Özel röportaj... E-Tohum'un yeni yatırım stratejisi

STARTUP YATIRIMCI REHBERİ 2016
Özel Röportaj
Genç startupları şirketler, yatırımcılar ve profesyonellerle buluşturan pazar yeri E-tohum'un kurucusu Burak Büyükdemir, beş yıl içinde 100 projeye daha yatırım yapmayı planladıklarını açıklıyor. Ve startup'lara ilgi gösteren yabancı yatırımcıların Türkiye’yi de takibe alacaklarını belirtiyor.
Start-up deyince Türkiye'de ilk akla gelen isimlerden Burak Büyükdemir... İnternet, e-ticaret, mobil, oyun ve yazılım konusunda ticari değer taşıyan bir fikri olan, bu fikri projelendirip kendi şirketini kurmayı planlayan veya kurmuş tüm girişimcilere yol gösteriyor. Yeni ekonominin genç girişimcileriyle şirketler, yatırımcılar ve profesyonelleri bir araya getiren bir pazar yeri olarak faaliyet gösteren E-Tohum'un kurucusu Burak Büyükdemir, “Bu sene SaaS ve mobil alandaki girişimler, giyilebilir teknolojiler, sağlık, oyun ve iletişim teknolojilerine ağırlık vereceğiz. Özellikle bu alanlarda çalışmaları olan başarılı girişimlere destek olacağız” diye konuşuyor. Bunun dışında 3D printerlar, m-ticaret, e-ticaret, online eğitim rehberliği, bulut teknolojileri, sosyal sanal gardırop, online sinema, interaktif dijital kitaplar ve medikal simülasyon sistemlerindeki girişimlerle irtibat halinde olacaklar. Kurum olarak girişimlere 20 bin dolar yatırım yapıyor. Her yıl seçtikleri girişimcilere iş planı, proje yönetimi, sunum yöntemleri gibi konularda da eğitimler sunarak onları her yönden destekliyor.
Yatırım yapmaya değer start-up'larda ne gibi özellikler arıyorsunuz?
Etohum Yatırım Ağı olarak yatırım yaparken ilk önce ekibe dikkat ediyoruz. İşi yapan girişimcilerin bu alanı bilmeleri, heyecanlı ve tutkulu şekilde çalışmaları öncelikli olarak baktığımız noktalar. Diğer taraftan iş planı da seçimlerimizde çok önemli bir rol oynuyor. Çünkü iş planı başlangıç noktasında girişimcinin elindeki taslak bir harita gibidir; içinde önemli birçok noktayı barındırır. Yapılacak iş modelinin müşterinin hangi sorununu çözdüğüne de dikkat ederiz. Pazar rekabetinin ve ekibin iş planında nasıl yer aldığına bakarız. Finansal bölüm geleceğe yönelik tutarlı tahminler içeriyorsa, bu seçim sürecinde bizim için önemli bir artıdır. Aynı zamanda iş planının sayfa sayısından çok içeriğinin doyurucu olmasını tercih ediyoruz ve girişimin nasıl bir katma değer yarattığı üzerinde duruyoruz. Artık online şirketler, hangi trendi takip ederse etsin, yerel hareket edip küresel bir etki bırakmak için markalaşma faaliyetlerini geleneksel uygulamalar ve yeni yaklaşımlar ile harmanlamak durumunda. Sosyal medya trendlerinin, dijital ve nöro-pazarlama stratejilerinin markalaşma sürecinde etkisi çok büyük. Bu nedenle yeni girişimlerin bu konuları da değerlendirmeye alması gerekiyor. Elbette değerlendirmeye aldığımız ve yatırıma değer bulduğumuz girişimlerin ortak özelliği, yaratıcılıkla beslenen ve yeni çözümler ortaya koyan “katma değerli” girişimler olmaları. Hedef kitlemiz, girişimlerini belirli bir seviyeye taşımış ve daha ileri seviyeye ulaşmak isteyen, günümüzün dijital trendlerini en iyi şekilde birleştiren ve aldıkları yatırımlarla kendilerini geliştirebilen girişimciler.
2016'da yatırım yapmayı planladığınız start-up'lar için nasıl bir strateji izlemeyi düşünüyorsunuz?
