İşte internetin 30 yeni milyoneri! (2)

Turkishtime özel araştırma
Araştırmanın ilk bölümü için tıklayın
-O-
OGLI
Arvato, Ogli satın almasıyla Türkiye pazarına giriyor
Arvato Türkiye CEO'su Soner Cesur

arvato_soner_cesur1
E-ticaret başta olmak üzere B2C firmalara paketleme sonrası hizmet vermek üzere 2012 yılında kurulan Ogli, Türkiye'deki 10'uncu yılını geçiren entegre e-ticaret hizmetlerinde Avrupa’nın en büyük servis sağlayıcılarından olan Alman Arvato tarafından satın alınıyor. Böylelikle Arvato, satın alma sayesinde şimdiye kadar çağrı merkezi, satış sonrası hizmetler ve bilişim hizmetleri alanında servis sağladığı Türkiye pazarında e-ticaret alanında da firmalara tedarik zinciri hizmetleri vermeye başlıyor.
Şirket yapısında hedeflenen dönüşümü aktaran Arvato Türkiye CEO'su Soner Cesur, "OGLI satın almasıyla birlikte bugün günde 50 bin adede kadar gönderi yapabilen, e-ticarete özel dizayn edilmiş kusursuz işleyen bir platformun yanı sıra, Türkiye'nin tedarik zinciri yönetimi alanındaki en tecrübeli yönetim, operasyon ve teknoloji ekipleri de Arvato ekibinin bir parçası haline geldi. Müşterilerimize ana iş alanları dışında kalan çok geniş bir yelpazede hizmet sağlayarak müşterilerimizin ana iş kollarına odaklanmalarına ve böylece daha çevik ve rekabetçi hale gelmelerine destek olacağız" yorumunu getiriyor. Yaklaşık 3 yılda 20'nin üzerinde markaya hizmet veren bir firma olduklarını ekliyor.
Arvato'dan sonra uçtan uca hizmet vermeye başladık
Arvato SCM olarak e-ticaret alanında hizmet veren müşterilerimizin ürünlerinin son kullanıcı için hazırlanması süreçlerini yönettiklerini söyleyen Cesur, bu anlamda tedarikçilerden teslim aldıkları ürünleri depolanmak üzere kalite ve görsel kontrollerden geçirdiklerini anlatıyor. Siparişler oluştukça mezanine alanlardan batch bazda topladıkları ürünleri sipariş bazında ayrıştırdıklarını ve bu ürünlerin ütüleme, baskı, hediye paketi, hediye notu, insert/broşür ekleme, hedefe yönelik insert/broşür ekleme, fatura basımı, ürün kiti oluşturma gibi çeşitli katma değerli hizmetlerle paketlemeleri tamamlandığını anlatıyor. Son kullanıcıya iletilmek üzere sevkiyatı gerçekleştirdiklerini söyleyen Cesur, "Arvato tarafından satın alınmamız sonrasında 2012'den beri devam ettirdiğimiz bu hizmeti uçtan uca olacak şekilde geliştirdik. Bu anlamda web sitesi yapımı, hosting, içerik yönetimi, call center ve CRM hizmetleri gibi daha kapsamlı bir sürecin içerisine girmiş bulunuyoruz. Şuan IKEA, Media Markt, Koton, Deriden, Hepsiburada.com, Kliksa, Loreal, Estee Lauder, Mac, Clinique, Jeunesse gibi sektörün önde gelen markalarına hizmet veriyoruz" diyor.
* * *
-P-
PROTRANSLATE.NET
Birimcevir ve Emlakz’den sonra profesyonel çeviri hizmeti: Protranslate
Kurucu Ortak Kerem Kalkancı
Geçtiğimiz yılın ekim ayından beri faaliyet gösteren Protranslate.net, online profesyonel çeviri hizmeti almaya dönük bir hizmet veriyor. Kerem Kalkancı, Burak Balık ve Kerem Hallaç'ın geçtiğimiz yılın Mart ayında kurdukları Protranslate.net pilot çalışmalar yapıyordu. Kalkancı'nın 2005 yılında kurduğu ve aylık 1 milyon ziyaretçisi olan Birimcevir.com'un profesyonel hizmet almak isteyen kullanıcılara yönelik yeni bir versiyonunu hizmete sunduklarını kaydeden Kalkancı, başlangıçta Protranslate.net için öngördükleri bütçenin 300 bin TL olduğunu ancak süreç içinde bu bütçeyi artırarak ekiplerini büyütüp branding ve iş ortaklığı çalışmalarına ağırlık verdiklerini ve yurtdışına hizmet verme konusundaki adımlarımızı hızlandırdıklarını ifade ediyor.
Kalkancı, çevirmen kadrolarını genişleterek çokdilli bir ekip ile İngilizce, Almanca ve Arapça gibi potansiyeli yüksek dillerden çift yönlü çeviri hizmeti vermeyi planladıklarını dile getiriyor. Acil ihtiyaçlara hızlı çözüm üretmeyi hedefleyen Protranslate.net, sipariş ve teslimat sürelerini hızlandırmak üzere çalışmalarını sürdürüyor.
