AR-GE 250


İşte finansta yılın inovasyonları

Barış Soydan

Türkiye'de finansta yaratıcılık dünya ile rekabet edecek düzeyde. Türkiye’de geliştirilen birçok yenilikçi ürün ve servis dünyaya ilham veriyor. İşte Turkishtime'ın Mart sayısında yer alan habere göre yılın en inovatif finansal ürünleri. 

 

Seçici Kurul

Yrd. Doç. Dr. Aysel Gündoğdu

Ekonomist, Finansoloji.com yazarı

 Barış Balcı

Bloomberg HT Editör

 Barış Bekar

Akıllı Yaşam Yayın Yönetmeni

 Perihan Tuncer

Haliç Üniversitesi Bankacılık ve Sigortacılık Bölümü Öğretim Görevlisi

 Selim Uçer

Peppers&Rogers Genel Müdürü

 

Bankacılık, Türkiye'nin en inovatif ve rekabetçi sektörlerinin başında geliyor. Türkiye'de bankaların  yarattığı inovasyonlar sadece Türkiye'de değil kendi bölgesinde ve hatta dünyada etki yaratıyor. Bankaları inovatif uygulamalar konusunda motive eden birkaç temel unsur var. Bunlardan bir tanesi, rekabetin çok yoğun olması. Dünyanın birçok dev bankacılık grubunun Türkiye'de iştirakleri bulunuyor. Yerli bankacılık grupları da rekabetin sürekli gelişmesinde etkili oluyor. Bankacılık sektörünü yenilikçilik konusunda en çok zorlayan unsurlardan biri de değişen tüketici trendleri. Türkiye'de halen ciddi bir bankasız nüfus bulunuyor. Bununla birlikte banka tüketicileri içinde genç nüfusun ağırlığı artıyor. Bu yeni tüketici kitlesi satın alma davranışlarında olduğu kadar, bankacılık işlemleri için de dijital mecraları yoğun bir şekilde kullanıyor. Daha talepkar olmaları ve yeni ürünlere ilgi göstermeleri, bankacılığı inovasyona zorluyor. Tüm bu süreçlerde Türkiye gerçekten de bir inovasyon merkezi olarak öne çıkıyor. Her dönemde yeni ürünler hızla tüketicilerin dikkatine sunuluyor.

Turkishtime, bankacılık sektörünü takip eden uzmanlara son zamanlarda dikkatlerini çeken yenilikleri sordu. Bu yeniliklerin neden etkili olduklarını öğrendi.

 

Aile Çiftçiliği ve Kapımız Esnafa Açık

Şekerbank

Neden: Küçük işletmeciliğe destek sunuyor

Türkiye'de son zamanlarda bankacılığın yeniliklerle geliştirdiği segmentlerin başında tarım bankacılığı geliyor. Birçok banka bu alanda yeni ürün ve hizmetler sunuyor. Bunlardan birisi de Şekerbank Aile Çiftçiliği. Bu program, aile çiftçilerine farklı ürün ve servislerle toplam bir destek sunuyor. Şekerbank Genel Müdür Yardımcısı Gökhan Ertürk Küçük, aile çiftçilerinin tek başlarına ürünün fiyatını belirleyemediğini belirterek, banka olarak çiftçi müşterilerin yerine mazottan gübreye tüm tedarik ağı ile pazarlık ettiklerini belirtiyor. Bankanın bu programı tarımdaki parçalı mülkiyet yapısının dönüşmesine hizmet etmeyi de amaçlıyor. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı verilerine göre, Türkiye'deki toplam 23,8 milyon hektar tarım arazisi 30 milyon parselden oluşuyor ve bu 30 milyon parselin, miras hukukundan kaynaklı bölünmeler sebebi ile 40 milyon sahibi bulunuyor. Banka Aile Çiftçiliği Bankacılığı kapsamında bu soruna çözüm olarak, 6537 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu’nda yapılan değişiklikler doğrultusunda Tarla Büyütme Kredisi ürününü geliştirdi. Bununla birlikte Şekerbank'ın Esnafa Kapımız Açık ürünü de özellikle mikro ölçekli işletmelerin ihtiyaçlarına yönelik özel çözümler sunmasıyla öne çıkıyor.

