Sadece girişimcilerin yaşadığı 6 problem
Kendi tutkularını ve hayallerini kovalamak, sonunda başarısız bile olsan bir insanı en çok tatmin eden şeylerden biridir. Ancak bunun da her güzel şey gibi bir bedeli olması kaçınılmaz. Kendi yolundan ilerlemek karşına başkalarının hiç tecrübe etmediği problemler çıkarabilir. İşte sadece hayalperest girişimcilerin yaşadığı 6 can sıkıcı sorun:
1) Ne kadar başarılı olursan ol ayrılma vakti zordur.
Başarılı bir girişim amacına ulaştığı zamanı, oradan ayrılıp başka bir yola devam etmen gerekir. Ürüne katabileceklerini katmışsındır ve start-up'ını istediğin fiyata satın almak isteyen yatırımcılarda vardır. Ancak bu satıştan ne kadar zengin olursan ol, kendi çocuğunu en iyi fiyatı verene sattığın gerçeği seni içten içe rahatsız edecektir. Girişimini elinde tutmak ise kendi ayakları üzerinde durma vakti gelen çocuğa inatla bakmaya devam etmeye benzer. Sonuç olarak ise yol ayrımına geldiğinde her zaman sıkıntılı bir süreçle karşı karşıya gelirsin.
2) Neredeyse hiç bir yatırımcı gerçekten buluşuna değer vermez
Çoğu yatırımcı seni ve ürününü yanlızca sıkıntılı bir yatırım aracı görmekten öteye gitmez. Kendi kazancına odaklanır ve sen ne kadar farklı ve yararlı bir şey yapıyor olursan ol buna değer vermez. Önemli olan ne kadar kazandığıdır. Bu yüzden ne kadar yaratıcı bir çözüm sunduğunda önemli değildir. Hatta bazı durumlarda fazla yenilikçi olmanı istemezler çünkü bu durum yatırımlarını daha riskli duruma getirebilir. Sonuç olarak ise yatırımcıların çoğu sana ve girişimine kattıkları şey kadarını götürebilirler. Bu yüzden yatırımcı seçerken çok dikkatli ve titiz davranman gerekir.
3) Herkes 20'lerindedir.
Eğer sende 20'lerindeysen bu bir problem olmayabilir ama yaşlanmaya başladıysan zaman zaman sıkıntılı bir durum yaratabilir. Farklı bir jenerasyonla çalışmak her zaman kolay değildir ve kuşak farklılıkları potansiyelini göstermeni engelleyebilir. Netice de sen onlar gibi düşünmeyi deneyebilirsin ama onların seni anlaması bazen zor olabilir. Bu yüzden herkesin 20'lerinde olması kendini yanlız hissetmene ve doğru olarak anlaşılamamana neden olabilir.
4) Çoğu start-up kendini sorgulamaz ve başarılı olmaları biraz da buna bağlıdır
Bir start-up'ta sürekli olarak “çok yaratıcı”, “eşsiz”, “yenikçi” gibi kelimeleri duyabilirsiniz. Yaptıklarının böyle olduğuna da gerçekten inanırlar. Zaten işin başarılı olması için buna inanmalarıda gerekir. Ancak işin aslı yapılan işlerin çoğunluğunda böyle bir durum söz konusu değildir. Yine de bunları onlara söyleyemezsin çünkü ne olursa olsun kendi düşüncelerine inatla inanmaya devam edeceklerdir. Bir işi tutkuyla yapmak için de başka bir yol da düşünülemez.
5) Eğer gerçekten doğru yoldaysan çevrendeki bazı insanları kızdırmaya başlarsın
Girişimciliğin doğasında köklü bir soruna yenilikçi bir çözüm üretmek vardır. Yenilikçi çözümler ise bir çok insanın mevcut konumunu kaybetmesine neden olabilir. Bir işi daha kolay hale getirirseniz, o işi yapan kişilerin sayısı da azalabilir. Bu da sektördeki bazı kimseleri kızdıracaktır. Örneğin Uber gibi başarılı girişimler bu yolda bir çok tepkiyle karşılaşıyor ve karşılaşmaya da devam edecek gibi gözüküyor.
6) Küçük bir ofisten bir şirket yaratmak çok zorlu bir süreçtir
Küçük bir grup olarak çıktığınız yol başarılı olmanız durumunda genişleyecektir ve bu da yönetilmesi oldukça zor bir süreç yaratır. Çünkü bir çok anlaşmazlık yaşanılması kaçınılmazdır. Bu da yola beraber çıktığınız arkadaşlarınızla ilişkilerinizin bozulmasına neden olabilir.İradenizin ve sabrınızın bu süreçte test edilmesi mecvuri gibidir.