Insta-Pazarlama!

Ersin Kaplan

Şirketler, sosyal pazarlama stratejilerinde Instagram'a önemli bir yer veriyor. Çünkü mesajlarını yazılı ve görsel olarak hedef kitlelerine etkili bir şekilde iletme imkanı buluyorlar. Ford Otosan, Ülker ve Tefal Türkiye Instagram kampanyalarıyla dikkat çekici geri dönüşler alan markalardan bazıları...

Araştırmalara göre, beyne hitap eden bilgilerin yüzde 90’ı görsel yoldan aktarılıyor ve görsel mesajlar yazılı mesaja göre 60 bin kez daha hızlı bir şekilde beyinde işlem görüyor. Görsel içeriğe odaklı popüler sosyal medya platformu Instagram'ın başarısının arkasında işte bu gerçek var. Aynı nedenle şirketler de, sosyal pazarlama stratejilerinde Instagram'a önemli bir yer veriyor. Çünkü mesajlarını yazılı ve görsel olarak hedef kitlelerine etkili bir şekilde iletme imkanı buluyorlar. Dikkat çeken fotoğrafların ve kısa videoların kişisel paylaşımı dışında Instagram haber, reklam ve bilgi paylaşımı için de elverişli bir platform... Instagram CEO’su Kevin Systrom, bu mecrada günde 70 milyon fotoğrafın paylaşıldığı belirtiyor ve şu an itibariyle 300 milyon kullanıcı sayısını aştıklarına dikkat çekiyor.

Kullanıcılarının yoğun ilgisiyle sürekli gündemde kalan Instagram, kitlelere ulaşmak isteyen firmalar için çok cazip bir reklam aracı. Özellikle son dönemde ABD’de, Avustralya’da ve Birleşik Krallık‘ta birçok markanın reklam içerikleriyle de yer aldıkları Instagram markaların etkinlik anlamında rekabet alanına dönüştü. Nitekim büyük markaların bir hayli yaratıcı Instagram yarışmaları düzenlediğine tanık oluyoruz. Marka itibarı, sizi takip eden kişi sayısıyla doğru orantılı olduğundan takipçilerin bu şekilde artırılması önemli.

Aksiyon içeren kampanyalar

Türkiye’de Ülker örneğin, Instagram'ın önde gelen kullanıcılarından... Şirket alt markaları ve iştirakleri olmak üzere toplam 38 marka için bu mecrada aktif olarak kampanya ve tanıtım düzenliyor. Yıldız Holding Dijital Pazarlama Direktörü Nevgül Anbarlılar, “Instagram'da genellikle en temel kullanıcı aksiyonlarını hedef alan kampanyalar yapıyoruz. Bunlar markayla ilgili etiketlere fotoğraf toplama, yorum bölümüne arkadaşlarını etiketleme veya marka hesabını takip etmeye yönelik kurgular” diyor. Anbarlılar'a göre, Instagram diğer sosyal mecralara kıyasla daha az yoğunlukta reklam içerdiğinden burada gerçekleştirilen marka iletişim çalışmalarının dönüşleri de daha nitelikli ve kaliteli olmak durumda.

Otomobil kitlesi için ideal

Ford Otosan ise geçen yıl Instagram’a özel iki kampanya gerçekleştirdi. Ve daha geniş kitlelere hitap etmek için Instagram’da düzenlediği kampanyaları diğer sosyal medya kanallarında paylaşarak bütünleşik iletişim yürütüyor. 2014 sonu itibariyle 3 bin 600’ün üzerinde aktif kullanıcıya ulaştıklarını söyleyen Ford Otosan Kurumsal İletişim Müdürü Değer Yaycıoğlu Öztürk, “Instagram’ın hızlı büyüme (kullanıcı sayısı) grafiği ve henüz reklam kullanımına kapalı bir mecra olmasının sonuçlarımıza etkisi olumlu” diyor. Diğer yandan Öztürk, Instagram’da aktif olan Ford araç sahiplerine ulaşmanın marka bağlılığını geliştirmek anlamında fırsatlar sunduğunu belirtiyor.

Tefal 5 bin 700 takipçiye ulaştı

Tefal Türkiye ise Instagram kampanyası ile çok kısa bir süre içerisinde 5 bin 700 takipçi sayısına ulaştı. #sosyalmedyalezzetleri hashtag’iyle ise 2 bin 291 paylaşım elde etti. “Instagram’da görselliğin ve özellikle de yemek fotoğrafları çekmenin ve paylaşmanın trend olması kampanyanın yayılmasına katkı sağladı” diyen Tefal Dijital Pazarlama Müdürü Burçin B. Özmen, mecranın tanınmış profillerinden sosyal medya Arda Türkmen ve Nilgün Bodur’un Instagram’a özel kampanya duyuru videosunun da bunda etkili olduğunu ekliyor. Instagram'daki kampanyaların sonrasında kullanıcılarla etkileşimin devam etmesi, markaya kolay erişim sağlamanın da bir yöntemi... Tefal, bu yıl hayata geçirmeyi planladığı etkili sosyal medya projeleri ve içeriklerle sosyal medyada etkinliğini daha da artırmayı hedefliyor.

