AR-GE 250


Albaraka Genel Müdürü'nün arsa yatırımı yapacaklara 2 tavsiyesi

Turkishtime Dergi

 

Arsa yatırımı yaparken banka kredisinden yararlanmak mümkün. Arsa kredisi veren bankalardan biri de Albaraka Türk. Albaraka Türk Genel Müdürü Melikşah Utku’nun arsa kredisi alacaklara 2 tavsiyesi var: “İlkin vade uzunluğuna dikkat etmeliler. Bütçeyi zorlamayan bir vade uzunluğu belirlemeliler. İkinci olarak ise, ekspertiz tarafından arsaya biçilen değer. Bu iki hususa dikkat edildiği takdirde, ödeme konusunda bir sıkıntı yaşanmayacaktır.”
Albaraka Türk, Türkiye’nin dört bir yanındaki şubelerinin yer aldığı belediye sınırlarındaki imarlı arsalar için finansal destek sunuyor. Melikşah Utku, her bölgede bu hizmetleri sunmakla birlikte, arsa finansmanı taleplerinin ağırlıklı miktarının Marmara Bölgesi ve İç Anadolu Bölgesi şubelerinden geldiğini gördüklerini belirtiyor.

 

 

Melikşah Utku, arsa kredisinde dikkat ettikleri noktaları şöyle anlatıyor: “Faizsiz bankacılığın öncülüğünü yapan Albaraka Türk, faizsizlik prensibinden ödün vermeden arsa finansman hizmeti sunuyoruz. Satın alınmak istenen arsayı, müşteri adına satın alıp vade sayısına göre belirlenen bir kâr oranıyla müşteriye satıyoruz. Satın alacağınız arsanın ekspertiz değerinin yüzde kaçına kredi verileceği bankadan bankaya değişmekle birlikte, biz ekspertiz değerinin yüzde yüz tutarında kredi verebiliyoruz. Bu finansman, Albaraka Türk şubelerinin yer aldığı belediye sınırlarındaki arsalar için geçerli. Bu finansmanı 60 aya kadar vadelendirebiliyoruz. Bu özelliği ile birçok bankadan farklı bir tutum izleyen Albaraka Türk, arsa yatırımcılarının dikkatini çekmeyi başardı.”

 

Albaraka’nın portföyü içinde arsa kredileri, 92 milyon TL tutarında bir büyüklük oluşturuyor. Bu rakam, bankanın toplam nakdi kredi portföyünün küçük bir oranına denk geliyor. Ancak, inşaat sektörü ve konutu dahil edince, gayrimenkul sektörü kredi portföyün en önemli sektörlerinden biri haline geliyor.
Melikşah Utku, her yıl artan altyapı ve ulaşım yatırımlarının yanı sıra kentsel dönüşüm ile ilgili faaliyetlerin aralıksız sürmesinin ve inşaat sektöründe yaşanan hızlı ve büyük hareketliliğin arsa yatırımına rağbeti artırdığını belirterek şöyle diyor:

“Dolayısıyla arsa, en çok kazanç getiren gayrimenkul yatırımlardan biri oldu; böyle bir getiri hiçbir finansal ana yatırım aracından elde edilemedi. Ülke genelinde, ticari imarlı arsaların konut imarlı arsalara nispeten getirisinin daha yüksek olduğunu gözlemliyoruz.

Doğru zamanda doğru yerde gayrimenkule yapılan yatırım, orta ve uzun vadede büyük bir getiri sağlayabilir. Arsa yatırımlarında gelişmeye açık bölgeler, yeni yerleşim yerleri, güzergâh yakınlarına yapılması planlanan hastane, okul, alışveriş merkezi benzeri yapılar kısa ve orta vadede civardaki arsaların değerini ve yatırım performansını da arttırır. Son birkaç yılda, özellikle de 2017 yılında konut fiyat endeksi, enflasyon seviyesinde ya da enflasyonun altında artışlar göstermektedir. Böyle düşünüldüğünde, reel olarak konut fiyat artışlarının gözlemlenmediği bir durum ortaya çıkmaktadır. Tabii bu gelişmelerin arsa fiyatlarına ve yatırım performansına da yansımalarını görebiliriz. Ancak, kentsel dönüşüm yasası ile eski yapıların araştırılması ve oralardaki fırsatların da kollanması inşaat sektörünün iştahını arttırabilir.
Türkiye’nin genç nüfusu ve demografik yapısı nedeniyle yıllık konut ihtiyacı 600.000 adedin üzerinde seyretmektedir. Faizin düşmesi ve alternatif, esnek ödeme planları sunulması durumunda gayrimenkul yatırımları tekrar cazip hale gelebilir. Bu sağlandığı takdirde ciddi bir hareketlenme olacağını düşünüyoruz. Önümüzdeki bir yıllık süreçte İstanbul’da özellikle ulaşım altyapısı olumlu yönde değişen, yani metro, raylı sistem, otoyol bağlantısı gelişen bölgelerin daha çok değerlenmesi beklenilebilir. Nüfus artışının olduğu, göç alan yerler ile yatırım yapılan alanların her zaman değerleneceğini ve prim yapacağını söyleyebiliriz.”