Dijital girişimciliğe 2005’te başlıyor
Kalkancı kendi girişimcilik hikayesini şu sözlerle anlatıyor: "Girişimciliğe 2005 senesinde kurduğum bir portal ile başladım. BirimCevir.com adresinde halen yayına devam eden bir çeviri portalımız, 2012 senesinde hayata geçirdiğimiz Emlakz.Com adresinde bir emlak ilan portalımız ve 2014 senesinin Ekim ayında hayata geçirdiğimiz Protranslate.net adresindeki profesyonel çeviri hizmetleri platformumuz bulunuyor. 2012 senesinde kurduğumuz Emlakz.Com için projeye başladıktan bir yıl sonra 250 bin TL tutarında melek yatırım aldık."
Kalkancı'nın diğer projesi olan BirimCevir.com 2014'te 220 bin TL'lik yatırım alıyor ve Protranslate.net projesi ile aynı şirket çatısı altında birleşiyor bu iki proje. Takiben Protranslate için de bu yıl 100 bin dolar ikinci bir yatırım turu gerçekleştiriliyor. Bu melek yatırım turunun ardından Protranslate.net markası bugün 1 milyon dolar marka değerine ulaşıyor.
Protranslate'in hikayesini anlatan Kalkancı aslında bu işe İtalya merkezli ve aynı işi yapan iş ortaklarının işgüzarlığı neticesinde başladıklarını anlatıyor. Kalkancı "BirimCevir.com'daki Microsoft altyapılı, farklı dillere yönelik bilgisayar tabanlı online dil çeviri sayfalarına gelen ancak daha profesyonel anlamda insan tabanlı bir çeviri hizmeti almak isteyen müşterileri, İtalya’da bulunan ve Protranslate.net ile aynı sektörde hizmet veren bir firmaya yönlendirerek güzel bir iş ortaklığı başarısı elde etmiştik. Firmanın ödeme sayfalarının İtalyanca oluşu ve bunları değiştirmek istemeyişi bizi kendi projemizi yapma konusunda adım atmaya heveslendirdi" şeklinde özetliyor. Kalkancı ayrıca online çeviri hizmetleri pazarının Türkiye'de emekleme aşamasında ancak yurt dışında çok hızlı büyüyen bir pazar olduğuna dikkat çekiyor. Hem Asya hem de Amerika kıtasında önemli çapta oyuncular olduğunu söyleyen Kalkancı, Türkiye’de de bu sürecin çok hızlı bir şekilde ilerleyerek müşteri tarafında online hizmet alma yöneliminin hızla artacağını öngördüklerini belirtiyor. Halihazırda kadrolarını İngilizce, Almanca ve Arapça gibi potansiyeli yüksek dillerde çift yönlü çeviri hizmeti verecek şekilde büyüten girişim, böylelikle yurt dışındaki müşteri potansiyeline ağırlık vermeyi hedefliyor.
Arapça çeviri hizmeti başladı
Kalkancı sözlerini şöyle tamamlıyor: "Altyapı olarak da hem web sitemiz hem de arka planda çalışan panelimiz ve kodumuz üzerinde sürekli çalışmalar yapıyoruz. Şu anda hemen hemen tüm dillerdeki metinleri kolayca ayıklayarak hızlı fiyat teklifi verebilen bir sistemimiz bulunuyor. Elinde çevrilecek bir belgesi olan müşteri herhangi bir kişi ile muhatap olmaya gerek kalmadan o çeviri işinin maliyetini hemen görebiliyor ve siparişini geçebiliyor. Sipariş ve teslimat süreçlerini de hızlandırma açısından sürekli optimizasyon yapıyoruz. Bu şekilde acil ihtiyaçlara çok daha hızlı cevap verebiliyoruz. Sitemizin Arapça versiyonunu da geçen ay hizmete açtık ve MENA bölgesi ülkelerine de hizmet vermeye başlamaya hazırlanıyoruz."
