AR-GE 250


1V1Y pazar payını nasıl artırdı?

Barış Soydan

 

 

E-ticarette farklılaşmak ve yenilikçi olmak şart. 1V1Y’nin pazar payını hızla artırmasının arkasında bu ilke var. 1V1Y Genel Müdürü Alp Tiryaki, “Dijital dünyayı e-ticarete uyarladık ve her bir müşteri için kişiye özel bir hizmet geliştirdik” diyor.

 

Dinamik bir pazar olan internette ayakta kalmak hiç de kolay değil. Ama 2011 yılında yola çıkan e-ticaret sitesi 1V1Y, 2015 yılını bir önceki yıla göre yüzde 30’luk ciro artışı ile kapattı. Bu başarının ardında yenilikçi olmak var. Site her gün üyelerinin sitedeki davranışlarına, ilgilendikleri marka ve ürünlere  göre segmente edilmiş 20 bin farklı e-mail gönderiyor, siteyi gezen kişilerin ilgi alanlarına göre site içi pop-up gösterimleri ile kişiye özel kampanya kurguları ve mesaj içerikleri üretiyorlar.  2016’da da büyümeye odaklanmış durumdalar. Sektör dinamikleri kapsamında mobil başta olmak üzere CRM ve teknolojik altyapı yatırımlarını devam ettirecekler. Farklı sektör ve şirketler ile yapılacak işbirliklerine de sıcak bakıyorlar.

 

Rekabetin zor olduğu bir pazar içinde yer alıyorsunuz. Rakipler içinden fark edilmeyi nasıl başardınız?
E-ticaretin fiziksel ortama göre dinamikleri çok daha farklı. Öncelikle müşterinin aldığı ürünün yüzde 100 orijinal olduğunu bilmesi gerekiyor. Ortaklarımızın yıllardır yarattığı ürün ve hizmet kalitelerini online ortama taşıyarak tüketicilerde öncelikle bu güveni yarattık. E-ticarette markalarımızın gücü dışında tüketicilerimizin güven duyacakları bir ortamda alışveriş yapmalarını sağlıyor, alışveriş deneyimlerini de teknolojik altyapımızı sürekli yenileyerek kolaylaştırıyoruz. Satış kasımızın gücü ile ortak markalar dışındaki diğer markaları da onlara sunuyor, trendleri takip ediyor ve uzun vadeli planlama ile satış koleksiyonlarını oluşturuyoruz. Üyelerimiz alışverişlerini yaparken onlarca markanın binlerce ürününden seçimini kolaylaştıran doğru kombinleme ve içerik üretimi ile de ürünlerden seçimlerini kolayca yapabiliyorlar.

 

İnternet çok dinamik bir pazar. Var olmak, kâr edebilmek, hedef kitleyi genişletmek de oldukça zor. Bu anlamda 1V1Y.COM kendini nasıl güncelliyor?

1V1Y.COM olarak kurulduğumuz günden beri sektöre yenilik getiren projelerin peşinde olduk. Özel alışveriş ile sezon mağazacılığını birleştirerek alışveriş tutkunlarına bu yöndeki ilk sinyalleri verdik. Dijital dünyanın kurallarını e-ticaret ile birleştirdik. Genel anlamda e-ticaret sektöründe fiyatlar birbirine çok yakın, farklılaşmak ve kârı maksimize edebilmek için operasyonel ve pazarlama gücü anlamında çeşitli yenilikler kaçınılmaz. Online dünya, fiziksel mağazacılıktan farklı olarak çok detaylı davranışsal segmentasyon yapılabilen ve bunlar üzerinden hızlı bir şekilde aksiyon alınabilen bir ortam. Kitlesel iletişimlerin müşteri tarafında yaratığı etkinin çok düşük olduğunu düşünüyoruz. Doğru müşteriye doğru ürünü hedefleyerek sunmak en önemli noktalardan biri. Mevcut müşterilerimizi davranışlarına göre ayrıştırıp segmente ediyor ve kişi bazlı çeşitli aksiyonlar alarak, yaratılan hedef kitlelerin alışveriş olasılıklarını artırıyor ve sürekliliği sağlıyoruz. Örneğin her gün üyelerimizin sitedeki davranışlarına, ilgilendikleri marka ve ürünlere  göre segmente edilmiş 20 bin farklı e-mail gönderiyor, siteyi gezen kişilerin ilgi alanlarına göre site içi pop-up gösterimleri ile kişiye özel kampanya kurguları ve mesaj içerikleri üretiyoruz.

 

Online perakendeciliğin ulaştığı son rakamlar nedir?

TÜBİSAD 2014 raporuna göre e-ticaret pazar büyüklüğü 18,9 milyar TL. Sadece online perakende ise 6,5 milyar TL. 2013’de Türkiye’de online alışveriş yapanlar yüzde 24 iken, 2014’de yıllık büyüme yüzde 33’e çıkmış durumda. Ancak diğer ülkeler ile karşılaştırdığımızda online perakendenin toplam perakende içerisindeki payı hala yüzde 1,6. Ancak gelişmekte olan ülkelerin ortalaması ise yüzde 6,5 olarak geçekleşiyor. Bu da önümüzdeki dönem için online perakende sektöründeki büyüme fırsatını gösteriyor. Bu büyümenin de en çok mobil tarafında gerçekleşeceğini düşünüyorum. Son üç yılda mobile yaptığımız yatırımlar ile toplam cironun yüzde 32’si mobil uygulamadan, yüzde 15’i mobil siteden geliyor ve bu trend artarak devam ediyor.

 

Moda perakendesinde tüketicinin alışveriş refleksleri neler? Siz bu reflekslere nasıl karşılık veriyorsunuz?

Müşterilerimizin yüzde 70’ini kadınlar oluşturuyor. Özellikle çalışan kadınlar neredeyse her türlü ihtiyaçlarını online alışveriş siteleri üzerinden karşılıyor. Yaptığımız analizlerde erkek ürünlerinin yüzde 46’sı kadın müşterilerimiz tarafından alınıyor. Kadın ürünlerinin yaklaşık olarak yüzde 10’u erkekler tarafından satın alınıyor. Erkeklerde kadınlara göre daha yüksek bir marka sadakati görüyoruz. Erkekler genellikle memnun kaldığı marka ve ürünleri kolaylıkla değiştirmiyorlar. Müşteriler e-ticaret sitelerinin kendi günlük giyimlerinde onlara rehberlik ederek giyim seçimi konusunda hayatını kolaylaştırmasını bekliyor. Buna yönelik olarak kaliteli görsel, doğru kombinleme ve faydalı içerik yaratıyoruz.