incir.com e-ticarette yeni ve özgün bir model yarattı  

Barış Soydan

 

Fotoğraf: Yusuf Yıldırım incir.com Kurucu ve CEO 

 

Online alışverişte pazaryeri ve dikey e-ticaret modellerini geride bırakarak sosyal e-ticaret modelinin geliştirilmesine vesile olan Incir.com 13 milyon TL'yi aşkın yatırım alarak bugünlere geldi. 

 

Fırsat sitelerinin zirve yaptığı bir dönemde, 2012 yılında, çevresindeki arkadaşlarının online alışverişe güven duymadıklarını fark eden Yıldırım, arkadaşlarını bu konuda cesaretlendiriyor. Online alışveriş yapmaya başlayan arkadaşları Yıldırım'ın zihninde incir.com'un tohumlarını atıyor. Dost tavsiyesi ile güven probleminin ortadan kalktığını ifade eden Yıldırım, incir.com'da ortaya koyduğu sosyal e-ticaret modeli ile yeni bir model inşa ediyor. Yıldırım, "incir.com girişimcileri, bu model sayesinde alan adını yani markasını kendilerinin belirlediği bir e-ticaret mağazasına sahip olabiliyor ve sosyal çevrelerindeki kişilere aralarındaki güven ilişkisi sayesinde on binlerce farklı ürünün satışını yapabiliyor," sözleriyle modeli açıklıyor.

incir.com'un hem sosyal e-ticaret modeli hem pazarı hem de stratejisi ile daha temelden yenilikçi bir yaklaşım sunduğuna dikkat çeken Yıldırım yarattığı modelin bu yönüyle dünyaya örnek teşkil edebileceğine inanıyor. Yıldırım sözlerini şöyle sürdürüyor: "Incir.com, kendi ürününü kendi altyapısı ile satan klasik e-ticaret modeli ya da pazaryeri modeli gibi bilinen iki modelin de dışında. Biz burada farklı bir e-ticaret modeli ortaya koyuyoruz. Ne ürünü ne de teknik altyapı imkanı olan, diğer bir deyişle e-ticaret yapmak için aslında hiç imkanı olmayan fakat e-ticaret yapmak isteyen çok geniş bir kitleye bu fırsatı sunuyoruz. 'Alan adını al mağazanı kuralım, sen sat, biz gönderelim' diyoruz. 'Tek ve ortak bir platformda bir araya gelerek ölçeklenelim, birlikte alıp satalım ve birlikte kazanalım' diyoruz."

Melek yatırımlarla büyüdü

Proje daha başlangıç safhasında ÇiçekSepeti'nin Kurucusu Emre Aydın, enuygun.com’un Kurucusu Çağlar Erol, sektörün önemli yatırımcılarından Kaan Karamancı ve Cem Tüfekçi’nin tohum yatırımları ile başlıyor. Sonraki süreçte ise Kaan Karamancı ve CemTüfekçi'nin melek yatırımlarıyla devam ediyor. Bugün Türkiye'nin önemli melek yatırımcılarından Hasan Aslanoba, incir.com'un ilk yılında projeye 1 milyon dolar yatırım yapıyor ve test sürümü tamamlanıp Aralık 2013'te yayına başlıyor. Geçtiğimiz yılın haziran ayında ise Kaan Karamancı, Cem Tüfekçi ve Hasan Aslanoba 1 milyon dolarlık ikinci bir yatırım turu yapıyor. Yıldırım aldıkları yatırımları ve gelecek hedeflerini şöyle anlatıyor: "2015 yılı başlarında, artık kendisini ispat etmiş olan iş modelimizin sahip olduğu potansiyeli ortaya çıkarmak üzere daha büyük bir altyapı yatırımına ihtiyaç doğdu. Bu dönemde yapılan görüşmeler Hasan Aslanoba ve Kaan Karamancı’nın 3 milyon dolarlık bir yatırımı ile sonuçlandı ve bu yatırımla birlikte yaklaşık 13 milyon TL'lik toplam yatırıma ulaşmış olduk. 3 milyon dolarlık bu son yatırımda şirketimizin değerlemesi 57 milyon dolar olarak belirlendi. Son yatırımla birlikte özellikle kadro ve operasyon altyapımızı geliştirmeyi ve stoktan çıkış oranımızı artırarak müşteri memnuniyetini maksimize etmeyi hedefliyoruz. Bugün itibarıyla e-ticaret ciromuzla, yatay e-ticaret firmaları arasında ilk beşe girmiş durumdayız ve bir yıl içerisinde ilk 3 e-ticaret firması arasına girmeyi hedefliyoruz."

Bugün incir.com, 10 binin üzerinde girişimci ile her ay on binlerce müşteriye ulaşarak 5 milyon TL'yi aşkın satış yapıyor. Yıldırım böylelikle e-ticaret cirolarında son bir yılda yüzde 2500’lük bir büyüme yakaladıklarını aktarıyor. Bu büyüme ivmesini devam ettirerek 2015 yılının sonunda 25 bin, 2016 da ise 50 bin girişimciye hizmet veren bir 'sosyal e-ticaret platformu' haline gelmeyi hedeflediklerini anlatan Yıldırım, bu yılın sonunda 150 Milyon TL ciroya ulaşmayı hedeflediklerine dikkat çekiyor.