Serdar Urçar'ın kaleminden... STARTUP’TAN, SCALEUP’A

YAZI Serdar Urçar - Mentor ve Melek Yatırımcı
Bu dergide bir süre önce “Ölüm Vadisinden Çıkış” adlı bir yazı yazmıştım. Bu yazıda startup’ların ilk yola çıkıştan sonra içinden geçmek zorunda oldukları dar geçide ilişkin neler yapmaları gerektiğini, kendi bakış açımdan paylaşmıştım. Bu yazıda o dar geçidi arkasında bırakan, yatırım alan, büyüyen ve bir sonraki aşamaya, artık orta boyutlu bir şirkete dönüşme noktasına gelen startup’ların nelere dikkat etmesi gerektiğini -yine kendi perspektifimden- sizlerle paylaşacağım.
Stratejiyi Gözden Geçirme Zamanı. Bir stratejiniz var, çalışıyor ve sizi bu noktaya kadar getirdi. Buraya kadar güzel. Ama artık bir üst ligdesiniz ve burada oyun farklı oynanıyor. Acaba ana stratejik eksene dokunmadan, hafif rötuşlara, bir miktar ayarlamaya ihtiyaç var mı, ona bakmanın tam zamanı. Zira birazdan gaza daha da sert basacak, daha iyi rakiplerle mücadele edecek, daha zor rüzgarlarda yelken açacaksınız.
Organizasyonu Güçlendirmek Şart. Bu aşamada aldığınız yatırımla yapabileceğiniz en önemli hamle, bana göre ekibe doğru eklemeleri yapmakla ilgili. Öncelikle bugünkü organizasyon yapısı sizi bundan sonraki yolculuğa taşır mı, ona bakmanız lazım. Tabii duruma göre değişir ama benim naçizane tahminim büyük ihtimalle organizasyon yapısını gözden geçirmeniz ve bazı değişiklikler yapmanızın gerekeceği yönünde. Hangi yeni rollere ihtiyaç olduğu, bu rollere nasıl profillerin oturması gerektiği ve bu kişilere tatmin edici koşulların nasıl önerileceği hep stratejik kararlar ve bu aşamada alınması gerekiyor. Bir de sonuçta hala küçük, orta boy bir şirket olarak dış akıldan nasıl yararlanacaksınız, ona da bakmak lazım. Sonuç itibari ile gereksinim duyduğunuz her bilgi ve deneyimi tam zamanlı çalıştırabilmeniz olanaksız.
Yerel’den Küresel’e. Belki scaleup aşamasına gelene kadar zaten bölgesel, global pazarlara adım attınız ama eğer bu noktaya kadar yerel pazarla geldiyseniz, uluslararası vizyon ne olacak, Türkiye’den sonra hangi pazarları deneyeceksiniz, bunu nasıl bir modelle yapacaksınız, bu konuların tam sırası. Veya bölgesel bir varlık oluşturdunuz ama henüz zayıf bir noktada, onu nasıl güçlendirip, yeni ülke ve bölgelere taşıyacaksınız, ona odaklanmanız lazım. Sonuçta buradan yeni yatırım turlarına ve iyi bir çıkışa doğru yürüyeceksiniz, oyunu en azından bölgesele taşımanız şart, bunu atlayamazsınız.
Yatırım Turları Bitmedi. Muhtemelen ilk kurumsal yatırım şirkete girdi ve bu şu ana kadar aldığınız yatırımların çok ötesinde. Şirketin nakit akışı da fena değil, belki ufukta operasyon karlılığı da gözüküyor. Ama bütün bunlar bir süre sonra yakalamak istediğiniz ölçek için yeniden paraya ihtiyacınız olabileceği gerçeğini örtmesin. Bu nedenle yeni seriler için ne yapmak lazım, yatırım işini kim takip edecek, ne kadar ve ne zaman sorularını havada bırakmamak doğru olur.
Kurucular ve Profesyoneller. Bu hassas bir konu ama birden fazla kurucu varsa ve bazıları tam olarak oturmadıkları rolleri başlangıç aşamasında oynadıysa, gelinen noktada bu kurucuların yerine daha ehil profesyonelleri koymak ve onları ya farklı görevlere, ya da sembolik de olsa yönetim kuruluna kaydırmak şirketin orta ve uzun vadeli geleceği için daha doğru adım olabilir. Bu noktada lider kurucuya önemli ve zor bir görev düşüyor. Ama amaç artık şirket performansı ve değerini maksimuma taşımak olmalı. Hatta lider kurucu bunun için bir gün kendisi ile ilgili de stratejik bir karar alması gerekebileceğini çok zor da olsa aklının bir köşesinde tutabilmeli.