Taze meyveler artık internette
Turkishtime özel haber
Son dönemde en hızlı gelişen ekonomik kategorilerin başında e-ticaret geliyor. Hacim ve işlem sayısının artması kadar tüketicinin e-ticaret mecrasına ilgisi her geçen gün büyüyor. İnternetten kıyafet mi alınır ön yargısı kırıldı. Artık internetten meyve sebze alışverişi başladı.
Haber: Candeğer Muradoğlu candegermuradoglu@turkishtimedergi.com
Türkiye'de hızlı büyüyen bir kategori olarak online ticaret segmenti, tüketim anlayışında köklü bir değişime neden oluyor. İnternet üzerinden satınalma tercihleri de her geçen gün daha fazla önemli hale geliyor. Yani online; tükteciyi, şirketleri ve ürünleri yeniden biçimlendiriyor. Bu da niş pazarların ortaya çıkmasına neden oluyor. İnternetten taze sebze, meyve ve organik ürün satışı yapan e-ticaret siteleri gün geçtikçe artış göstermeye başladı. Uzmanlar tarafından doğal meyve sebze satan sitelere ilginin artırdığı söyleniyor. Doğal besinlerin şehirlerde yaşayan insanların sofrasına kolayca girebilmesini sağlamak amacıyla birçok platform kuruluyor. Bu da gelişen teknolojiden meyve sebzede nasibini aldığını gösteriyor.
Artan nüfus ve şehirleşme büyük etken...
Bunun nedenlerini E-tohum'un CEO'su Burak Büyükdemir şöyle anlatıyor: "En önemli nokta insanların daha organik ve doğal sebze-meyveye ulaşma çabaları. Eskiden hemen herkesin köylerde bir ayağı vardı. Salçasını, yağını, sebve –meyvesini haftasonları alıp gelebiliyordu. Artan nufüs, şehirleşmeyle birlikte birçok gıda ürünleride endüstrüleşti. Bununla birlikte haftaiçi iş çıkışı marketlerde oluşan yoğunluk ve uzun kasa sıraları, ve artık insanların zamanlarının kısıtlı olması en önemli etkenlerden. Çoğu kişi çalışıyor ve saatlerce semt pazarlarında dolaşıp en iyi ürünü seçme imkanları yok. Tüm bunları göz önüne aldığımızda böyle bir Pazar oluştu diyebiliriz. "
Bugüne kadar e-ticaretin en önemli ciro kategorileri olan giyim ve tüketici elektroniği oldu. Artık online meyve sebze satışı da en çok satan kalemler arasına girmeye başladı. Çünkü sebze ve meyve günlük tüketim ihtiyaçlarımızdan olduğu bir gerçek. Gıda pazarı da Türkiye'deki en büyük pazarlardan biri. Bu yüzden bu alanda girişim yapan girişimciler zamanı kısıtlı olan tüketiciye aradıkları doğal, sağlıklı ve yöresinden gelen sebze/meyveyi tedarik edebilmeyi amaçlıyorlar.
Mevsimine göre farklı bölgelerden geliyor
Bu e-ticaret siteleri tüketicilerin gün içerisinde yorucu iş temposunun ardından bir de çarşı pazar koşuşturmasına gerek kalmadan ev ve işyerinden verecekleri siparişlerle ; aracısız olarak en taze ve doğal ürünleri üreticiden alacaklar ve böylelikle kendilerine ve ailelerine daha fazla vakit ayırma fırsatı doğuruyor. Onlar doğal, yerinde ve mevsiminde sebze ve meyveyi tarladan topladıktan ya da üreticiden temin ettikten sonra sadece bir gün sonra evlere ulaştırılıyor. Üreticiler genelde mevsimine göre farklı bölgelerden seçiliyor.
Burak Büyükdemir Tazelezzetler.com’un araştırmasını referans göstererek, 2013 yılında sadece İstanbul sebze/meyve Hallerinde ki toplam hacim 2.6 milyar dolar olduğunu söylüyor ve şöyle devam ediyor: “Burada yeni Hal yasasına gore tüm sebze/meyvelerin artık Hal’den geçmesine gerek kalmadığınıda belirtmekte fayda var. Migros gibi büyük marketler direct olarak üreticiden tedarik ediyor. Aslında Pazar dahada büyük. Elbette buradaki fırsatı gören girişimciler bu pastadan pay almak isteyecektir. Burada en önemli nokta daha iyi hizmet verebilmek.”
