SASAD Yönetim Kurulu Başkanı Osman Okyay; Ülkemizde savunma sanayii sektöründe yerli ve milli teknoloji üretme hedefi doğrultusunda Ar-Ge gelişmeleri 2023 yılında da yoğun bir şekilde devam etmiştir.

2023 yılında 5.6 milyar dolar ihracat hacmine ulaşan Türkiye savunma sanayii son yıllarda yakaladığı ivmeyi sürdürmeye devam ediyor. Diğer yandan yapay zekâ, otonom sistemler, siber güvenlik ve uzaktan kontrollü silah sistemleri gibi alanlarda Ar-Ge faaliyetlerini de artıran sektör, bu sayede daha etkili ve güvenilir silah sistemleri geliştirme yolunda da emin adımlarla ilerliyor.
Ülkemizde savunma sanayii sektöründe yerli ve milli teknoloji üretme hedefi doğrultusunda Ar-Ge gelişmeleri 2023 yılında da yoğun bir şekilde devam etmiştir. Bu gelişmeler arasında yeni teknolojilerin kullanımı, savunma sistemlerinin modernizasyonu ve yerli üretim kapasitesinin artırılması, insansız hava araçları ve askeri teçhizatlar üzerinde çalışmalar bulunmaktadır.
Ayrıca yapay zekâ, otonom sistemler, siber güvenlik ve uzaktan kontrollü silah sistemleri gibi alanlarda Ar-Ge faaliyetleri 2023 yılında artmıştır. Bu sayede Türk savunma sanayii sektörü daha etkili ve güvenilir silah sistemleri geliştirme yolunda ilerlemeye devam etmektedir.
SASAD olarak 2023 yılında beş komite ve onlara bağlı olarak kurulan komite alt çalışma gruplarını aktive ettik. Bunlar; Teknoloji ve İnovasyon Komitesi, Strateji Komitesi, Regülasyon ve Uluslararası İş Birliği Komitesi, İhracatı Geliştirme Komitesi ve KOBİ ve Start-Up Komitesi olarak başlatıldı. Komite faaliyetleri içerisinde üye firmalarımız tarafından belirlenen kişiler toplantılara ve çalışmalarımıza iştirak ederek Türk savunma sanayindeki son gelişmeleri ve sorunları belirlenmektedir. Örnek verecek olursak en son gerçekleşen Teknoloji ve İnovasyon Komitemizin gündem satırbaşları devlet destekleri ve Savunma Sanayii Başkanlığı 2024-2028 Stratejik Planı ele alındı.
Son yıllarda küresel savunma harcamalarında artış eğilimi görülmektedir. Bu artışın birkaç nedeni olduğunu söylemek yanlış olmaz. Nedenlerden ilki olarak, Ukrayna-Rusya Savaşı’nda olduğu gibi jeopolitik gerilimlerin ve bölgesel çatışmaların devam etmesi, bir diğer nedenler ise terör ile mücadele, siber saldırılar ve diğer yeni tehditler de savunma harcamalarını artıran faktörler arasında yer aldığını söyleyebiliriz. Mevcut konjonktürde Türkiye’nin 2023 yılında uluslararası iş birlikleri ile ortak Ar-Ge projelerine ağırlık vermiş böylece ülkemiz küresel düzeyde rekabet edebilir bir konumda olduğunu tüm dünyaya göstermiştir.
2023 yılı sonunda 5.6 milyar dolar ihracat hacmine ulaşan Türkiye savunma sanayii son yıllarda yakaladığı ivmeyi sürdürme azmiyle çalışmaya devam ederek belirlenen hedefi yakaladığını ve geçtiğini düşünüyorum. T.C. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığınca (SSB) gerçekleştirilen “Savunma Sanayii 2023 Hedefleri” başlıklı basın toplantısında verilen bilgileri hatırlayacak olursak, 2023’te Türkiye savunma sanayiinin hedefleri arasında yer alan; Milli Muharip Uçak hangardan çıkarılması ile birlikte başarıyla ilk uçuşunu gerçekleştirmesi, Muharip İnsansız Savaş Uçağı Bayraktar Kızılelma’nın çeşitli uçuş manevra testleri ve mühimmat entegrasyonları gerçekleştirilmesi, İMECE Yer Gözlem Uydusu uzaya fırlatılması, yurtdışı ihracat lisansına tabi bazı alt sistemlerin yerlileştirilmesinin ardından ilk Altay tankının üretimi tamamlanması Ar-Ge çalışmalarında hedeflerimize ulaştığımızın göstergeleridir.