* * *
-R-
Gastronomi sektörünün büyümesi ile Türkiye pazarına giriyor
Restorankuruyorum.com Türkiye Kurucu Ortağı Gürkan Boztepe
Türkiye'de ilk kez bir marka ticareti platformu açıldığını söyleyen Boztepe, Restorankuruyorum.com'un restoran kurmak isteyenlere danışmanlık hizmeti verdiğini anlatıyor. Boztepe, markasının franchise'ını vermek ya da bir markanın franchise'ını almak isteyenlerin buluşma noktası olmayı hedeflediklerini söylüyor. Restorankuruyorum New York ve Los Angeles'ta bulunan ünlü yatırımcı Marc Marachi adlı fon yatırımcısına ait, Türkiye'deki çözüm ortağı ise Gürkan Boztepe. Fikrin temelleri, Amerika'da gıda sektörünün büyümesi sebebi ile 1950'li yıllarda ilk kez İtalyan restorancılar tarafından atılıyor. Boztepe'nin fikri Türkiye'de de hayata geçirmek istemesinin altında yatan neden de aynı aslında.. Gastronomi sektörünün hızla büyümesi.. Turizm haberleri içeren ve restoran kuracak yatırımcılara mal ve hizmet sunan diğer tüm alt tedarikçileri de sağlayan tek site olmasıyla benzerlerinden ayrılıyor. Bu anlamda endüstriyel mutfak yatırımcısından bardak markasına, mimardan klima satıcısına kadar herkesi kapsayan bir portal olma özelliği gösteriyor. Üstelik portal üzerinden yine yatırımcılar için danışmanlık hizmeti de sağlanıyor. Restoran Kuruyorum Türkiye ve Marka Doktoru Ortağı Gürkan Boztepe, Restorankuruyorum.com'un Türkiye pazarına ilk etapta 10 milyon dolar bütçe ile girdiğini ifade ediyor. Bu yıl içinde kurulan Restorankuruyorum.com'un marka değeri ise şu anda 1 milyon dolar seviyesine ulaşmış durumda.
* * *
-S-
SEFAMERVE.COM
Yatırımcı değil Ortadoğu’ya açılma fırsatı arıyor
Kurucu Ortaklar Oya Okur Erciyeş ve Mehmet Metin Okur
2012 yılının Mart ayında kurulan Sefamerve.com ise üç yıl gibi bir sürede beş kıta ve 55 ülkeye ürün gönderebilme kapasitesine ulaşıyor. Ayrıca Fas ve Hollanda’da ofis açarak yurt dışı çalışmalarını büüyütmeye başladıklarını kaydeden Okur çifti aslında girişimci ruha sahip iki kardeş. Ancak Sefamerve, onların ilk dijital girişimi. Kurucu ortak Oya Okur Erciyeş “Sefamerve, e-ticaret ve sosyal medya tabanlı iş modeli olarak ilk girişimimiz. Bizim sahip olduğumuz bu iş modelini dünyada başarılı bir şekilde kullanan çok az marka var. İş modelimiz sayesinde Red Herring tarafından dünyanın en iyi 100 girişim şirketi arasında gösterildik” diye anlatıyor hikayelerini.
Red Herring'in girişim şirketleri sıralamasında ilk 100'e giren firmalara yatırım yapmak isteyen çok önemli fon şirketleri var, bu nedenle bu listede yer almak önemli. Ancak Sefamerve bugün bulundukları noktaya yatırım almadan gelmiş ve yatırım almadan büyümesini sürdürmeyi hedefliyor. Bu konuya ilişkin Kurucu Ortak Mehmet Metin Okur, sözlerine sürdürülebilir bir iş modelleri olduğunu söyleyerek başlıyor. Okur sözlerini şöyle sürdürüyor: “Teklifte bulunan yerli firmaların dışında Texas Pacific Group gibi Avrupa’dan ve dünyadan pek çok uluslararası yatırımcı da bizi yakından takip ediyor. Hatta bu konuda önemli görüşmeler de gerçekleştirdik. Ancak şu aşamada bizim ihtiyacımız olan yatırım değil. Belki Ortadoğu’ya açılmamızı kolaylaştıracak bir iş ortağı olabilir. Ortadoğu ülkelerinde kredi kartı sitemi henüz gelişmemiş durumda. Bu nedenle Amazon gibi dünya devi e-ticaret markalarının oraya gidip gerekli alt yapıları sağlaması lazım. Böyle bir iş ortağımızın olmasını yatırım almaya tercih ediyoruz.”
Tüm dünyada 2 milyar insana ulaşmayı hedefliyorlar
Türkiye’nin ilk küresel e-ticaret platformu olmayı hedeflediklerini anlatan Okur kardeşler, Türkiye’den global marka çıkması gerektiğini ve e-ticarette bu misyonu yüklendiklerini belirtiyor. “Google’ın yaptığı bazı araştırmalar da bu hedefimizi gerçekleştirebileceğimizi gösteriyor” diyen Mehmet Metin Okur, üç yıl gibi kısa bir sürede 4 milyonun üzerinde takipçi sayısına ulaştıklarını, sadece son iki yılda yaklaşık bir milyon iki yüz binin üzerinde paket gönderimi yaptıklarını söylüyor. Okur kardeşler aynı zamanda kendilerine büyük hedefler koyduklarını da ifade etmeden geçmiyor: “Hedefimiz büyük, dünyada 2 milyar insana ulaşmayı hedefliyoruz.” Bunun yanısıra ürün gamını ve çeşitliliğini sürekli genişlettikleri markanın, önümüzdeki dönemde Sefamervehome kategorisini eklemeyi planlıyorlar. Yurtdışında da Fas, Hollanda ve Dubai’den sonra yaklaşık 400 milyon Müslüman’a ulaşmak için Malezya ve Endonezya’ya ofis açıyorlar.
