E-ticarette başarının sırrı: LC Waikiki örneği...

Turkishtime Dergi

LC Waikiki, dijital dönüşümde en başarılı şirketlerden biri. LC Waikiki E-Ticaret Direktörü Salih Yılmaz "Bizim için en önemli faktör yöneticilerimizin desteklemesi oldu" diyor. LC Waikiki’nin toplam satışları içerisinde dijitalin payı yüzde 3. Hedef, yüzde 15.

 

LC Waikiki E-Ticaret Direktörü Salih Yılmaz, ulaştırma maliyetleri ve müşterilerin ürün iadesi sorunları nedeniyle e-ihracat sistemini sürdürmemeye karar verdiklerini belirtti. .

 

 

LC Waikiki’nin toplam satışları içinde dijitalin payı nedir? Burada hedefiniz nedir?

LC Waikiki’nin toplam satışları içerisinde dijitalin payı yüzde 3 seviyelerinde yer alıyor. LC Waikiki’nin 2023 hedeflerini de öngörerek e-ticaretteki hedefimizi toplam satışın yüzde 15’ini olacağını düşünüyoruz. E-ticarette 2016 yılını yüzde 73 büyüme ile kapattık. 2017 yılında ise hedefimiz yurtiçinde yüzde 50 seviyesine gelmek. Bunun üzerine 2018 Şubat ayına kadar tamamlanacak olan yurtdışı operasyonlarını da eklersek toplam artışın çok daha yüksek olacağını düşünüyoruz.

 

LC Waikiki’nin dijitalde başarılı olduğu konuşuluyor. Bunun sırrı nedir? Nasıl bir e-dönüşüm yaşadınız? Biraz detaylandırır mısınız?

2011 yılında çıktığımız e-ticaret yolculuğumuza üst yönetimin vizyonu ve desteği ile başladık ve hala bu destek ile başarılarımızı sürdürüyoruz. Bizim için en önemli faktör yöneticilerimizin desteklemesi oldu. Bir diğer etken ise her zaman daha büyük hedeflere ulaşma motivasyonumuzdur. LC Waikiki organizasyonel olarak da sektörde birçok konuda lider konumundadır. Dolayısıyla ekiplerimiz de bu konuda çok çalıştı. Biz bu konunun çok farklı uzmanlık alanları gerektirdiğine inandık ve ona göre yapılandık. Genelde şirketlerde “e-ticaret uzmanı” pozisyonu açılır; bizim böyle bir pozisyonumuz hiç olmadı. Onun yerine planlama uzmanlarımız, iş analistlerimiz, operasyon destek uzmanlarımız, web analistlerimiz, performans pazarlaması uzmanlarımız gibi alanında uzman kadrolarımız oldu ve bunun meyvelerini almaya devam ediyoruz.

 

Üçüncü parti şirketlerden hizmet alıyor musunuz?

Web analitiği, dönüşüm optimizasyonu, kullanıcı deneyimi, performans pazarlaması, ürün tavsiye motorları gibi konularda ihtiyaç oldukça destek alıyoruz.

 

E-ticarette gündeminizde yeni teknolojiler, projeler var mı, neler?

E- ticaret alanında da yeni projeler üzerinde çalışıyoruz. Gündemimizin en önemli konusu yurtdışı açılımı. LC Waikiki an itibarı ile 37 ülkede 800’den fazla mağazaya sahip ve bu sayı sürekli artıyor. İlk defa LC Waikiki, bir Türk markası olarak yurtdışında yerel e-ticaret operasyonuna başlayacak. Bu konuda Türkiye’de bir ilk olacak projemizi Kasım ayında devreye alacağız. Projemiz Avrupa Birliği üyesi ülkelerden 27’sine 9 dilde, 5 farklı para biriminde Avrupa Birliği içinde servis verecek bir yapı kurulmasını kapsıyor. Bunu 6 ay içinde 4 farklı pazar daha takip edecek.

 

E-ihracat yapıyor musunuz? Bu alanda yaşadığınız sıkıntılar neler?

E-ihracat da yapıyoruz. Buradaki en büyük zorluk, ürünü müşteriye ulaştırma maliyetleri ve müşterilerin ürün iadesidir. Dolayısıyla burada yaşanan sıkıntılar nedeniyle e-ihracat sistemini sürdürmemeye karar verdik.

 

Kısaca kariyeriniz hakkında bilgi verir misiniz; nerelerde çalıştınız?

1998 yılında üniversite bittikten sonra meslek hayatıma yurtdışında başladım. Ev tekstili alanında 11 sene çalıştım. İlk 2 yılımda iş ile birlikte MBA eğitimimi de tamamladım ve sonrasında aynı firmada farklı pozisyonlarda çalıştım. 2009 yılında Türkiye’ye dönmeye karar verdim ve kısa olmayan bir iş arayışı döneminden sonra LC Waikiki ile yollarımız kesişti. Kasım 2009’da LC Waikiki’de göreve başladım. 4-5 ay kadar süren bir oryantasyondan sonra CEO’muz Mustafa Küçük Bey’e, o zaman için 350 mağazası olan bir perakendecinin nasıl olur da e-ticaret operasyonu olmaz diyerek fikrimi açtım. Bu sistemi kurmak için bana bir şans vermesini rica ettim. Kendisi de bana bu fırsatı verdi. O günden beri tüm enerjimle bu güveni boşa çıkartmamak için çalışıyorum.