Girişimlerle sadece bir-iki aylık bir dönem değil daha uzun vadede birlikte çalışmayı hedeflediğimiz için, süreç içinde seçtiğimiz girişimcilere ofis yeri sağlıyoruz, düzenli olarak toplanarak iş süreçlerini ve stratejilerini birlikte belirliyoruz. Sektörlerinde birlikte çalışacakları şirketlerle iletişim ve işbirlikleri kurmalarına yardımcı oluyoruz, yatırımcılara sunum yapmalarına destek oluyoruz. Her yıl seçtiğimiz girişimcilere iş planı, proje yönetimi, sunum yöntemleri gibi konularda eğitimler sağlıyor ve yatırımcılarla sosyal bağlantı imkânı sunarak onları her yönden destekliyoruz. Etohum süreçleri boyunca sağladığımız eğitimler, yurtiçi ve yurtdışından konunun uzmanları tarafından veriliyor. Aynı zamanda her yıl seçtiğimiz girişimcilere iş planı, proje yönetimi, sunum yöntemleri gibi konularda da eğitimler sunarak onları her yönden destekliyoruz. Girişimlere ise maddi destek sağladığımız noktalarda en fazla 20 bin dolar yatırım yapıyoruz. Tabii bir de girişimcilerin girişimcilere desteği çok önemli; bunun farkındayız. Girişimcilerin birbirlerinden alışveriş yapmaları ve birbirlerini, ekosistemi büyütmeye yardımcı olmaları gerektiğine inandığımız için onlara bu şekilde de sürekli destek oluyoruz. 2016 yılı ajandamızda da aynı destekleri ve organizasyonları sürdüreceğiz.
2016'da internette hangi alanlarda faaliyet gösteren alanlara yatırım yapmaya değer buluyorsunuz? Yatırım açısından hangi kulvarlar cazip?
Teknoloji ve internet girişimleri, ekonomiden bağımsız olarak büyümelerini sürdürüyorlar. Bu anlamda internet girişimcileri güçlerini artırarak büyüyecekler. Yabancı yatırımcıların Türkiye’ye olan ilgisinin artacağını da tahmin ediyorum. Önümüzdeki beş yıl içinde en az 100 projeye daha yatırım yapmayı ve ortak olmayı planlıyoruz. Etohum Yatırım Ağı'ndaki melek yatırımcılar olarak daha çok teknoloji ve internet girişimleriyle yakından ilgiliyiz. Önümüzdeki yıllarda odak noktamız SaaS ve mobil alandaki girişimler, giyilebilir teknolojiler, sağlık, oyun ve iletişim teknolojileri olacak. Özellikle bu alanlarda çalışmaları olan başarılı girişimlere destek olacağız. Bunun dışında 3D printerlar m-ticaret, oyun, e-ticaret, online eğitim rehberliği, bulut teknolojileri, sosyal sanal gardırobu, online sinema, interaktif dijital kitaplar ve medikal simülasyon sistemleri alanındaki farklı girişimlerle irtibat halindeyiz. Bu girişimlerin yeni ekonomiyi büyütecek ve zenginleştirecek sağlam adımlar atmaları için her anlamda onlara destek oluyoruz.
E-TOHUM HANGİ STARUP'LARA YATIRIM YAPIYOR?
- SaaS ve mobil alandaki girişimler, giyilebilir teknolojiler, sağlık, oyun ve iletişim teknolojilerindeki başarılı girişimleri yatırım yapmaya değer buluyor.
- Ayrıca 3D printerlar, m-ticaret, e-ticaret, online eğitim rehberliği, bulut teknolojileri, sosyal sanal gardırop, online sinema ve interaktif dijital kitaplar, medikal simülasyon sistemlerindeki girişimlerle de irtibat halinde olacak.
- Girişimlere 20 bin dolar yatırım yapan E-tohum iş planı, proje yönetimi, sunum yöntemleri gibi konularda eğitim desteği de veriyor.
- Yatırım kriterlerinin başında ekibin bilgisi, girişime karşı duyduğu tutku geliyor.
- Girişimcinin elindeki taslak bir harita olarak gördükleri iş planı ikinci sırada geliyor. Pazar rekabetinin ve ekibin iş planında nasıl yer aldığına bakılıyor.
- İş modelinin müşterinin hangi sorununu çözdüğü diğer önemli nokta. Finansal bölüm geleceğe yönelik tutarlı tahminler içeriyorsa, seçim sürecinde bir artı.