Aslında her şey Oya Okur Erciyeş’in kendisine uygun tesettür kıyafetleri bulamaması üzerine başlıyor. Ailesiyle birlikte Kanada’da yaşayan Erciyeş, orada moda eğitimi alıyor ve Kanada’da yaşadığı dönemde kendisine uygun kıyafetler bulmakta zorlanıyor. Bu problemleri yurtdışında yaşayan muhafazakar yaşam biçimini benimseyen tüm kadınların yaşadığını anlatan Erciyeş, erkek kardeşi Mehmet Metin Okur’la projeye böyle başlıyor. Erciyeş konuya ilişkin şöyle söylüyor: “Dünyada muhafazakar kesimin giyim tarzına uygun ürünlerin total pazarı 225 milyar dolar civarında. Bu pazardaki markaları araştırdık ve bu sektörde muhafazakar kesimi iyi anlayan, iyi çözüm sunan markaların olmadığını gördük. Hem bu eksikliği gidermek hem de her gelir grubundan insanın alışveriş yapabileceği bir e-ticaret sitesi kurmaya karar verdik. Ben moda eğitimi aldığım ve kendim de tesettürlü olduğum için böyle giyinen kadınların hassasiyetini çok iyi biliyorum, o nedenle ürünleri de kendim seçiyorum ve giymeyeceğim hiçbir ürüne sitede yer vermiyorum.” Erciyeş bu proje ile Kadın Çalışanlar ve Kadın Yöneticiler Dayanışma Derneği (KAYÇAD) tarafından “Yılın Girişimci İş Kadını” da seçiliyor.
* * *
SELLANYCAR
Dubai ve İstanbul'dan sonra sıra Katar ve Almanya'da
Kurucu ve CEO Saygın Yalçın
2013 yılında Dubai’de faaliyetlerine başlayan SellAnyCar.com ikinci el otomobil satışlarında online ekspertiz hizmeti sağlıyor. Diğerlerinden farklı olarak bir Türk girişimcinin farklı bir ülkede kurup daha sonra Türkiye operasyonlarına başladığı SellAnyCar, geçtiğimiz Mart ayında Türkiye pazarına giriyor. Ancak girişimin Kurucu ve CEO’su Saygın Yalçın, Orta Doğu’nun seri girişimcilerinden biri olarak tanınıyor. Orta Doğu’nun en popüler alışveriş sitesi Souq.com tarafından 2012 yılında satın alınan özel alışveriş sitesi Sukar.com‘u kuran Yalçın, aynı zamanda Maqtoob.com’u Yahoo’ya satan Jabbar Internet Group‘un da ortaklarından biri.
SellAnyCar, İstanbul'da dört farklı lokasyonda müşterileriyle buluşuyor, ikinci el araç satmak isteyenlere müşteri olarak hizmet veren girişim pazara ilk girdiğinde de 30 dakikada araç satış garantisi vererek dikkatleri üstüne çekmişti. Site şöyle çalışıyor: Aracını satmak isteyen herkes, site üzerinden fiyat teklifi alabiliyor. İkinci adımda, İstanbul’da dört ayrı yerde bulunan merkezlerde ekspertiz yapılıyor ki bu süreçte fiyat teklifi değişebiliyor. Taraflar anlaşırlarsa Sellanycar, evrak işlemlerini de üstlenip fiyatı hemen ödüyor.
Otomobiller açık artırmayla satılıyor
Aldıkları otomobilleri filo şirketlerine ve galerilere sattıklarını söyleyen Yalçın, alım satım işleminin online ortamda, açık artırma yöntemiyle yapıldığına dikkat çekiyor. Otomobiller en yüksek fiyatı verene satılıyor. Sellanycar, komisyondan kazanıyor. Bu süreçte en büyük faydayı galeriler ve filo şirketlerinin sağladığını tahmin etmek güç değil. Bu şirketler normalde günde 5-6 alıcıyla buluşabiliyorken Sellanycar sayesinde artık yüzlercesi ile bir araya gelebiliyor.
Birleşik Arap Emirlikleri'ne tıp eğitimi almak için giden Saygın Yalçın bir hastanede üç ay staj yaptıktan sonra doktorluğun kendisine uygun bir meslek olmadığını fark ediyor ve Almanya’da girişimci üniversitesi olarak bilinen WHU’da eğitim alıyor. Mezun olduktan sonra internette büyük fırsatlar sunduğuna inandığı Dubai’ye giderek B.A.E.’nin en büyük özel alışveriş şirketini kuran Yalçın, SellAnyCar'ı da otomobilini satmaya çalışırken buluyor. “Altı haftada on dokuz kişiyle görüştüm ve bu işin çok can sıkıcı olduğunu anladım” diyen Yalçın, bu süreçte ikinci el otomobil alım satımında yeni bir sisteme ihtiyaç olduğuna karar veriyor. Akabinde üç ay sonra Dubai’de Sellanycar’ı kuran Yalçın'ın girişimi oldukça kısa bir sürede BAE’nin en büyük ikinci el otomotiv şirketi konumuna yükseliyor ve İstanbul’a gelerek Türkiye şubesini açıyor. Facebook, twitter gibi küresel bir internet şirketi yaratma hedefinde olan Yalçın büyüme hamlelerine Katar ve Almanya'da devam etmeyi planlıyor.
