geliştirme Bölgeleri küçük ve orta ölçekli işletmelerin de yeni ve ileri teknolojilere uyum sağlamasını destekleyerek, araştırmacılara ve vasıflı kişilere iş imkanları yaratıyor. Teknoloji transferine de önem veren Teknoloji Geliştirme Bölgeleri, yüksek/ileri teknoloji sağlayacak yabancı sermayenin ülkeye girişini hızlandıracak teknolojik altyapıyı da sağlıyorlar. Böylece Teknoloji Geliştirme Bölgeleri, bölgenin ve ülkenin kalkınmasına büyük destek sağlıyorlar.
T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın verilerine göre, Türkiye’de ilan edilen Teknoloji Geliştirme Bölgeleri sayısı 102’e ulaşmıştır. Teknoloji Geliştirme Bölgeleri’nin 89’u faaliyetlerini aktif olarak sürdürürken 13’ü alt yapı çalışmalarına devam etmektedir. Teknoloji Geliştirme Bölgeleri’nde şimdiye kadar tamamlanan toplam proje sayısı 57.997 ve devam etmekte olan proje sayısı 15.921’dir. Teknoloji Geliştirme Bölgeleri’nde yürütülmekte olan projelerin ticarileşmesi sonucunda prototip ve lisans satış rakamları hariç toplam satış tutarı 476 milyar TL ve toplam ihracat tutarı 10,6 Milyar Dolar’dır. Fikri ve Sınai Mülkiyet Haklarına ilişkin; toplam patent tescil sayısı 1.857, süreci devam eden patent başvuru sayısı 3.726’dir. Teknoloji Geliştirme Bölgeleri bünyesinde bulunan Teknoloji Transfer Ofisleri (TTO) Ar- Ge faaliyetlerinin ticarileştirilmesi aşamasında önemli yere sahiptir.
Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Derneği, Türkiye’de yer alan Teknoloji Geliştirme Bölgeleri arasında bilgi ve deneyim paylaşımı için ortak bir platform oluşturarak, Ar- Ge ekosistemindeki paydaşlar arasında iş birliklerini geliştirerek bu ekosistemin güçlenmesine katkı sağlar. Kuluçka merkezleri ve teknoloji transfer ofisleri, yenilikçi fikirleri destekleyerek girişimcilere yol gösterip, güncel gelişmekte olan teknolojilere yönelik seminerler, etkinlikler ve mentörlük programlarıyla bilgi ve destek sunarlar. Ayrıca, markalaşma, pazarlama ve yurt içi/ yurt dışı pazarlar konusunda danışmanlık hizmetleri sağlayarak firmaların büyümesine ve rekabet güçlerinin artmasına yardımcı olurlar. Teknoloji Geliştirme Bölgeleri, firmaların ihtiyaçlarına yönelik altyapı desteği sunarak Ar-Ge faaliyetlerini desteklerler. Laboratuvarlar, prototip üretim atölyeleri gibi imkanlar sağlayarak yenilikçi ürünlerin geliştirilmesine olanak tanırlar. Teknoloji Geliştirme Bölgeleri’nin sağladığı bu desteklerin temel amacı, yeni teknoloji alanlarında faaliyet gösteren firmaların kurulmasını teşvik etmek ve Ar-Ge faaliyetlerinin sanayiye entegre edilmesini sağlayarak yeni istihdam alanları oluşturmaktır. Böylece, bölgesel ekonomilerin güçlenmesi ve kalkınması hedeflenir. Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Derneği, bu sürecin koordinasyonunu ve yönlendirmesini yaparak Türkiye’nin teknolojik dönüşüm ve ekonomik büyümesine önemli katkı sağlar.
Bir ülkenin teknolojiye sahip olması demek o ülkenin teknolojik altyapısının üretime ve teknoloji transferine açık olması demektir. Bu süreçte ülkemizin kalkınması için Teknoloji Geliştirme Bölgeleri faaliyetlerine hız kesmeden devam etmektedir.
Ar-Ge 250 Araştırması, katılımcılar ve ekosistem için teşvik edici bir motivasyon kaynağı olmaktadır. Bu araştırma, Türkiye’nin Ar-Ge ve inovasyon alanındaki ilerlemesini ölçmek ve teşvik etmek amacıyla önemli bir rol oynar. Türkiye Ar-Ge 250 Araştırma listesinde yer alan firmalarımız başta olmak üzere, Ar- Ge ve inovasyona önem veren tüm firmalara başarılar diliyorum. Bu değerli raporda emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.