AR-GE 250


Anadolu e-ticareti sırtladı

Zehra Tike

Türkiye'de e-ticaretin yaygınlığı ve sunduğu çeşitlilik arttıkça, müşteri kitlesinin de genişlemesi şaşırtıcı olmasa gerek. Anadolu şehirlerinde yaşayan tüketicilerin internet ile olan bağı artıp refah seviyesi yükseldikçe, kredi kartı kullanım oranlarının da artmasına bağlı olarak online alışveriş günlük hayatın bir parçası haline geldi... Türkiye’deki online alışverişlerin yüzde 50′sinden fazlasının İstanbul, Ankara ve İzmir’den gerçekleştirildiği biliniyor olsa da Adana, Antalya, Bursa, Diyarbakır, Gaziantep, Kocaeli, Muğla ve Konya gibi şehirler de online alışverişe gösterdikleri ilgiyle dikkat çekiyor. Ürün çeşitliliği, uygun fiyat, lojistik avantajlar ve mahremiyet konusundaki hassasiyetler ise online alışverişte Anadolu tüketicisini cezbeden unsurlar...
TÜBİSAD, ETİD ve Deloitte Türkiye'nin ortak hazırladığı “Türkiye E-Ticaret Pazarı-2013” raporu, online alışveriş hacminin 14 milyar TL'ye ulaştığını ortaya koyuyor. Önde gelen e-ticaret sitelerinin verileri ise bu rakamın yüzde 40'ının Anadolu'daki şehirlerden geldiğine işaret ediyor... Anadolu’daki online alışveriş yapan tüketicilerin büyük çoğunluğunun 18-35 yaş arası kadınlardan oluşması dikkat çeken diğer bir nokta. En çok satılan ürünler arasında giysi, takı, ev eşyaları ve teknolojik ürünler yer alıyor. Genel olarak Anadolu'da yaşayan tüketicilerle büyükşehirlerde yaşayan tüketicilerin alışveriş davranışlarında çok büyük bir fark yok.
E-ticaret siteleri için Anadolu büyük önem taşıyor. E-ticaret platformlarının en büyük hedefinin Türkiye’nin her ilindeki internet kullanıcılarına ulaşmak olduğu biliniyor. Anadolu'ya internet yoluyla yapılan satışlardan elde edilen gelirlerin yanı sıra sipariş edilen ürünler arasında ilginç detaylara rastlamak mümkün. Bir de sipariş edilen ürünlerden çok, bu ürünlerin hikayesi daha da ilgi çekici.
Adana
Adana'da yaşayan internet kullanıcıları, online alışverişlerinde yüzde 39'luk oranla en çok bilgisayar satın alıyor. (Kaynak: N11.com)
Ağrı
Ağrı’da yaşayan bir anne adayı, doğacak bebeği için internetten kanguru satın aldı. (Kaynak: Bebegiminlistesi.com)
Ankara
Nasreddin Hoca saati, Ankara'ya giden online siparişlerden sadece bir tanesi. Bu saatte Nasreddin Hoca eşeğe değil bisiklete ters biniyor ve saat de ters yönde çalışıyor. (Kaynak: Tosbaa.com)
Antalya
Anadolu'nun tatil merkezi Antalya'ya 46 beden ve üzeri kıyafet en çok satışı yapılan kategoriler arasında yer alıyor. (Kaynak: Bonprix.com)
Bursa
Bursa'da yaşayan bir tüketici, 2013 yılı içerisinde Sahibinden.com’da bireysel üye olarak kendi evinde tasarlayıp ürettiği bebek ana kucağı ürünleri satmaya başladı. Hem Sahibinden.com’da hem de çeşitli blog’larda yaptığı tanıtımlarla satışları yavaş yavaş arttı. Şirket bunu fark ederek o kişiyle iletişime geçti ve ürünlerini daha geniş bir kitleye satabileceği konusunda bireysel üreticiyi ikna etti. Söz konusu tüketici, kendi şirketini kurarak platformun anne, bebek&çocuk kategorisinde önde gelen mağazalardan biri oldu. (Kaynak: Sahibinden.com)
Trabzon
Bu şehirde yaşayan bir kullanıcı, ABD'li bir tasarımcının tasarladığı elbiseleri satın alıyor. Ayrıca eski küçük saat parçaları sipariş edenler de var. (Kaynak: Amerikadaniste.com)
Diyarbakır:
Şal, ferace ve pardösü, e-ticaret üzerinden en çok satılan ürünler arasında yer alıyor.
(Kaynak: Sefamerve.com)
Hatay:
Kokulu mum, kitap, bardak setleri, sofra aksesuarları en çok talep edilen ürünler arasında yer alıyor.
Van
Bir dönem Van'dan haftada 50 çift ayakkabı sipariş ediliyormuş. Önce bu siparişin Van’da yer alan bir dükkandan geldiği düşünülmüş. Fakat adresteki kişiye ulaşınca bir aşiret reisinin eşi olduğu ortaya çıkmış. Söz konusu aşiret reisi hanımının akraba, konu komşu çevresindeki herkes için ayakkabı siparişi verdiği belirtiliyor. (Kaynak: Markafoni.com)
Kayseri ve Erzurum
Bu iki şehirde en çok satan ürünler arasında prezervatif, boxer ve atlet yer alıyor.
(Kaynak: Erkeksepeti.com)