* * *
-T-
TEMIZLIKYOLDA.COM
Temizlik deyince akla gelen ilk marka olma hedefi
Kurucu Ortaklar Hakan ve Koray Kibar
Amerika ve Avrupa’da ev ve mekan temizliği alanında faaliyet gösteren Homejoy.com, Handy.com, Book A Tiger, TaskRabbit, Alfred, Washio, Rinse, Housekeep gibi pek çok başarılı girişim bulunuyor.
Türkiye'de ise bu alanda atılan ilk adımlardan biri Temizlikyolda.com. Şimdilik Türkiye'de sekiz ilde ve KKTC'de 500’den fazla üye işyeri ile 30 bini aşkın aktif üyeye hizmet veriyor ve ortalama aylık 3 bin sipariş iletiyorlar. En kısa zamanda 30’u aşkın ilde hizmet vermeye başlayacak site. Benzer temizlik şirketlerinden farklı olarak personel temini dışında kuru temizleme, halı yıkama, perde yıkama, ütüleme ve evcil hayvan kuaförü gibi tüm temizlik ihtiyaçlarınız için bölgenizdeki en yakın firmaya online olarak talebinizi iletebiliyorsunuz. Hakan ve Koray Kibar kardeşlerin projesi Temizlikyolda.com. Kurucu ortaklardan Hakan Kibar, “Çok yakında mahallenizdeki oto kuaförlerini de vale hizmeti şeklinde kapınıza yönlendireceğiz” diyor. Koray Kibar ise şu eklemeyi yapıyor: “Burada Start-up’lar için altın kural olan ilk bin müşteriyi kazanma sürecini iyi yönettiğimizi düşünüyorum. Bugüne kadar 3 milyon TL’nin üzerinde bir hacmi geride bıraktık. Şu an ortalama her ay 300 TL hacminde üye iş yerlerimize sipariş iletiyoruz. En çok talep ev temizliği, kuru temizleme ve halı yıkamadan geliyor.”
3.5 milyon TL'lik yatırım bekleniyor
Temizlikyolda.com, BIC Angel Investments'tan 500 bin TL'lik yatırım alıyor. Ayrıca şu anda 3.5 milyon TL tutarında yeni bir yatırım görüşmesi sürdürülüyor. Kurucu ortaklar Temizlikyolda.com'un online temizlik pazarındaki rolü, marka yüzleri, üye işyeri sayısı ve aylık ortalama bin üzeri sipariş teslimi gibi rakamlar göz önünde bulundurulduğunda bugün ulaştığı marka değerinin 5 milyon TL'nin üzerinde olduğunu ifade ediyor. Ancak yapılacak 3.5 milyon TL tutarındaki yeni yatırımın ardından marka değerlemesinin 15 milyon TL’ya yükselmesini bekliyorlar.
Temizlikyolda'nın planlarının başında hizmet verilen il sayısını artırmak mobil ve web kullanıcı arayüzlerinde kullanıcı dostu inovasyonlara yatırım yapmak geliyor. “İnternetten çiçek, yemek siparişi verilebiliyorsa neden kuru temizleme siparişi verilemesin” fikriyle yola çıktıklarını söyleyen Kibar kardeşler araştırmaya başladıklarında Türkiye’de böyle bir sistem olmadığını ve pazarın senelik 7 milyar TL gibi bir büyüklüğü olduğunu fark etmişler. Bir kaç kuru temizleme ve ev temizliği yapan firma ile görüşmeye başladıktan sonra gelen olumlu tepkiler üzerine yola koyulan ikili, üye iş yerlerini yavaş yavaş sisteme dahil etmeye başlıyor ve sistemin teknik ihtiyaçlarını da bu süreçte gideriyorlar. Kibar kardeşler “Başlarda kendimiz, çevremiz ve ailemiz kullanıyordu Temizlikyolda.com'u” diyor. Ağır ama sağlam adımlarla büyümek istediklerini kaydeden Kibar kardeşler, temizlik deyince akla gelen ilk marka olmak istediklerini de sözlerine ekliyorlar.
