Türk Havacılık ve Uzay Sanayii Cirosunun Yüzde 35'ini Ar-Ge'ye Ayırıyor!

Türkiye’nin havacılık ve uzay alanında öncü teknoloji merkezi olan şirketimizde yarım asırlık tecrübemiz ile geliştirdiğimiz yerli ve milli platformlarımızla ülkemize katma değer sağlamanın yanında uluslararası alanda rekabetçi bir şirket olarak faaliyetlerimize devam ediyoruz.

Teknolojinin Ar-Ge’sine yönelik gerçekleştirdiğimiz yatırımlarımıza her geçen gün yenilerini eklediğimiz ulusal Ar-Ge çalışmalarımızın yanında, uluslararası Ar-Ge faaliyetleri ile de küresel havacılık ekosistemine güç katmayı sürdürüyoruz. Dünyadaki teknolojik ve bilimsel yenilikleri kullanan araştırma ve geliştirme çalışmalarının yapılması amacıyla kurulmuş olan teknoloji merkezlerimiz ile etkin çalışmalar gerçekleştiriyoruz. Bu kapsamda 2021 yılında ürün geliştirme, araştırma ve teknoloji geliştirme projeleri olmak üzere 104 Ar-Ge projesi gerçekleştirdik.
Yıllık ciromuzun yüzde 35,50’sini Ar-Ge yatırımlarına tahsis ederek ülkemizin ihtiyaç duyduğu havacılık ve uzay alanındaki kritik teknolojilerin Ar-Ge çalışmalarını gerçekleştirmeye devam ediyoruz. Üniversite-Sanayi iş birliğine verdiğimiz yüksek önem kapsamında 63 üniversite ile Ar-Ge konularında sahip olduğumuz protokol çerçevesinde savunma sanayii, havacılık ve uzay alanlarında sürdürülebilir insan kaynağının yetiştirilmesine yönelik çalışmalarımıza devam ediyoruz. Geçtiğimiz yıl 46 farklı üniversite ile Ar-Ge iş birliği projeleri kurguladığımız şirketimizde, Lift-Up adıyla sürdürdüğümüz “Sanayii Odaklı Lisans Bitirme Projeleri” programı kapsamında, 44 farklı üniversiteyle 244 adet LIFT-UP Projesine imza attık.
Ulusal Ar-Ge çalışmaları yanında uluslararası Ar-Ge faaliyetlerini de aralıksız sürdürüyoruz. Bu kapsamda Avrupa Birliği projeleri başta olmak üzere birçok projeyi yürüttük. Ulusal ve uluslararası alanda patent ve faydalı ürün geliştirme çalışmalarımızı hızla sürdüren şirketimiz, 2021 yılında 51 ulusal patent başvurusu, 33 uluslararası patent başvurusu, 22 faydalı model başvurusu gerçekleştirdi.
Türkiye’nin havacılık ve uzay geleceğine azami katkı sağlayan şirket olarak, savunma ve havacılık sanayiinin geleceğini şekillendirecek teknolojik gelişmeleri Teknoloji Yol Haritası ile yakından takip ediyoruz. Bu doğrultuda otomasyon ve dijitalleştirme teknolojileri, yeni malzemeler, alternatif enerji kaynakları, yapay zeka, veri analitiği ve Endüstri 4.0 teknolojileri ile ilgili çalışmalar yürütmeye ve bağımsız savunma sanayimize toplam 12 bini aşkın çalışma arkadaşımız ile katkı sağlıyoruz.
Prof. Dr. Temel KOTİL
Genel Müdür, TUSAŞ – Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş.