İşte internetin 30 yeni milyoneri! (1)

Barış Soydan

Araştırmanın ikinci bölümü için tıklayın

Turkishtime özel araştırma - Birinci Bölüm (Araştırmanın tamamını Turkishtime'ın Ağustos sayısında bulabilirsiniz.)

 

Markafoni, Yemekseti, Çiçeksepeti, ve Gittgidiyor Türkiye'nin ilk nesil internet devleri olarak hepimizin gözleri önünde doğdular, büyüdüler ve hisseleri dünyanın en büyük grupları tarafından milyonlarca dolar karşılığında satın alındı. Şimdi Türkiye e-ticareti, ikinci nesil milyonerlerini tanıtmaya hazırlanıyor...

 

 

Şüphesiz 2015'in ilk yarısı biterken şirketler cephesinden gelen en güzel haberlerden biri Yemeksepeti.com'un Alman Delivery Hero'ya 589 milyon dolara satılması oldu. 15 yıl önce yemek siparişi hizmeti sunmak üzere kurulan sitenin aradan geçen zamanda büyük başarı yakaladığı tartışma götürmez. Ancak Avrupa'nın en büyük yatırımcı gruplarından birinin portala yarım milyar doları aşkın bir değer biçmesi bu rüzgarın daha da süreceği yönünde bir beklenti yarattı.

Dijital ekosistemin hızla geliştiği, kaliteli girişimlerin ve girişimcilerin artmasına bağlı olarak girişim sermayesi ve melek yatırımcı sayısının da hızla arttığı Türkiye’de e-ticaretin hızla büyüdüğüne tanık olmak umut verici. Üstelik hızla büyüyen Türkiye e-ticareti Markafoni, Yemekseti, Çiçeksepeti, Gittgidiyor gibi devler yaratmak bir yana yerli veya yabancı yatırımcılardan ilgi gören daha pek çok projenin de büyümesine olanak sağlıyor.

Bu ay yaptığımız araştırmaya göre, Türkiye'de dijital ekonomi daha pek çok milyoner yarattı. Önümüzdeki dönemde de yaratmaya devam edecek... İlerleyen sayfalarda okuyacağınız girişimlerin her biri bu kehanetin kanıtı. Aynı zamanda girişimciliği önemli bir kariyer seçeneği olarak gören genç kuşak için de cesaret verici örnekler.

Türkiye’nin bu 30 yeni internet milyonerinden bazıları parlak bir buluşu gelir yaratan bir girişime dönüştürmeyi başarırken bazıları da günlük hayatın basit denebilecek ihtiyaçlarından yola çıkarak internet tabanlı hizmet iş modelini benimsemiş durumda. Melek yatırımcılardan veya risk sermayesi şirketlerinden yatırım alan bu girişimler, önümüzdeki dönemin yeni internet devleri olmaya hazırlanıyorlar.

Online ödeme altyapısı sitesi Iyzico’nun kurucuları Barbaros Özbugutu ve Tahsin İsin’den dünyanın ilk ve tek online restoranı Meal Box’ın ortakları Murat Demirhan, Cüneyt Gürbüz ve Bülent Demirhan’a... Babil.com'un kurucuları Mehmet Ali Çalışkan ve Erhan Koraltan'dan kurduğu online sağlık platformunu Polonyalı DocPlanner'a satmayı başaran Altay Tınar'a... İnternet haberciliğine yeni bir soluk getiren Onedio’nun yaratıcısı Kaan Kayabalı’ndan sosyal e-ticaret modelini yaratan İncir.com'un kurucusu Yusuf Yıldırım'a kadar internetin yeni milyonerleri girişimlerine nasıl ve ne kadar yatırım aldıklarını anlattılar…

 

 

 

Babil.com

Kurucu Ortaklar Mehmet Ali Çalışkan ve Erhan Koraltan

Nisan 2014’te faaliyete geçti.

10 milyon dolar sermaye ile kuruldu

20 milyon dolarlık marka değerine ulaştı.

 

babil (1)

2013 Mayıs ayında Erhan Koraltan ve Mehmed Ali Çalışkan'ın kurduğu Babil.com, sekiz ay sonra Nisan 2014'te faaliyete başladı. Koraltan ve Çalışkan’ın öz sermayeleriyle kurduğu Libronet projesinin arkasında büyük bir ekip, merkezinde ise Babil.com ve Calibro var. İkilinin ilk e-ticaret girişimi Libronet.. Bir kitap ekosistemi olan Libronet, Babil.com’u da kapsayan çok boyutlu bir girişim. Çalışkan, Babil.com'un, açıldıktan kısa bir süre sonra hem kitap ve e-kitap pazarında hem de Calibro ile e-okuyucu pazarında marka bilinirliğine ulaştığını anlatıyor. Koraltan ise bu sözleri şöyle tamamlıyor: "2014 sonunda yaptığımız büyük kampanya ve reklam çalışmasıyla tüm sektörün tanıdığı ve güvendiği bir marka olduk. Hem yatırım-altyapı hem de iletişim çalışmalarıyla toplam 10 milyon dolarlık bir yatırımla kurulan Libronet bugün 20 milyon dolarlık bir marka değerine ulaştı".

 

E-kitap 2018'de fiziki kitabı yakalayacak

Bugün Türkiye’de online kitap pazarı, tüm pazarın sadece yüzde 5'ini oluşturuyor. Yani 100 TL’lik kitabın 5 TL’lik bölümü internetten alınıyor. Koraltan ve Çalışkan Babil.com ve Libronet ekosistemi için 2018’de e-kitap pazarındaki başlık sayısını fiziki kitaba yaklaştırma hedefi koymuşlar.

Libronet’in ve Babil.com’un temelinde aslında e-kitap dünyası olduğunu anlatan Çalışkan, "Bütün bu sistem Calibro’nun geleceği için kurgulandı ama neticede kitap bütün formatları ve ruhu itibarıyla tek bir dünya. Bu yüzden fiziki kitap satıyoruz" şeklinde sürdürüyor sözlerini. Çıkış hikayelerini ise şöyle özetliyor: "Türkiyeli kitap okurlarına baktığımızda bu pazarın e-kitap bazında lokomotif bir markaya, fiziki kitap olarak da yeni bir satış kanalına ihtiyacı olduğunu sezgisel olarak fark ettik." Yarattıkları ekosistem içinde Calibro'nun özel bir anlamı olduğunu anlatan Koraltan ise "Türkiye’de bir ilke imza attık. E-okuyucular bizden önce de vardı ama mağazası, teknolojisi ve ekosistemiyle bütünlük bir e-kitap dünyasını Calibro ile biz inşa ettik" açıklamasını yapıyor.

 

 

* *

 

Eniyihekim.com

Kurucu CEO'su Altay Tınar

Ayda 2 milyon hasta tarafından ziyaret edilen siteyi Polonya merkezli DocPlanner Ağustos 2014’te girişimi satın aldı.

Berlin merkezli Point Nine Capital, DocPlanner’a 1 milyon dolarlık yatırım yaptı.

DocPlanner, ikinci yatırım turu sonunda 10 milyon dolar kaynak daha topladı.

eniyihekim (1)

Türkiye’de online sağlık platformu olarak faaliyet gösteren Eniyihekim.com, hastaların hekimlerden randevu almalarını kolaylaştıran hizmet yapısı ile ayda iki milyondan fazla ziyaret alıyordu. Polonya merkezli DocPlanner, geçen yıl Ağustos ayında Türk rakibi Eniyihekim.com’u satın alarak bünyesine kattı. Satın almanın bedeliyle ilgili bir açıklama yapılmazken, doktor ve dişçi randevusu alınabilen, yine doktor ve dişçilerin puanlanabildiği bu platformlar hastaların büyük ilgisini çekiyor.

Satın almanın ardından, DocPlanner’ın Eniyihekim’e koyduğu yatırımla birlikte hizmetin mobil uygulaması da piyasaya sürüldü. DocPlanner’ın kurucusu ve CEO’su Mariusz Gralewski’ye göre, bu satın alma DocPlanner için bir dönüşümü başlatıyor. DocPlanner’ın hedefi önce Avrupa’da, sonra da global olarak büyümek.. Halihazırda üç farklı ülkede, 100’den fazla çalışanıyla hizmet vermekte olan DocPlanner’ın ulaştığı hasta sayısı aylık 4.5 milyon iken, Eniyihekim.com’un aileye dahil olmasıyla birlikte bu rakam 6 milyon seviyelerine yükseliyor. Eniyihekim.com ise aylık 2 milyonun üzerinde hasta tarafından ziyaret ediliyor ve site üzerinden ayda ortalama 15 binden fazla sağlık randevusu alınıyor.

 

DocPlanner'dan yeni satın almalar bekleniyor

Eniyihekim.com, 2013 Kasım ayında iX İstanbul konferansında sunum yapan girişimlerden biriydi. MBA eğitimi için İngiltere’de olduğu dönemde Eniyihekim.com’u kuran Altay Tınar, birleşme sonrasında da şirketin yönetiminde yer almaya devam ediyor. Bununla birlikte, Eniyihekim.com markası da değişmedi ve site aynı isimle, DocPlanner çatısı altında Türkiye’deki 70 ayrı ildeki sağlık kurumlarına ve hastalara hizmetini sürdürmeye devam ediyor. Bu arada Berlin merkezli Point Nine Capital, DocPlanner’a 1 milyon dolarlık yatırım yaptı. DocPlanner, ikinci yatırım turu sonunda 10 milyon dolar kaynak daha topladı. 2012 yılında kurulan DocPlanner bugün 25 ülkede online sağlık randevusu alanında en büyük şirketlerinden biri.

 

 

 

**

 

İncir.com

Kurucu CEO'su Yusuf Yıldırım

Hasan Aslanoba, İncir.com'un ilk yılında projeye 1 milyon dolar yatırım yaptı.

Site, Aralık 2013'ten bu yana 13 milyon TL yatırım aldı.

10 binin üzerinde girişimci ile ayda 5 milyon TL'yi aşkın satış yapıyor.

Yıl sonu ciro hedefi 150 milyon TL.

Değeri 57 milyon dolar.

 

Fırsatincir.com sitelerinin zirve yaptığı bir dönemde, 2012 yılında arkadaş çevresindeki bazı kişilerin online alışverişe yönelik tereddütlerinden yola çıkarak zihninde yeni bir e-ticaret girişiminin, İncir.com'un tohumlarını atan Yusuf Yıldırım, geliştirdiği 'sosyal e-ticaret modeli' ile bir ilk yarattı. İncir.com çatısı altındaki ortak platformda bir araya gelen girişimciler, burada alan adını kendilerinin belirlediği birer e-ticaret mağazasına sahip oluyor ve kurulan güven ilişkisi onlara on binlerce çeşit ürün satışını yapma imkanı tanıyor.

 

Melek yatırımlarla büyüdü

Proje daha başlangıç safhasındayken ÇiçekSepeti'nin kurucusu Emre Aydın, Enuygun.com’un kurucusu Çağlar Erol, sektörün önemli yatırımcılarından Kaan Karamancı ve Cem Tüfekçi’nin tohum yatırımları ile başlıyor. Sonraki süreçte ise Kaan Karamancı ve CemTüfekçi'nin melek yatırımlarıyla devam ediyor. Bugün Türkiye'nin önemli melek yatırımcılarından Hasan Aslanoba, İncir.com'un ilk yılında projeye 1 milyon dolar yatırım yapıyor ve site test sürümü tamamlanınca Aralık 2013'te yayına başlıyor. Geçtiğimiz yılın Haziran ayında ise Kaan Karamancı, Cem Tüfekçi ve Hasan Aslanoba 1 milyon dolarlık ikinci bir yatırım daha yapıyor.