* * *
VITRINGEZ.COM
İhtiyaçtan moda arama motoru doğdu: Vitringez
Kurucu Ortaklar Natali Yeşilbahar ve Önder Göğebakan
Türkiye'nin moda arama motoru Vitringez.com, Xing, Groupon gibi pek çok hizmet ve yeni teknoloji ürünlerin satış operasyonlarında bizzat görev alan Online Satış Stratejisti Natali Yeşilbahar ile IT ve e-ticaret alanında 16 yıllık birikimi olan Önder Göğebakan tarafından 2013 Kasım'ında kurulan bir girişim. Vitringez'i modanın Google'ı olarak tanımlayan Kurucu Ortak Natali Yeşilbahar, projenin ihtiyaçtan doğduğunu anlatarak başlıyor sözlerine. Yeşilbahar, Vitringez'i “Eksikliğini uzun yıllardır hissettiğim ve her şeyden önce kendi ihtiyaçlarımdan ve yakın çevremin taleplerinden yola çıkarak gerçekleştirdiğim hayalim" diye tanımlıyor.
İlk etapta internette bir arama motoruna ihtiyacı olduğunu fark eden Yeşilbahar, gözünde bu motora yazdığı bir ürünün online satıldığı mağazaları sıralayacak bir platform canlandırdığını söylüyor. Kurucu Ortaklardan Önder Göğebakan ise sözü alıyor ve şöyle devam ediyor: “Yani online alışveriş için internette yılmadan arama yapan ve buna uzun zaman ayıran insanların hayatlarını kolaylaştıracak, keyifli zaman geçirmelerini sağlayacak bir sistem yaratmak istedik.”
140 e-ticaret sitesi ve 11 binden fazla ürün
Yeşilbahar ortağı Göğebakan ile birlikte buradan yola çıkarak çok detaylı bir fizibilite sürecinin sonunda karar veriyor Vitringez'i kurmaya. Dünyada ve Türkiye’de benzer sistemler olduğuna dikkat çeken Yeşilbahar, projeyi hayata geçirmeden evvel dünyadaki başarılı örnekleri incelediklerini ve örnekleri Türk kullanıcılarının özelliklerine, online alışveriş alışkanlıklarına ve beklentilerine göre düzenlediklerini aktarıyor. Göğebakan, bugün aylık 17.1 milyondan fazla sayfa görüntülemesi, 3.8 milyondan fazla ziyaretçi aldıklarını, 3.2 milyon ürün, 140 e-ticaret sitesi, ve 11 binden fazla markaya ev sahipliği yaptıklarını aktarıyor.
Halihazırda yatırımcı adaylarla görüşmelerin de devam ettiğini ve yakında bir yatırım kararının kesinleşmesini beklediklerini belirten Yeşilbahar, sözlerini şöyle tamamlıyor: "Türkiye’nin alışveriş alışkanlıklarını değiştirmek ve kolaylaştırmak amacıyla kurulan Vitringez.com’un kurucuları olarak beni ve ortağım Önder Göğebakan’ı Endeavor Girişimci Adayı olarak seçtiler.” Bunun yanısıra Vitringez, PİLOTT Girişimcilik Zirvesi'nde En İyi Üç Girişim arasında yer alıyor, Birleşik Krallık Teknoloji Zirvesi'nde 1'inci girişim seçiliyor, E-fikir Yarışması'nda Türkiye'nin En Yaratıcı Girişimi ve JCI Türkiye Yaratıcı Genç Girişimci Ödülleri 2014'te ise 1'inci oluyor.
* * *
-Y-
YEMEKMOTORU.COM
İşletmelere ücretsiz komisyonsuz yemek siparişi deneyimi
Kurucu ve YönetimKurulu Başkanı Abdullah Demir
Yemekmotoru.com isminden de anlaşılacağı üzere sadece yemek siparişi verilen bir site değil. Yani aynı zamanda yemek arama motoru olarak da hizmet veriyor. Markanın konumlandırılması ise yakın gelecekte kullanıcıların yemekle ilgili her detaya ulaşabilecekleri bir platform yaratmak üzerine kurulu. Yemekmotoru.com'un Kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Demir. Demir, bu Yemekmotoru'nu bu yılın başında kuruyor ama temelleri çok daha eskiye dayanıyor. Demir kuruluş hikayesini şu sözlerle anlatıyor: “2010 yılında internetten ilk yemek siparişi verdiğimde bu fikir ortaya çıktı. Bu süreçte yaptığım araştırmalar sonucunda verilen hizmetin karşılığında işletmelerin yüksek komisyonlar ödediğini ve Türkiye'de bu sektörün tekel durumunda olduğunu gördüm. Bu aşamada fikir proje haline dönüştü. Sabit ücret ve hiçbir komisyon almadan bu hizmeti restoranlara sunabilmenin yollarını ararken de kurumsal gıda markalarından olağanüstü destek aldım,böylelikle ekibimi kurup yazılımı başlattık.”