ABD ve Avrupa'da Amazon gibi şirketler internet üzerinden sebze ve meyve satışı yapılıyor. Dünyada bu kategorideki ilk örnek olan Webvan'dı. Hellofresh.com, gausto.co.uk, dinnr.co.uk, blueapron.com, farmingo.com yurtdışındaki örnekler bu segmentte satış yapan siteler arasında yer alıyor.
Türkiye’den verilebilecek örnekler de var. Pratikchef.com, nazillisepeti.com, tazedirekt.com,tazemasa.com ve memlekettengelsin.com bu örnekler arasında... Bu siteler, son kullanıcya hitap ediyorlar. Bir başka alan olarak da B to B yani işletmelere yönelik gıda temin hizmeti veren internet firmaları var. Buna da tazelezzetler.com’u örnek verebilir.
“Niş bir pazar”
Online meyve-sebze alanı e-ticarette niş bir pazar sayılacağıın söyleyen manavim.com kurucusu Erol Ağırlar, internetten ilk kez organik meyve sebze satan siteyi kurduklarını söylüyor. 8 yıl önce kurulan platforma en çok talep İstanbul'dan geliyor. Ürünler haftalık olarak teslim ediliyor. Şehir dışından gelen talepler ise kargo yoluyla gönderiliyor. Hafta boyunca toplanan şiparişler cumartesi günü evlere teslim ediliyor.
“1500 TANE MÜŞTERİ İLE TEMASIMIZ VAR”
KADRİ ÖZDAL
N11.com Satış Genel Müdür Yardımcısı
"Offline pazarda market ürün grubunu sadece belirli bölgelere sunan büyük ölçekli süpermarket zincirleri ve bu hizmeti sunan bölgesel oyuncular bulunuyor. n11.com olarak sektördeki ilkleri ve farklılıkları yaratmak için yola çıktık ve market alışverişini online olarak Türkiye’nin her köşesine ulaştırmayı hedefledik. Başlatmış olduğumuz proje sayesinde sadece belirli illere değil tüm coğrafyaya satış yapıyor ve ürünlerin üreticiden tüketiciye direk ulaşmasını sağlıyoruz. Şu anda 4 binden fazla market ürününü satışa sunduk ve bu sayıyı her geçen gün arttırıyoruz. Bu artışta amacımız, platformumuz üzerinden alışveriş yapan müşterilerimizin bütün ihtiyaçlarını karşılamalarını sağlamak. Bu bakış açısı ile manav projemiz için ciddi bir yatırım yaptık ve şu an Türkiye’de ilk kez tüm ülkeye taze meyve-sebze satışı yapan tek platform olma misyonunu üstlendik. En doğal ürünleri bir gün içinde market fiyatlarından daha ucuza ve ücretsiz kargo avantajı ile müşterilerimize sunuyoruz. Manav grubundaki müşteriler doğal ve taze ürünleri tercih ediyorlar. Uygun fiyatlı ve hacim/ağırlık olarak taşıması zor ürünler de ayrıca tercih sebebi oluyor. Ancak burada asıl önemli olan nokta hızlı ve güvenilir hizmet ihtiyacı. Bu nedenle alanında güçlü ve tecrübeli dünya çapında tedarikçiler ile direkt olarak çalışıyoruz. Şeftaliyi Bursa'dan, portakalı Finike'den, elmayı Isparta'dan mevsiminde toplayarak ürünleri soğukta donmayacak, sıcakta yanmayacak şekilde özel ambalajında Türkiye’nin tüm noktalarındaki tüketicilere ulaştırıyoruz. Günlük tüketim ürün grubunda beklediğimiz başarıyı yakalamış durumdayız. Şu anda günde ortalama 1500 müşteri ile temasımız oluyor. Müşterilerimizden gelen yorum ve tavsiyeler ışığında ürün çeşidimizi ve sayımızı artırmaya devam ediyoruz."