 

Akbank Direkt

Akbank

Neden: Yeni bir mevduat ürünü konsepti sunuyor

Türkiye'de bankacılıkta mevduat ürünleri ciddi bir dönüşüm geçiriyor. Bankalar arka arkaya avantajlı mevduat ürünleri çıkarıyorlar. Bunlar arasında en çok dikkat çekenlerden biri, Akbank Direkt oldu. Ürünün sunduğu yeniliklerin başında internet ve mobil bankacılık kanalları için özel olarak tasarlanmış
olması geliyor. Hesap açılış ve kapanış gibi sınırlı sayıda işlem şubeden yapılabilirken, hesapla ilgili işlemlerin tamamı direkt bankacılık kanalları Akbank Direkt İnternet ve Mobil’den yapılabiliyor.

Akbank Direkt Bankacılıktan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Orkun Oğuz, bu ürünün teknolojik altyapı desteğiyle müşterilerin birikimlerine vade beklemeden ulaşmalarını sağladığını belirtiyor. Akbank, yeni hesabıyla bin TL'den 100 bin TL'ye kadar olan tüm birikimlere aynı faiz oranı sunuyor. İlk hesap açılışını takip eden 30 gün boyunca müşterilere “tanışma faizi” sunuluyor.

 

FastPay

Denizbank

Neden: Mobil cüzdan konseptine yeni bir bakış

Türkiye'de mobil cüzdan uygulamalarına yönelik yenilikçi ürün ve hizmetlerin sayısı her geçen gün artıyor. Bankalararası Kart Merkezi'nin tasarladığı BKM Express ve bu uygulamaya tüketicilerin gösterdiği ilgi bu durumun somut kanıtlarından. Bankalar da bu yönde ürün ve hizmetleri ile tüketicilerin karşısına çıkıyorlar. FastPay bu ürün ailesinin yeni örneklerinden birisi. Tüketicilerin Denizbank müşterisi olmasına gerek olmadan, herhangi bankaya ait kredi kartını kullanabileceği, cepten cebe 7/24 ücretsiz para gönderebileceği, ATM’den kartsız para çekebileceği, üye işyerlerinde ödeme yapabileceği mobil bir cüzdan olan FastPay'in kullanımı da çok kolay.

 

 

HSBC Advance

HSBC

Neden: Müşteri ile yeni ilişki kanalı modeli sunuyor.

Tüketiciler banka şubelerine girdiğinde ya da dijital kanallar üzerinden temasa geçtiklerinde sadece bankacılık ürünleri ile değil dolaylı ve ücretsiz hizmetlerle de karşılaşıyorlar. Bu başlık altında değerlendirilecek son örneklerden bir tanesi de HSBC Advance... HSBC Türkiye Bireysel Bankacılık Genel Müdür Yardımcısı Taylan Turan, Advance’ın, kredi ve birikim çözümleri, para yönetim araçları, farklı online ve mobil bankacılık platformları ile müşterilerine hem kısa, hem uzun vadeli finansal planları için çok yönlü hizmet içeren bir deneyim sunduğunu belirtiyor. Bu tip kanallar müşteri ile olan ilişkilerin yoğunlaşmasını getirdiği gibi özelleştirilmiş ürünlerin kurgulanmasına da olanak sağlıyor.

 

iGaranti

Garanti Bankası

Neden: Bankacılıkta dış zeka uygulamasına örnek sağladı.