Sitenin girişim ortakları ise Hacı Ali Ulu ve Ebru Çelik. 500 bin TL yatırım sermayesi ile kurulan Yemekmotoru yılın ilk yarısında 700 bin TL marka değerine ulaşmış bulunuyor. Benzer hizmet veren siteler olsa da Yemekmotoru'nun tamamen sıradışı olduğunu söyleyen Demir, kullanıcı açısından kolay sipariş verilebilen, yemekle ilgili birçok bilgiye hızlıca erişilebilen konum tabanlı teknolojisiyle kullanıcılarına farklı bir deneyim sunduğunu bildiriyor. İşletmeler açısından ise hiçbir ücret ödemeden sipariş almanın yanı sıra Google Maps üzerinde konum, logo, adres, telefon gibi bilgilerin de herhangi bir kısıtlama söz konusu olmaksızın yayınlandığını söylüyor. Demir bu durumun işletmeler için markalaşma anlamında önemli bir fırsat yarattığını anlatıyor. Sitenin mobil versiyonunun ve mobil uygulamasının yıl sonuna kadar tamamlanmasını hedeflediklerini söyleyen Demir, yıl sonuna kadar Türkiye'deki tüm il ve ilçelerde hizmet sunmaya başlayacaklarını ifade ediyor.
Ücretsiz ve komisyonsuz online yemek siparişi fırsatı yaratan Yemekmotoru kurumsal gıda, ve temizlik markalarından alacağı reklamlarla vermiş olduğu bu hizmetin işletme giderlerini sağlıyor. Demir “Henüz işin başında olmamıza rağmen ciddi anlamda kurumsal markalarla reklam anlaşmaları sözleşme aşamasına geldi ve diğer yandan yatırım teklifleri de alıyoruz. Hedefimiz en kısa zamanda alacağımız yatırımlarla, Türkiye'nin gelecekteki en büyük gıda alışveriş sitesi olmak” diyor.
* * *
YENIBIRYATIRIM.COM
Yatırımcıyla projeyi buluşturuyor
Kurucu Ortaklar Onur Güra ve Mert Yalkın
Yenibiryatirim.com, Koç Özel Lisesi'nden sınıf arkadaşı olan Onur Güra ve Mert Yalkın'ın yönetim danışmanlığı yaptıkları şirketlerin büyüme amacıyla sermaye katkısı verebilecek yeni yatırımcılara ihtiyaç duyduklarını fakat bu tip yatırımcılara ulaşamadıklarını fark etmeleriyle ortaya çıkıyor. Yalkın, "Çeşitli nedenlerle şirketlerini satmak isteyen şirket sahiplerinin seçeneklerinin sınırlı olduğunu ve aracılara büyük komisyonlar ödediklerini biliyorduk. YeniBirYatırım bu süreçleri kısaltma ve yatırım arayışında alternatif bir mecra olmayı amaçlıyor" diyor. Hedefleri ise şirket ve proje sahiplerinin ihtiyaç duydukları kaynaklara ulaşmalarını, hisse satışı ve ortaklıklar gerçekleştirmelerini, yatırımcıların yatırım yapma süreçlerini hızlandırmayı ve kolaylaştırmayı, brokerların ise portföylerindeki şirketleri ve kendilerini hedef kitlelerine tanıtmalarını ve yeni iş fırsatları yaratmalarını sağlayan bir platform olmak.
2013'ün Eylül ayında kurulan YeniBirYatırım, Ocak 2014 itibarıyla aktif olarak hizmet vermeye başlıyor. İlk dijital girişimi olan ikilinin şahsi birikimleri ile hayata geçirdikleri bir proje. Şu anda şirket ve proje ilanlarından gelen ilan geliri ve ücretli danışmanlık hizmetiyle faaliyetlerine devam ediyor. Kurucu Ortaklardan Mert Yalkın yarattıkları markanın büyüklüğüne ilişkin “YeniBirYatırım'ın bugün 10 bin'e yakın üyesi bulunuyor. Bunların 2 bin 100 tanesi yatırımcı üyelerimiz. Şu anda günlük ortalama bin 500 ziyaretçi platformu ziyaret ediyor” yorumunu yapıyor.
“Yurtdışına açılmayı hedefliyoruz”
YeniBirYatırım'ın öncelikle tüm Türkiye'de bilinirliğini daha da artırmak istediklerini anlatan Kurucu Ortak Onur Güra ise daha fazla şirketin ortaklar bularak sürekliliğini arttırmak, proje ve fikirlerin hayata geçmesini sağlamak ve yatırımcıların bu şirket ve projelere yatırım yaparak farklı gelir modelleri oluşturmalarını sağlamak istediklerini söylüyor. Güra, “Türkiye'de başarılı olduktan sonra Türkiye'ye yatırım yapmak isteyen yabancı yatırımcıları da platformumuza çekmek istiyoruz. YeniBirYatırım'ın İngilizce versiyonu da buluuyor” diyor.
