Yüksel Tohum Ar-Ge İle Yılda 15 Yeni Çeşit Geliştiriyor

Turkishtime Dergi

Ülkemizde tohum sektörünün lokomotif firmalarının başında gelen Yüksel Tohum; 1990 yılında yüzde yüz yerli sermaye ile kurulmuş Antalya merkezli bir tohum firmasıdır. Yüksel Tohum, tohumculukta A’dan Z’ye her aşamada Ar-Ge nitelikli çalışmalar yürütmektedir. Ar-Ge ve ıslah çalışmalarımız; domates, biber, hıyar, karpuz, marul, mısır, patates, muz, mavi yemiş, avokado ve mango gibi çok geniş bir yelpazede yapılmaktadır. 

Yüksel Tohum, 2017 yılında Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından; Tohum Firmaları arasında “Ar-Ge Merkezi Belgesi” alan ilk firma olmuştur. Bugün itibariyle Ar-Ge Merkezi bünyesinde 1 doktora, 2 doktora öğrencisi, 6 yüksek lisans, 38 lisans, 7 tekniker ve diğer destek personellerle birlikte toplam 55 Ar-Ge personeli görev yapmaktadır. Ar-Ge Merkezi’nde 2021 yılında biri Tübitak projesi olmak üzere 17 proje başarılı bir şekilde tamamlanmıştır. 1 üniversite-özel sektör işbirliği projesi olmak üzere toplam 41 proje devam etmektedir. 

Ar-Ge projeleri sonucunda Türkiye’de yılda 10 ile 15 arasında yeni çeşit geliştirilerek üreticilerin hizmetine sunulmaktadır. Yurt dışı tescil çeşitlerle birlikte bu sayı yılda 50’yi geçmektedir. Ar-Ge çalışmaları sonucunda ortaya çıkan veriler ulusal ve uluslararası önemli dergilerde makale olarak yayınlanmakta, bilimsel toplantılarda sunularak bilime katkı sağlanmaktadır.

Yüksel Tohum, yurt içi faaliyetlerinin yanı sıra önemli ölçüde tohum ihracatı da gerçekleştirmektedir. Hollanda, İspanya, Polonya, Fas, Meksika, Şili, Brezilya, Pakistan ve Çin’de “Yüksel Seed” adıyla Yüksel Tohum Türkiye’ye bağlı firmalar kurulmuştur. Tüm dünya genelinde 500 den fazla tescilli ticari çeşidi ile 78 ülkeye tohum ihracatı yapmaktadır.

Kuruluşumuz, günümüzde birçok ülkede Yüksel Tohum / Yüksel Seed adı ve markası ile bilinmektedir. Yurtdışındaki Türkiye adına ilkler olan bu operasyonel tohumculuk faaliyetleri ile Türkiye’yi dünyada tohumcu ülkeler arasına sokmuştur. Yüksel Tohum, ülkemizin tohum konusundaki en önemli, stratejik bir tohum firması olma görevini üstlenmiştir. Yüksel Tohum markasıyla uluslararası tohum sektöründe global bir marka olma yolunda önemli mesafeler kat etmiştir. Ar-Ge harcamalarını her geçen gün daha da artırarak, dünyadaki rakipleri ile daha da etkin rekabet etmeyi ve güçlü global bir tohum firması olmayı hedeflemektedir.

Mehmet YÜKSEL
Yönetim Kurulu Başkanı, Yüksel Tohum