Son zamanlarda dünyada da konuşulan, Türkiye'de de örnekleri olan yeni bir trend söz konusu: Her günün bankası (everyday bank). Bankalar, tüketicileri ile ayın belli zamanlarında değil, her gün iletişim kurmak, onlara her gün dokunmak istiyorlar. Bu konsept kapsamında birçok yenilikçi ürün geliştiriliyor. Bu konuda Türkiye'deki en yeni uygulamalardan bir tanesi iGaranti. Akıllı telefonlarda kullanılabilecek bir uygulama olan iGaranti, kullanıcılarıyla iletişim kuran, günlük yaşamdaki anlık ya da uzun vadeli tüm finansal aktivitelerin yönetimini destekleyen ve kişiselleştirilmiş hizmetler sunan bir platform olma özelliği taşıyor. Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Didem Dinçer Başer bu uygulama ile amaçlarının "bağlantılı müşteriler" olarak adlandırılabilecek yeni tüketici grubunun yaşam döngüsünün içine finansı sadece ‘reaktif ve işlem bazlı değil’, farklı müşteri deneyimiyle koyabilmek olduğunu belirtiyor. Başer, uygulamanın adeta bir dış zeka gibi davranarak, müşterilerin karar almasını kolaylaştıracak yönlendirmelerde bulunduğunu ifade ediyor.

 

ING Tekno Kredi

ING

Neden: Kredi kartı taksit sınırlamalarına esnek çözümler getiriyor.

Türkiye'de tüketimin finansmanı, kredi kartlarına getirilen düzenlemeler sonrasında önemli bir değişim yaşadı. Bankacılık için önemli bir segment olan tüketici finansmanında yeni koşullarda yeni ürün ve hizmetlere ihtiyaç söz konusu oldu. ING Tekno Kredi bu tür ihtiyaçların karşılanması için önemli bir model sunuyor. Teknosa işbirliği ile geliştirilen ürün 750 TL'den 15 bin TL'ye kadar 36 aya varan vade imkanı sağlıyor. Ürünün önemli bir özelliği de, komisyon, hayat sigortası ve dosya masrafı alınmaması. Alışveriş tutarının üzerinde kalan kredi tutarı da müşterinin hesabına aktarılıyor. Kredi kartlarına ilişkin kısıtlamaların devam etmesi önümüzdeki dönemde ING Teknokredi türünden yeni ürün ve hizmetlerin sayısını artıracak. 

 

Marifetli Genç Hesap

TEB

Neden: Genç tüketicilere yönelik konsepti geliştirdi.

Geçtiğimiz yıllarda Türkiye'de bankasız nüfus içinde gençlerin önemli bir ağırlığı vardı. Dijital kanalların gelişmesi ve gençlere yönelik ürün ve çözümlerin artması ile gençlerin bankacılık sektörü ile ilişkileri ilerleme kaydetti. TEB'in geliştirdiği Marifetli Genç Hesap da gençlerin sisteme dahil olması açısından değerlendirilebilecek bir ürün. 12 yaşından sonra gençlere kendi kartlarına sahip olma şansı sunuyor. Yaş aralıklarına göre farklı limitlerle gençleri bankacılık işlemlerine ve daha da önemlisi tasarruf yapmaya motive ediyor. Banka bu motivasyonu, mevduata sunduğu sektöre göre rekabetçi faiz oranları ile sağlıyor.

 

Parmak izi teknolojisi

İş Bankası

Neden: Mobil platformlardaki güvenlik özelliklerini geliştirdi.

Türkiye'de mobil bankacılık odaklı ürün ve servisler hızla gelişiyor. Bu sürece paralel olarak tüketicilerin mobil platformlardaki güvenlik özelliklerine yönelik talebi de gelişiyor. İş Bankası, sunduğu parmak izi teknolojisiyle bu yönde bir yenilik sundu. Daha önce ATM'lerde parmak izi teknolojisini uygulayan İş Bankası bu teknolojiyi akıllı telefonlara entegre etti. İşCep'e, Touch ID özelliği sayesinde iOS 8 işletim sistemli ve parmak izi tanıma özelliğine sahip iPhone 5S ve üzeri mobil cihazlardan girmek mümkün oldu. Böylelikle İş Bankası mobil bankacılık uygulaması İşCep'e giriş yapmak için şifreyi tuşlamaya gerek kalmıyor. Ekstra bir şifre girme işlemine gerek bırakmayan teknoloji sayesinde güvenlikten taviz verilmeden müşteriye kullanım kolaylığı ve zaman tasarrufu sağlanmış oluyor.

 

 

 

Haber: Selçuk Oktay

selcukoktay@turkishtimedergi.com