Kırılmayan bilgisayar pazarı!
Özel röportaj
Panasonic’in darbelere ve çarpmalara dayanıklı diz üstü bilgisayarı “Toughbook”un müşterisi arazide çalışanlar, dağda, bayırda gezenler…
Panasonic’te notebook’un adı “Toughbook”. “Toughbook” hem Panasonic’in notebook pazarındaki markası hem de darbelere, çarpmalara dayanıklı diz üstü bilgisayarların jenerik adı. Panasonic bu pazarda Avrupa ve Türkiye’de açık ara lider durumda bulunuyor. Panasonic Kurumsal Mobil Çözümler Ülke Müdürü Ali Oktay Ortakaya, Avrupa’da Pazar paylarının yüzde 65’e ulaştığını söylüyor. Teknoloji marketlerinde toughbook’u bulmak mümkün değil. Çünkü sokaktaki tüketiciye yönelik bir ürün değil. Özel bir kullanıcı kitlesi var. Arazide çalışanlar, dağda, bayırda gezenler… Yani askerler, teknisyenler, mühendisler… Teknoloji marketlerde bulunan diz üstü bilgisayarlar onlar için yeterli değil. Yüksek ısıya, darbeye, çarpmaya dayanıklı bilgisayarlara ihtiyaç duyuyorlar. Panasonic, onlara bu teknolojiyi sunuyor. Örneğin ambulans personeli… Yazın Antalya’nın sıcağında, kışın Erzurum’un soğuğunda hayat kurtarıyorlar. Ve bilgisayarlarının ekstrem koşullarda çalışabilmesi hayati önem taşıyor. Aynı şekilde doğal gaz dağıtımcılarının sahadaki personeli, sağlam diz üstü bilgisayarlara ihtiyaç duyuyorlar. Nitekim Bursa Gaz da Panasonic’in toughbook ürünlerini kullanıyor.
Peki toughbook neden teknoloji marketlerde satılmıyor? Çünkü ortalama bir tüketici için çok pahalı. Buna rağmen toughbook satın almak isteyenler ne yapıyor? Ortakaya’nın verdiği bilgiye göre şirketin internet sitesi aracılığıyla ürünlere ulaşabiliyor.
Hatırlandığı gibi Panasonic Türkiye’de çalkantılı bir dönem yaşamıştı. Uzun dönem boyunca Tekofaks grubu tarafından temsil edilen marka, bilişim alanında 2012’de yola kendi başına devam etmeye karar verdi. O günden bu yana Türkiye’de hızlı büyüyor. Ortakaya 2016 için yüzde 50 büyüme öngördüklerini söylüyor.
Panasonic’in küresel operasyonu dört ana iş alanından oluşuyor: Otomotiv, aydınlatma, ses-görsel bazlı bilgi teknolojileri ve beyaz eşya. Ortakaya, Panasonic’in bilgi teknolojilerine yönelik ürünlerini yönetiyor. Panasonic aydınlatma alanında ise geçtiğimiz dönemde satın aldığı Viko aracılığıyla faaliyet gösteriyor. Ali Oktay Ortakaya ve ekibi de, elektrik anahtarları üreticisi Viko’nun Sancaktepe’deki binasında görev yapıyorlar.
Ortakaya, Panasonic’in toughbook operasyonunu distribütör şirketten devraldığı 2012 yılından bu yana şirkette görev yapıyor. Performansı başarılı: O tarihten bu yana şirketin satışları dört kat büyüdü. 2018’e kadar yıllık bazda yüzde 50 büyüme temposunu koruyacaklarını belirten Ortakaya, bilişim kökenli bir yönetici. Daha önce HP ve Blackberry’de görev yaptı. Panasonic’in Japonya’daki merkeziyle bire bir iletişim içinde çalışıyor. 50 milyar dolar cirolu bir dev olan Panasonic’in iş kültürünün merkezinde müşteri memnuniyeti olduğunu belirtiyor. Düzenli olarak dünyanın dört bir yanında müşterilerden ve müşteri adaylarından geri besleme topluyorlar. Yeni ürünleri buna göre oluşturuyorlar…