Yusuf Yıldırım aldıkları yatırımları ve gelecek hedeflerini şöyle anlatıyor: “Şirketimizin değerlemesi 57 milyon dolar olarak belirlendi. Son yatırımla birlikte özellikle kadro ve operasyon altyapımızı geliştirmeyi ve stoktan çıkış oranımızı artırarak müşteri memnuniyetini maksimize etmeyi hedefliyoruz. Bugün itibarıyla e-ticaret ciromuzla, yatay e-ticaret firmaları arasında ilk beşe girmiş durumdayız”.

Bugün İncir.com, 10 binin üzerinde girişimci ile her ay on binlerce müşteriye ulaşarak 5 milyon TL'yi aşkın satış yapıyor. Bu ivmeyi devam ettirerek 2015'in sonunda 25 bin, 2016 da ise 50 bin girişimciye hizmet veren bir 'sosyal e-ticaret platformu' olmayı hedeflediklerini anlatan Yıldırım, yıl sonu ciro beklentilerini 150 milyon TL şeklinde belirtiyor.

 

* *

 

İyzico.com

Kurucu Ortaklar Barboros Özbugutu ve Tahsin İsin

2012 yılında kuruldu ve aradan geçen zamanda 5.4 milyon TL yatırım aldı.

Son olarak IFC ve 212 Capital Partners’ın da dahil olduğu yatırımcı grubundan 16 milyon TL daha yatırım aldı.

Türkiye’de 14 bini üye işyeri siteye kayıtlı.

iyzico (1)

 

Barbaros Özbugutu ve Tahsin İsin tarafından e-ticaret şirketlerine internet üzerinden ödeme sistemi platformu ve sanal pos hizmeti sunmak üzere 2012 yılında kurulan ve şimdiye kadar 5.4 milyon TL yatırım alan İyzico.com, bu süre zarfında kayıtlı üye işyeri sayısını yediye katladı. İşlem hacmini de geçen yıla göre yüzde 9 artıran İyzico'ya her ay ortalama 200 yeni işyeri kayıt oluyor. Üstelik altyapısına entegre ettiği banka sayısı da 12’ye çıkmış durumda.

İyzico’nun paylaştığı rakamlara göre, Türkiye’de 14 bini üye işyeri siteye kayıtlı durumda. 2015 hedefi bu rakamı yaklaşık üç katına çıkararak 35 bin kayıtlı üye işyerine ulaşmak. Gerçek zamanlı ödeme sistemleri analitiği Mypat’i satın alarak stratejik bir adım atan ve iki yıl sonunda çalışan sayısını 33’e çıkaran İyzico'nun sonraki hedefi ise yurtdışına açılmak. Bölgesel bir oyuncu olmayı hedefleyen girişimin İyziconnect, İzyicollect çözümleri ve kredi kartı saklama gibi hizmetleri de bulunuyor. Son olarak İyzico, International Finance Corporation’dan (IFC) ve yatırımcısı olan 212 Capital Partners’ın katıldığı yatırım turunda toplam 16 milyon TL daha yatırım aldı.

 

 

**

 

Mecrea.com

Kurucu Ortak ve CEO Simon Sinan Ventura

1.2 milyon TL yatırım aldı.

6-10 milyon TL bandında bir marka değeri yarattı.

