AR-GE 250


KOBİ’ler için dijital dönüşüm

Turkishtime Dergi

Türkiye’nin ekonomik büyümesinde önemli bir yere sahip olan KOBİ’ler hem hükümet tarafından hem de sektörün diğer paydaşları tarafından destekleniyor. Peki KOBİ’ler için büyük önem arz eden dijital dönüşümde durum ne?

Dijital dönüşüm şimdi bambaşka bir değişimi anlatıyor. Nesnelerin interneti, Büyük Veri, Sosyal Medya, Sanallaştırma, Bulut Bilişim, 3D Yazıcılar ve dahası...

Şirketlerin iş yapış biçimleri çok daha devrimsel olarak değişiyor. Bilgisayarlaşmanın yerini mobilite alıyor. Tüm bu teknolojiler sayesinde şirketler artık yalnızca kağıttan dijitale geçiş gerçekleştirmiyorlar, artık iş yapış biçimlerini de değiştiriyorlar. Örneğin e-ticaret sayesinde müşterilerine artık fiziksel mağazalarından değil sanal dünyadan ulaşıyorlar. Büyük Veri sayesinde müşteri taleplerini önceden tahmin edebiliyorlar. Sensörler ve Nesnelerin İnterneti sayesinde makine parkurlarını anlık olarak takip ediyorlar ya da mağazada müşterilerin en çok hangi reyonlarda vakit geçirdiklerini anlık olarak izleyebiliyorlar. Şirketlerin işlerini dijitalleştirip iş yapış biçimlerinde değişim yaratmaları ise “dijital dönüşüm” olarak adlandırılıyor.

Dijitalleşmedeki 4 adım

Rakiplerinizi ve sektörünüzü iyi inceleyin

Şirketinizi ve iş yapış biçiminizi dönüştürmek her zaman korkutucu olmuştur. Ancak bu dönüşümü yapmazsanız, sizden önce yol alanlar işinizi zora sokabilir. Dijital dönüşüme başlamadan önce rakiplerinizi ve sektörünüzü iyi inceleyip, değişimleri yakalamanız gerekiyor.

Değişim her yerden gelebilir. Hatta sektörünüzde olmayan bir başka girişimci tüm sektörünüzü değiştirebilir. Bu yüzden hem rakiplerinizi hem de sektörünüzü daha yakından takip etmelisiniz. Kimi zaman bunu yapmanın en doğru yolu da size farklı bir bakış açısı getirecek dışarıdan kişilerle çalışmak olabilir. Bir yönetici olarak bulunduğunuz sektör veya iş kolu ile ilgili değil ama müşterisi olduğunuz bambaşka bir sektör hakkında çok daha yaratıcı fikirlere sahip olabilirsiniz. Bu yanlış bir şey değil. Herkes bulunduğu alanda zamanla körleşmeye ve yenilik fır- satlarını kaçırmaya başlayabilir. Şirketinizde değişim yaratacak kişiler de sektörünüzün dinamiklerini, engellerini, iş yapış biçimini bilmeyen birileri olabilir. Elon Musk otomotiv dünyasını değiştirirken, bu alanda hiçbir şey bilmiyordu. Bildiği ve yapmak istediği tek şey, arzu ettiği otomobil konforuna ulaşmaktı. Çevresindeki birçok kişi ona üretim süreçlerinin zorluğundan, marka yaratmanın mümkün olmadığından, otomotiv endüstrisinde köklü rakiplerin bulunduğundan bahsetti. Ancak günümüzde Tesla dünyanın en önemli otomobil şirketlerinden biri haline geldi.

Müşteriniz ile iletişimde olun

Müşterilerinizi anlamadan dijital bir strateji oluşturmanız mümkün değil. Çünkü günün sonunda yapacağınız tüm çözümler onların yararına ve hizmetine olacak. Bu yüzden günümüzde dijitalleşme adımlarını atmadan önce müşterileriniz ile daha fazla iletişimde olmanız gerekiyor. Üstelik dijitalleşme bunu size sağlıyor. Sosyal medya kanalları, web sitenizde forumlar ve çağrı merkezleri sayesinde müşterilerinizden çok daha fazla geri dönüş alabilirsiniz.

Yenilikçi ekipler oluşturun

Şirket içerisinde değişim, tek bir kişinin liderlerine ya da sorumluluğuna bırakılamayacak kadar önemli bir konu. Üstelik konu dijitalleşme gibi neredeyse sonsuz seçenekleri olan bir konu olduğunda. Bu yüzden işletmeler yenilenmek, dijitalleşme fırsatlarını yakalamak ve kendilerini değiştiren teknolojileri keşfetmek için dijitalleşme ekipleri kuruyorlar. Bu ekiplerin içerisine dışarıdan birilerini de dahil etmek çok daha başarılı sonuçlar verebilir. 2015 yılında Scotiabank kendi dijitalleşme serüvenini oluşturmak için “Dijital Fabrika” isimli bir birim oluşturdu. Bu birime yalnızca teknoloji uzmanları değil, farklı uzmanlıklara sahip kişiler de eklendi. Bu sayede sektördeki değişimleri, kurumsal yapının talepleri ve şirketin nasıl değişmesi gerektiği ile ilgili çok daha başarılı bir yol planı çıkardı.

Kurum kültürünüzü hizaya sokun

Muhtemelen siz de biliyorsunuz, çok istediği halde bir kapının yerini değiştirmeyi başaramayan yöneticiler ve hatta patronlar vardır. Şu bir gerçek ki kurum kültürü dediğiniz şey, gelecek planlamalarını ve yenileşme çabalarını sabah kahvaltısı niyetine yer bitirir. Eğer kurumunuzdaki tüm birimler, yöneticiler ve karar vericiler bu değişimi talep etmiyorsa, dijitalleşme çabaları sonuçsuz kalacaktır. Bu yüzden öncelikle kurumunuzdaki dijitalleşme taleplerini ön plana çıkaracak şekilde kurum kültürünüzü buna hazır hale getirin.