AR-GE 250


Özel röportaj: Hopi tuttu mu?

Barış Soydan

 

Genel Müdür Onur Erbay, “Üye işyeri sayısını yakında ikiye katlayacağız” diyor.

“Boyner Grubu dışındaki şirketlerin Hopi’ye mesafeli yaklaştığı söyleniyor, ne diyorsunuz?” diye sordum, Hopi Genel Müdürü Onur Erbay’a geçtiğimiz ay yaptığımız görüşmede. “Yarın GAP, Banana Republic ve Marks & Spencer’ın Hopi’ye katıldığını duyuran reklam kampanyasına bHopiGenelMuduruOnurErbayaşlıyoruz” diye cevap verdi, “Yani Fiba Holding bünyesindeki markalar artık bizimle.” Onur Erbay’dan öğrendiğime göre GAP ve Marks & Spencer sadece başlangıç, onları önümüzdeki dönemde çok büyük bir gıda perakendecisi izleyecek. “Önümüzdeki dönemde 20’ye yakın markanın Hopi’ye katılmasını bekliyoruz” diyor. Kısacası Hopi büyüyor. Rakamlar da böyle söylüyor. Bugüne kadar 2.5 milyon müşteri Hopi’yi indirdi. Hedef, bu rakamı 5 milyon kişiye çıkarmak. Yine Erbay’ın verdiği bilgilere göre bu kişilerin yarıdan fazlası Hopi’yi aktif olarak kullandı. Bugüne kadar 30 milyondan fazla “paracık” kullanıldı. Kullanılan paracıkların TL olarak değeri 50 milyon liraya ulaşıyordu. Hopi, yıl sonunda 55 markaya ulaşmayı hedefliyor. Gelecek sene ortasında ise Hopi üyesi markaların sayısının 100’e ulaşması öngörülüyor.

Hopi’nin büyümesinde elbette Türkiye’de akıllı telefon kullanımında yaşanan artış önemli rol oynayacak. Şu anda Türkiye’deki telefonların yüzde 42’sinin akıllı olduğu sanılıyor. Bu rakamın gelecek sene yüzde 55’e çıkması bekleniyor. Bu oran, dünyanın geri kalanıyla kıyaslandığında yetersiz. Amerika’da bu oran yüzde 75’i, Uzakdoğu’da ise yüzde 90’ı buluyor. Yani Türkiye’de akıllı telefon kullanımında hızlı artış sürecek. Akıllı telefonlar arttıkça Hopi benzeri aplikasyonların kullanımı artacak.

Hopi bir CRM platformu. Üye markalara CRM, yani müşteri ilişkileri yönetimi yapma olanağı sağlıyor. Bunun sonucunda müşteri kazandırıyor. Bir örnek: Gençleri hedefleyen markalar, Hopi’nin veri tabanı aracılığıyla segmentasyon yaparak hedef kitlelerine yönelik kampanya düzenleyebiliyorlar. Hopi aracılığıyla markalar müşterilerini de daha iyi tanıyor. Örneğin bir müşterinin bir AVM’de hangi mağazaları, hatta hangi reyonları gezdiği bile görülebiliyor.

Onur Erbay’ın verdiği bilgiye göre bugüne kadar Hopi aracılığıyla kampanya dönemlerinde cirolarını yüzde 50 artıran markalar bile var.

Hopi, inovatif bir proje. Türkiye’de bir benzeri yok. Dünyada da bir benzerinin olmadığını Onur Erbay’dan öğreniyorum. Benzersiz oluşu, kopya bir proje olmamasından, tümüyle yerel ihtiyaçlardan yola çıkılarak yaratılmış olmasından kaynaklanıyor. Hopi fikri, Boyner’in devamlı olarak düzenlediği fikir arama konferanslarından birinde çıkıyor… Söz buraya gelmişken Onur Erbay’a, Hopi aracılığıyla toplanan verilerin Boyner Grubu tarafından kullanılıp kullanılmadığını da sordum. “Bizim için Boyner ile üyemiz olan diğer şirketler arasında hiçbir fark yok” dedi ve şöyle devam etti: “Grup şirketleriyle aramızda Çin Seddi var. İç denetim mekanizmamız bunu sürekli denetliyor.”

Hopi’nin arkasındaki yazılım tümüyle yerli. Aplikasyon yazılım şirketi Kartaca tarafından geliştirildi. Üç haftada bir yeni bir sürüm çıkıyor.

Onur Erbay’ın ilginç bir kariyer geçmişi var. Dijital girişim alanında faaliyet gösteren bir şirketi yönetiyor ama eğitimi bilişim alanında değil. (“Zaten gerekmiyor” dediğinizi duyar gibiyim.) ODTÜ Makine Mühendisliği mezunu. Daha önce Otokar’da üretim tarafında çalışmış ve MBA için Amerika’ya gitmiş. Hopi’den önce, dijital dünyanın amiral gemilerinden Ebay’in Kaliforniya’daki merkezindeydi. Burada yaklaşık 1.5 yıl çalıştı, Hopi’den teklif gelmesi üzerine Türkiye’ye döndü.

Son bir konu: Hopi, yeni bir girişim olduğu için şu anda karlı değil. Onur Erbay, “Çok uzak olmayan bir gelecekte kara geçeceğiz” diyor.