E-ticaret de Instagram'ı kullanıyor

Instagram’ın önemini fark eden ülkemizdeki bazı e-ticaret şirketleri de Instagram’ı kullanarak ulaştıkları kitleyi daha da büyütüyor. Örneğin Doğuş Planet’in e-ticaret platformu n11.com, Instagramı son altı ayda efektif olarak kullanıyor. Site, moda ve anne- bebek kategorisi için sadece Instagram kampanyası planlıyor.

Türkiye'den Örnekler...

ÜLKER LAVİVA STOP MOTION INSTAGRAM YARIŞMASI

#HayatDoluLaviva

Ülker Laviva, Türkiye’nin ilk stop motion Instagram yarışmasını düzenliyor. Bu yarışmada, hayatı dolu dolu yaşayan bir genç kızın bir gününü anlatan 10 adet 10’ar saniyelik film Ülker Laviva Instagram hesabından paylaşıldı. Filmlerde ürünün göründüğü sahneleri yakalayıp ekran görüntüsünü #HayatDoluLaviva etiketi ile paylaşan takipçilere Laviva dolu kutular hediye edildi. Videolar için 5 binin üzerinde fotoğraf çekildi. Bu 5 bin fotoğraf, profesyonelce kurgulandıktan sonra 10 filmlik bir seri hazırlandı.

FORD INSTAGRAM UYGULAMASI

#BenimFordum

2014 yılında başlayan ve 2015 yılında devam eden uygulamada Ford araç sahipleri, araçlarının fotoğraflarını #BenimFordum Facebook uygulaması üzerinden veya #BenimFordum hashtag’i ile Instagram’dan paylaşıyor. Paylaşılan görseller uygulamanın galeri bölümünde sergileniyor ve editör tarafından seçilen içerikler Ford Türkiye Instagram hesabından kullanıcılar da etiketlenerek paylaşılıyor. Kampanya kapsamında şu ana kadar 2 bin 500 adedin üzerinde fotoğraf paylaşımı gerçekleştirildi.

TEFAL'DEN SOSYAL MEDYAYA ÖZEL LEZZETLER

#sosyalmedyalezzetleri

Tefal by Arda Türkmen serisi için sosyal medya üzerinden Arda Türkmen & Nilgün Bodur ile Sosyal Medya Lezzetleri başlığı ve #sosyalmedyalezzetleri hashtag’iyle takipçilerin kendi tariflerini paylaşarak hediye kazanma şansı yakaladıkları bir kampanya gerçekleştirildi. Bu kampanyada ünlü şef Arda Türkmen’in Instagram fenomeni Nilgün Bodur ile birlikte Instagram’ın görsel dünyasına özgü hazırladıkları tarifler paylaşıldı. Tefal takipçileri de kendi Instagram lezzetlerini, #sosyalmedyalezzetleri hashtag’iyle paylaştılar.

MARKANIN KARAKTERİZE EDİLMESİNİ SAĞLIYOR

Nevgül Anbarlılar - Yıldız Holding Dijital Pazarlama Direktörü

İnternetin bir mecra olmaktan çıkıp bir iletişim altyapısına dönüştüğü bu dönemde markaların yapabileceği en iyi şey, sürekli hareket halinde olan tüketiciye her an her yerde ulaşmaya çalışmak ve bunu yaparken de onların benimsediği iletişim tonunu yakalamak. Tüketiciye her an ulaşabilmek ve markanın olabildiğince karakterize ederek içselleştirilmesini sağlamak için Instagram çok uygun bir mecra. Çünkü bu mecradaki içerik paylaşım kurgusu; içeriklerin kalitesi, kişiselliği, paylaşım sıklığı ve tüketim hızı kullanıcılar için bir kişisel öykü alanı yaratıyor. Instagram’da hem sürdürülebilir hem de etkileşimi artıran bir iletişim tonu yakalamak için sadece zengin içerikler üretmekle kalmayıp bu paylaşımlar üzerinden bir öykü yaratmak, iletişimde daha samimi bir ton yakalamak ve mobiliteye vurgu yapan paylaşımlarla iletişimde alışılmış mekan ve zaman sınırlarının dışına çıkmak markalar için önemli bir hedef oldu.