100 bini aşkın aktif üyesi var.

 mecrea

Tasarımcıların, butik mağazaların ve tasarımı destekleyen markaların özel kreasyonlarını tek noktada sunan Mecrea.com, yatırım bankacılığı yaptıkları dönemde alışverişe zaman ayıramayan Mete Gürdal ile Sinan Simon Ventura’nın projesi. Palladium AVM ortağı ve Nora Yapı Başkan Yardımcısı İbrahim Güler, Midas Kuyumculuk ve Gürdal Mücevherat'ın sahipleri Hakan Özkök ise yatırım yaparak ortaklar arasına giriyor. Türkiye'de varolan 20 binden fazla butiğin, online satışa geçememeleri dolayısıyla yaygın markalara her geçen gün pazar payı kaptırmaları ve niş markalara e-ticarette pek imkan sunulmaması gibi nedenlerle 2012’de atılıyor girişimin temelleri. Kurucu Ortak ve CEO Sinan Simon Ventura, Mecrea'nın ilk olarak kuruluşunda İbrahim Güler'den, 2014 yılı başında ise Hakan Özkök'ten toplamda 1.2 milyon TL'nin üzerinde melek yatırım aldığını anlatıyor.

Site, her gün 35-40 bin arasında ziyaretçi alıyor ve aylık 4 milyondan fazla ürün sayfası gösteriyor. Halihazırda 100 binin üzerinde aktif üyesi var ve Ventura “Dikey e-ticarette ayakkabı ve aksesuar alanında ilk beş marka arasındayız” diyor. Geçen yıl aylık 8 binin üzerinde satışı ile 6-10 milyon TL bandında bir marka değeri yaratan site, 2015 yılı ilk çeyreğinde satışlarını yüzde 250 arttırarak 20 milyon TL değere ulaşmayı hedefliyor.

 

 

* *

 

Mealbox.com.tr

Kurucular Murat Demirhan, Cüneyt Gürbüz ve Bülent Demirhan

İki turda aldığı toplam yatırım miktarı 1,8 milyon dolar

Onlinemarket.com.tr ile şirketin aldığı toplam yatırım 2.8 milyon dolar

mealbox

Mealbox.com.tr, aynı zamanda Onlinemarket.com.tr'yi de kuran üç eski profesyonel yönetici Murat Demirhan, Cüneyt Gürbüz ve Bülent Demirhan'ın fikri... Geçen Ocak ayında kurulan site, beyazyakalıların “Bugün ne yesem” derdine çare olmayı amaçlıyor. Altı ay gibi kısa bir sürede 11 şubeye yayılan Mealbox yemek üretiminden online siparişe, yemeğin hızlı ve sıcak teslimatından müşteri hizmetlerine kadar tüm süreçleri yönetiyor.

Kurulduğu yılın sonunda ikinci tur yatırımını alan Mealbox'a 800 bin dolar değerindeki yatırım, girişimin halihazırda yatırımcısı da olan Aslanoba Capital’dan geliyor. Böylelikle Meal Box’ın iki turda aldığı toplam yatırım miktarı 1,8 milyon dolara ulaşıyor. Onlinemarket.com.tr ile birlikte üç turu geride bırakan şirketin aldığı toplam yatırım 2.8 milyon dolar.

 

2017'de pazarın yüzde 20'si

Yeni yatırımın Meal Box’ın büyümesini daha da hızlandırmak, üretimde verimlilik artırıcı geliştirmeler yapmak ve pazarlama faaliyetleri için kullanılması planlanıyor. Franchising modeliyle büyümeye odaklanan Meal Box'ın İstanbul’da Acıbadem, Ataşehir, Suadiye, Beşiktaş, Etiler, Maslak, Göktürk, Şişli, Altunizade ve Cihangir gibi semtlerde 12'den fazla şubesi ve 25 binden fazla kayıtlı kullanıcısı var. Şu ana kadar Rusya, Pakistan, BAE, Danimarka ve Romanya gibi ülkelerden franchise teklifleri alan girişim Türkiye'nin en hızlı büyüyen ilk üç girişiminden biri olmayı ve 2017 yılında Türkiye'de ev yemekleri pazarının yüzde 20'sine hakim olmayı hedefliyor.