Türkiye'de şirket ve projelerin profesyonel bir şekilde tanıtılmasına olanak sağlayan YeniBirYatırım, şirket, proje sahiplerini, brokerları ve yatırımcıları tek çatı altında barındıran, danışmanlık ve hibe destekleri konusunda destek veren Türkiye'deki tek platform. Kurucu Ortaklar Güra ve Yalkın da yurtdışında bu şekilde hizmet sunan bazı platformlar olsa da hem şirket hem de projelerin aynı anda bulunduğu başka bir alan olmadığına dikkat çekiyor. Güra, YeniBirYatırım'ın avantajlarını şu sözlerle ifade ediyor: “Belirli bir ölçeğin altındaki şirketlerin tamamen ya da belirli oranda hisselerinin satılması istendiğinde bu şirket sahipleri klasik ilan sitelerine ilan veriyor. Aynı zamanda bölgelerindeki emlakçıları kullanarak alıcı arıyorlar. Biz, şirket satışları alanında faaliyet gösteren büyük danışmanlık firmalarının hizmetlerinden faydalanacak kaynağı olmayan şirketlere maliyet olarak çok daha avantajlı bir tanıtım imkanı sunuyoruz. Aynı zamanda da klasik ilan sitelerinde bina/arazi tanıtımı formatında ilana çıkan bu şirketlere yatırımcının daha çok bilmek istediği ciro, karlılık, rekabet avantajı gibi bilgileri girebileceği emlak değil şirkete dönük bir tanıtım alanı sağlıyoruz. Böylelikle proje sahipleri için projelerini tanıtabilecekleri ve daha fazla kişiye ulaşarak, hem kaynak hem de projenin geliştirilmesi alanında ortaklıklar kurabilecekleri bir platform yaratıyoruz.”
* * *
-Z-
ZET.COM
Tasarımcılara e-ticarette satış imkanı sunuyor
Zet.com Kurucu Ortağı Can Turanlı
Zet.com'un Kurucu Ortakları Can Turanlı ve Murat Yıldırım gerçek anlamda dijital girişimci iki isim. Koç Üniversitesi'nden sonra Garanti Bankası, Turkcell gibi pekçok firmada görev yapan Turanlı Zet.com'dan önce Mart 2010'da Markapon'u kuruyor. Beykent Üniversitesi mezunu Murat Yıldırım ise Mynet ve Fox TV'de çalıştıktan sonra Markapon'da CTO olarak görevini sürdürürken Turanlı ile ilk ortak girişimleri olan YOYO'yu Şubat 2012'de kuruyorlar. YOYO'yu, Aralık 2012'de hayata geçirilen Sopsy takip ediyor. Zet.com ise Turanlı ve Yıldırım'ın 2012 yılında ortaya çıkan ancak 2014 sonunda hayata geçirilen son projesi. Zet.com'u hayata geçirirken ilk yatırımı şahsi birikimleri, çevresi, ailesi ve Shine Angel isimli bir melek yatırım firmasından aldıklarını ifade eden Turanlı, 1 milyon dolarlık ikinci yatırımlarını ise Ağustos 2013'te Aslanoba Capital'den aldıklarını söylüyor.
Turanlı girişimlerinin bugün 1100'ün üzerinde tasarımcı, 60 binden fazla eşsiz fazla tasarım ürünü ve 200 bin civarında tasarımsever üyeye hizmet verdiğini söylüyor. Turanlı, Zet.com fikrinin 'internette neler yapabiliriz' diye düşünürken, Galata, Nişantaşı veya Alaçatı'da tasarım ürünler yapıp satan birçok tasarımcının ve atölyenin ürünlerini satmakta zorlandığını ve ticaretten çok uzak olduklarını fark etmeleriyle ortaya çıktığını kaydediyor. “Harika tasarımlar yapıyor, emek harcıyorlardı ama bunları insanlara duyurmak ve satmakta başarılı değillerdi. Burada bir fırsat ve potansiyel olduğuna inandık ve Zet.com üzerinde çalışmaya başladık” diyerek sözlerini sürdürüyor.
Türk tasarımcıları dünyaya açma hedefi
“Sitede dükkanı olan tasarımcılarımız Zet.com ile birlikte ek gelir elde etme ve daha önce ulaşamadıkları kitlelere tasarımlarını ulaştırma şansını yakaladı. Şu anda bazı tasarımcılarımız Zet.com üzerinden yaptıkları satışlarla ayda 20 - 30 bin TL arasında gelir elde ediyor. Bu bizim için en büyük motivasyon” diyen Turanlı en büyük hedeflerinin tasarımcı sayısını artırmak olduğunu anlatıyor. Şu anda binin üzerinde olan tasarımcı sayılarını 2016’da 3 bine çıkarmayı hedeflediklerini söyleyen Turanlı yine 2016’da Zet.com’u yurt dışına da açmayı planladıklarından söz ediyor.
Zet.com, tasarımcıların kendi ürünlerini satabildikleri takıdan, mobiyayaya kadar yedi farklı kategoride tasarım ürünü bulunabilen 'online' bir pazaryeri. Tasarımcılar Zet.com'a başvuruyor ve gerekli özellikleri sağlıyorlarsa Zet.com'da bir dükkan açabiliyorlar. Ürünlerin satış geliri ise tasarımcılarla paylaşılıyor.