Teknoloji liderlerinin öngörüleri... “2018’de yapay zekayı konuşacağız”
“Araştırmaya göre 3 ila 5 yıl içinde fiziksel bir nesne ya da sistemin dinamik bir yazılımının, milyarlarca dijital ikiz tarafından temsil edileceğini öngörüyor”
YAZI
Ayşem Ertopuz
Turkcell Dijital Servisler ve Çözümlerden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı
2018, IoT için gerekli ultra bağlantılı ortamın sağlanabilmesi için altyapı yatırımlarının da öne çıktığı bir yıl olacak. 4.5G ihalesi sonrası frekansların teknoloji bağımsız kullanılabilmesi ile 5G’ye adım atan Türkiye, 2018’de standartların belirleneceği 5G’de etkili konumda olacak. Biz de Turkcell olarak 5G teknolojisi için 2018 yılında çalışmalarımıza devam edeceğiz.
Yeni yılda sıkça konuşacağımız diğer bir alan da yapay zeka olacak. Gartner’ın yaptığı 2018’in Stratejik Teknoloji Trendleri araştırmasına göre; derin öğrenme, nöral ağlar ve doğal dil işleme gibi teknolojileri içeren yapay zeka ile birlikte iş modellerindeki dijital dönüşüm ve inovasyon da ivme kazanacak. Kısa bir süre önce hizmete sunduğumuz Türkiye’nin arama motoru Yaani ile biz de Turkcell olarak yapay zeka için altyapı oluşturma çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Yine Gartner’ın araştırmasına göre 2018’in trend teknolojileri arasında dijital ikizler, sanal ve artırılmış gerçeklik, blockchain gibi kavramlar yer alıyor.
Bu teknolojilerden Digital Twin (Dijital İkiz), gerçek olarak davranacak şekilde modellenmiş bir nesnenin sanal kopyası anlamına geliyor. IoT bağlamında, dijital ikizler gerçek dünyadaki nesnelerle bağlantılı olup benzerleriyle ilgili durum hakkında bilgi sunuyor, değişikliklere cevap vererek işlemleri geliştirerek katma değer sağlayabiliyor. Araştırmaya göre 3 ila 5 yıl içinde fiziksel bir nesne ya da sistemin dinamik bir yazılımının, milyarlarca dijital ikiz tarafından temsil edileceğini öngörüyor.
Finansal bir değer olarak yaygınlaşması ile hayatımıza giren Blockchain de 2018’de konuşulmaya devam edecek. Blockchain kavramı şifrelenmiş işlem takibi sağlayan bir veri tabanı olarak tanımlanıyor. Finans ve ödeme sistemlerinde çığır açan bu teknoloji hukuk, akademi, seçim, patent ve yayın hakları gibi farklı alanlarda da duyacak, uygulamalarına şahit olacağız. Son olarak VR (Virtual Reality-Sanal Gerçeklik) setleri henüz geçtiğimiz yıl popülerliğini kazanmışken AR (Augmented Reality-Artırılmış Gerçeklik) destekli uygulamaların ve cihazların çıkmasıyla birlikte popülaritesini AR'a devretmesini bekliyoruz. Bu durumun başlıca nedeni olarak kullanımı kolay ve nispeten uygun AR çözümlerinin kullanıcıya telefon üzerinden dahi sunulabilmesini gösterebiliriz.
Türkiye’nin dijital operatörü olarak önümüzdeki yıllarda mümkün olabilecek her şeyin servis haline getirileceğini öngörüyoruz. Bu durumu da şöyle açıklayabiliriz: Kurumlar çekirdek sistemlerini modernize ettikçe ve teknolojik gelişmelere adapte oldukça geleneksel iş ürünleri de servisler olarak yeniden tasarlanıyor. Bu servisler/hizmetler Bulut Bilişim'in modelleri olarak biliniyor. Yazılım, Platform ve Altyapı Hizmetleri (SaaS, PaaS, IaaS) olarak bilinen üçlü modeli geliştirmeyi hedefleyen bir görüşten bahsediyoruz.