Turkishtime – İş Kültürü ve Ekonomi

AR-GE 500
Ekonomi

Şubat ayında bütçe dengesi pozitife döndü

16.03.2026 - 13:15

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından açıklanan merkezi yönetim bütçe verilerine göre, Türkiye’nin bütçesi 2026 yılı Şubat ayında fazla verdi. Gelirlerdeki güçlü artış, bütçe dengesinin pozitife dönmesinde belirleyici oldu.

Bütçe şubatta fazla verdi

Bakanlığın yayımladığı verilere göre, Şubat ayında merkezi yönetim bütçe gelirleri 1 trilyon 353 milyar TL seviyesine ulaşırken bütçe giderleri 1 trilyon 329 milyar TL olarak gerçekleşti. Bu gelişmeyle birlikte bütçe dengesi yaklaşık 24,4 milyar TL fazla verdi.

Faiz dışı denge tarafında da önemli bir iyileşme görüldü. Aynı dönemde faiz dışı fazla 208 milyar TL’nin üzerine çıktı. Bu tablo, geçen yılın aynı ayında görülen açığa kıyasla önemli bir toparlanmaya işaret etti.

Gelirlerde güçlü artış

Şubat ayında bütçe gelirlerinde belirgin bir artış kaydedildi. Özellikle vergi gelirlerindeki yükseliş bütçe performansını destekledi. Vergi tahsilatı geçen yılın aynı ayına göre yüksek artış göstererek toplam gelirlerin büyük bölümünü oluşturdu.

Bütçe giderleri de yıllık bazda artış gösterdi ancak gelirlerdeki yükseliş daha güçlü gerçekleşti. Bu durum şubat ayında bütçenin fazla vermesine katkı sağladı.

İlk iki ayda bütçe açığı devam etti

Yılın ilk iki aylık dönemine bakıldığında ise bütçe dengesi hâlâ açık vermeye devam etti. Ocak–Şubat döneminde merkezi yönetim bütçesi yaklaşık 190 milyar TL açık verirken, faiz dışı fazla 449 milyar TL civarında gerçekleşti.

Ekonomi yönetimi açısından bütçe dengesi; kamu harcamalarının seyri, vergi gelirlerinin performansı ve mali disiplin açısından yakından takip edilen göstergeler arasında yer alıyor.