Güvenlik yazılımlarının ustası

Barış Soydan

 

Özel röportaj

Amerika’da Target’in müşteri bilgileri çalınınca CEO istifa etmek zorunda kalmıştı. Platin Bilişim, veri güvenliğinin bütün sektörleri yakından ilgilendirdiğini söylüyor.

Veri güvenliğinin önemi giderek artıyor. Öncelikle veri güvenliği derken, siber tehditlere karşı güvenlik önlemlerinin yanı sıra yedekleme ve felaket önleme sistemlerini de konuştuğumuzu belirtelim. Platin Bilişim bu alanda Türkiye’nin önde gelen şirketleri arasında yer alıyor. Bilişim 500 araştırmasında güvenlik kategorisinde altıncı sırada yer alıyor. Bu kategoride tümüyle yerli şirketleri göz önüne aldığımızda üçüncü sırada olduğu görülüyor. Şirket, verilerin güvenliğini sağlayan yazılımları sunuyor. Bu kapsamda dev kurumların veri yedeklemesini de yapıyor. Yedekleme sürecinde temel parametreler, veri kaybı oranı ve sistemin hazır hale getirilme süresi. Yirmi dört saatlik veri kaybının göze alınması durumunda minimum maliyetle yedekleme sistemi kurulumu mümkün oluyor. Birkaç saatlik veri kaybına bile tahammülü olmayan şirketlerde (örneğin bankalar) haliyle veri yedekleme sisteminin maliyeti de artıyor.

Platin Bilişim bugün 18 banka, 3 telekom şirketi ve dört yüzün üzerinde orta ve büyük ölçekli şirkete hizmet veriyor. Cirosu geçtiğimiz yıl 6.5 milyon dolara ulaştı. Bu yıl ise 10 milyon doları hedefliyorlar. Bu rakamlardan anlaşılacağı üzere şirket hızlı büyüyor. Son dönemde yüzde 35 yıllık büyüme oranı tutturduğu görülüyor. Platin Bilişim’in Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Bamyacı, 2001’de kurulan şirketin bugün 35 kişiyle yoluna devam ettiğini söylüyor. Platin Bilişim’in başarısının arkasında, veri güvenliğinin en önemli yazılımları arasında yer alan “Netback-up”u Türkiye’de en iyi uygulayan şirketlerden birisi olması yatıyor. Dile kolay, Netback-up’un kullanıcı rehberi tam 25 bin sayfa tutuyor! Platin Bilişim, yazılımda birbirinden farklı alanlarda faaliyet göstermek yerine bu yazılıma odaklanmayı seçmiş. Odaklanma, uzmanlığı ve güvenilirliği beraberinde getirmiş. Ayhan Bamyacı, “Sektördeki diğer şirketler senede bir tane Netback-up projesi yaparken biz uzmanlaştığımız için dört-beş tane yapıyoruz” diyor. Ayhan Bamyacı, bilişimde uzmanlaşmanın önemine inanıyor.

Veri güvenliği alanının Türkiye’de büyümesinde devlet tarafından yapılan yasal düzenlemelerin rolü büyük. Örneğin bankaların bu konuya yatırım yapmasını, BDDK’nın regülasyonları sağlamıştı. Veri sadece bankalar için değil diğer sektörler için de kritik önem taşıyor.

Hatırlanacağı üzere Amerika’da ünlü perakende zinciri Target’in müşteri bilgilerinin çalındığının ortaya çıkması üzerine CEO’su istifa etmek zorunda kalmıştı. Ayhan Bamyacı, perakende gibi sektörlerde de verinin kritik önem taşıdığını belirterek, “Regülasyonların diğer sektörlerde de yaygınlaşması gerek” diye konuşuyor.

Platin Bilişim, siber saldırılara karşı ise IBM’in Q Radar sistemini kullanıyor. Türkiye’de siber saldırıların birçoğunun gizli kaldığını belirten Bamyacı, “Açıklanan rakamlara göre Türkiye, fidye yazılımlarına 30 milyon dolar ödedi. Ama gerçek rakam bunun çok üzerinde” bilgisini veriyor.