Turkishtime – İş Kültürü ve Ekonomi

AR-GE 500
Ekonomi

FAO’dan Hürmüz uyarısı: Uzun süreli kapanma küresel gıda zincirini sarsabilir

27.03.2026 - 11:31

FAO Başekonomisti Máximo Torero, Hürmüz Boğazı’nda yaşanabilecek uzun süreli bir kesintinin yalnızca enerji piyasalarını değil, küresel gıda arzını da derinden etkileyebileceğini söyledi. Torero’ya göre üç ayı aşacak bir aksama, dünya genelinde tarımsal üretim maliyetlerinden tedarik güvenliğine kadar geniş çaplı bir kırılma yaratabilir.

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün değerlendirmesine göre, Hürmüz Boğazı’nda olası ve uzun soluklu bir kapanma senaryosu küresel gıda tedarik sistemi açısından ciddi sonuçlar doğurabilir. FAO Başekonomisti Máximo Torero, böyle bir durumda dünya tarım ve gıda zincirinin son yılların en ağır sistematik baskılarından biriyle karşı karşıya kalabileceği uyarısında bulundu.

Torero, boğazdaki tanker hareketliliğinde yüzde 90’ı aşan bir düşüş yaşanmasının, başta enerji ve lojistik olmak üzere üretim maliyetlerini hızla yukarı çekebileceğini belirtti. Bu durumun özellikle gübre, yakıt ve taşımacılık giderleri üzerinden tarım sektörünü doğrudan etkilemesi bekleniyor.

FAO’ya göre mevcut tabloda küresel gıda stokları kısa vadede yeterli görünse de, krizin üç ay veya daha uzun sürmesi halinde denge hızla bozulabilir. Kurum, bu riskin yalnızca petrol ve enerji fiyatlarıyla sınırlı olmadığını, aynı zamanda gıda güvenliği açısından da yeni bir baskı dalgası yaratabileceğini vurguluyor.

Bu çerçevede Hürmüz Boğazı’na ilişkin olası bir kesinti senaryosu, sadece enerji piyasalarının değil, küresel ticaretin en hassas halkalarından biri olan gıda tedarik zincirinin de kırılganlığını yeniden gündeme taşıdı. Özellikle uzun süreli bir aksamanın, ithalata bağımlı ülkelerde fiyat baskısını ve arz endişelerini daha görünür hale getirebileceği değerlendiriliyor. Bu son cümle, haberdeki FAO değerlendirmelerinden yapılan bir çıkarımdır.